Υγεία

Οστεοπόρωση: Τρεις κινήσεις που προστατεύουν και μειώνουν τον κίνδυνο

οστεοπορωση

Η οστεοπόρωση είναι μια πάθηση που σχετίζεται με κληρονομικούς παράγοντες, γι’αυτό και είναι δύσκολο να αποτραπεί η εκδήλωσή της. Υπάρχουν, όμως, κινήσεις που μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε τον κίνδυνο

Πράγματι, όπως αναφέρουν οι ειδικοί Hope Ricciotti καιToni Golen, οι παράγοντες κινδύνου για την οστεοπόρωση είναι πολλοί και περιλαμβάνουν στοιχεία όπως το φύλο, η ηλικία και τα γονίδια, δηλαδή πράγματα που δεν μπορεί κανείς να αλλάξει.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν κάποια βήματα που μπορούμε να ακολουθήσουμε για να βελτιώσουμε την υγεία των οστών μας. Σε αυτά περιλαμβάνεται αρχικά η υιοθέτηση μιας υγιεινής διατροφής πλούσιας σε ασβέστιο και η πρόσληψη ικανοποιητικής ποσότητας βιταμίνης D, η οποία βοηθά στη διατήρηση και τη βελτίωση της υγείας των οστών.

Η τακτική άσκηση μπορεί, επίσης, να συμβάλει στην ενδυνάμωση των οστών ή στην πρόληψη της οστικής απώλειας. Πιο συγκεκριμένα, δραστηριότητες που ασκούν πίεση στα οστά μας, όπως τα άλματα, το τρέξιμο και οι ασκήσεις με βάρη, μπορούν να ενεργοποιήσουν τα κύτταρα των οστών ώστε αυτά να παράγουν πρωτεΐνες που ενισχύουν την αντοχή των οστών.

Στην περίπτωση των παιδιών, μάλιστα, τέτοιου είδους δραστηριότητες μπορούν να αυξήσουν την οστική πυκνότητα. Παρόλο που οι ενήλικες δεν απολαμβάνουν στον ίδιο βαθμό με τα παιδιά αυτά τα οφέλη, η άσκηση είναι δυνατό να μετριάσει τις επιπτώσεις στα οστά, συμβάλλοντας στη διατήρηση της δύναμης που, σε άλλη περίπτωση, είναι πιθανό να χαθεί.

Ένας ακόμα τρόπος προστασίας της υγείας των οστών είναι ο περιορισμός των ανθυγιεινών συνηθειών όπως το κάπνισμα και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.
Αν, τέλος, έχετε παράγοντες κινδύνου για οστεοπόρωση, καλό θα είναι να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό, ο οποίος θα σας ενημερώσει αν κάποια από τη φαρμακευτική αγωγή που ακολουθείτε βλάπτει την υγεία των οστών σας.

Υγεία

Εμβόλια Pfizer και Moderna: Δεν συνδέονται με περιπτώσεις θρομβώσεων λέει ο ΕΜΑ

pfizer-moderna

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων εξακολουθεί την παρατήρηση για το αν υπάρχει κάποια σύνδεση μεταξύ των εμβολίων κατά του κορωνοϊού των εταιριών Pfizer/BioNTech και Moderna και της εμφάνισης περιπτώσεων θρομβοεμβολών.

Κάτι τέτοιο δεν έχει διαπιστωθεί μέχρι τώρα από τον ΕΜΑ ο οποίος είχε ανακοινώσει τον Απρίλιο πως υπάρχει κάποια σύνδεση μεταξύ της εμφάνισης θρόμβων και των εμβολίων των εταιρειών AstraZeneca και Johnson & Johnson. Εκτίμησε ωστόσο ότι και για τα δύο τα οφέλη υπερτερούν του κινδύνου.

Η Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΜΑ (PRAC) «συνεχίζει να εξετάζει το Comirnaty (το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech) και το εμβόλιο της Moderna κατά της Covid-19 για σπάνιους θρόμβους με χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων» ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο ευρωπαϊκός οργανισμός. Τα δύο αυτά εμβόλια χρησιμοποιούν την τεχνολογία του αγγελιαφόρου RNA, είναι δηλαδή διαφορετικά από εκείνα των AstraZeneca και J&J.

Μέχρι σήμερα έχουν αναφερθεί μόνο «μερικές περιπτώσεις», σε ανθρώπους που έλαβαν ένα εμβόλιο αυτής της τεχνολογίας, διευκρίνισε ο ΕΜΑ που θεωρεί ότι σε αυτό το στάδιο δεν έχει διαπιστωθεί κάποια σύνδεσή τους. «Οι αριθμοί αυτοί είναι εξαιρετικά χαμηλοί και η συχνότητα (εμφάνισης θρόμβων) είναι μικρότερη από εκείνη που σημειώνεται σε ανθρώπους που δεν έχουν εμβολιαστεί», διευκρίνισε, προσθέτοντας ότι «οι περιπτώσεις που μελετήθηκαν δεν φαίνεται να παρουσιάζουν το συγκεκριμένο κλινικό σχήμα» που παρατηρείται με τα εμβόλια των AstraZeneca και J&J.

Ο ΕΜΑ ξεκίνησε επίσης την αξιολόγηση ενός πιθανού φαρμάκου για την Covid-19, της σοτροβιμάμπης, ενός μονοκλωνικού αντισώματος που παρασκευάζεται από βρετανικές και αμερικανικές εταιρείες.

 

Διαβάστε επίσης:

Κρήτη: Νέα τραγωδία στην άσφαλτο - Τους βρήκαν μετά από πολλές ώρες

Ισπανία: 47χρονη έστησε τον θάνατό της όμως «προδόθηκε» από τον σκύλο της

Κορωνοϊός - Bloomberg: Εντός της ημέρας οι υπογραφές ΕΕ-Pfizer για 1,8 δισ. δόσεις εμβολίων