Μετά τις 15 Απριλίου η επιδημιολογική καμπύλη στη χώρα μας θα έχει φθίνουσα πορεία: αυτό υποστήριξε, μιλώντας στο ΡΑΔΙΟΚΡΗΤΗ και την εκπομπή του Λευτέρη Βαρδάκη, ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, ο οποίος συμμετέχει στην 25μελή επιτροπή υπό τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα που συνιστά τον στρατηγικό πυρήνα της μάχης που δίνει η χώρα μας ενάντια στον κορωνοϊό.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, μετά από αυτήν την ημερομηνία θα υπάρξει μια σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων και σε συνδυασμό με τη διενέργεια διαγνωστικών τεστ, θα αναπτυχθεί ένα σύστημα παρακολούθησης περιοχών – εστιών του νέου ιού και η εφαρμογή μέτρων επιλεκτικά σε αυτές τις περιοχές.
Εξέφρασε την άποψη ότι η εποχικότητα- το καλοκαίρι που έρχεται και οι υψηλές θερμοκρασίες- θα έχουν επίδραση στη μεταδοτικότητα του ιού και πρόσθεσε ότι μέχρι τότε το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα έχει ενισχυθεί με περισσότερες κλίνες και ότι από το χειμώνα, οπότε και αναμένεται το δεύτερο επιδημικό κύμα, θα έχει κτιστεί σε ένα βαθμό «ανοσία αγέλης» και στον ελληνικό πληθυσμό.
Τόνισε, πάντως, ότι το RNA του νέου κορωνοϊού παραμένει αχαρτογράφητο, η ανάπτυξη εμβολίου δεν αναμένεται πριν το 2022, ενώ έως το Φθινόπωρο θα έχουν προκύψει ορισμένες αξιόπιστες θεραπευτικές προσεγγίσεις.
Ο καθηγητής επέλεξε στον επίλογό του να εκπέμψει αισιοδοξία λέγοντας «Είναι κάτι που θα περάσει. Δεν ήρθε για να μείνει επ' αόριστον.»
Το ερευνητικό έργο του καθηγητή Υγιεινής και Επιδημιολογίας -αλλά και αναπληρωτή προέδρου του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας- περιλαμβάνει δεκάδες επιδημίες που έχουν ενσκήψει στη χώρα, μικρότερης ή μεγαλύτερης έξαρσης. Μεταξύ άλλων, έχει ασχοληθεί με τη νόσο των λεγεωνάριων, τον δάγκειο πυρετό, την ιλαρά, την ιογενή μηνιγγίτιδα, τη βρουκέλλωση.
Από το 2012 μέχρι το 2015 ήταν επιστημονικός υπεύθυνος στο Ειδικό Πρόγραμμα Ελέγχου για τον Ιό του Δυτικού Νείλου και την Ελονοσία σε όλη τη χώρα, ενώ τη διετία 2016-17 επικεντρώθηκε στη μελέτη της νόσου στην περιοχή του Ευρώτα. Με δεδομένο ότι για τη θεραπεία της λοίμωξης covid-19 χορηγούνται και σκευάσματα που χορηγούνται για την ελονοσία, αντιλαμβάνεται κάποιος τη σημασία της συμμετοχής του σε αυτή την ομάδα.
Ακούστε τη συνέντευξη του Καθηγητή: