Υγεία

Η θεραπεία της γάτας: Τα 5 πανίσχυρα οφέλη που απολαμβάνουν όσοι ζουν με μια γάτα

κοριτσάκι με γάτα

Οι γάτες είναι θαυμάσια ζώα.

Αγαπούν την ανεξαρτησία τους αλλά επίσης και το να τις χαϊδεύουν. Κάποιες φαίνεται να μισούν τον κόσμο ενώ άλλες είναι τόσο αγαπητές σε υπερβολικό βαθμό. Η θεραπεία της γάτας έχει δείξει πως η συντροφιά μιας γάτας μπορεί να κάνει φυσικές και συναισθηματικές βελτιώσεις.

Η αντιμαχόμενη και μπερδεμένη συμπεριφορά τους είναι παρόμοια με αυτή των ανθρώπων. Ίσως εξαιτίας αυτού, οι τεχνικές όπως η θεραπεία της γάτας γίνονται δημοφιλείς στο πεδίο της συναισθηματικής υγείας.

Για χρόνια, η θεραπεία με άλογα είχε απίστευτα αποτελέσματα στα παιδιά με αυτισμό, με προβλήματα αυτοεκτίμησης ή με εγκεφαλική παράλυση. Αν και δεν υπάρχει επιστημονική απόδειξη έχει βρεθεί ότι ως συμπληρωματική θεραπεία μπορεί να βελτιώσει τα κίνητρα του ασθενή και τις συναισθηματικές του ικανότητες.

Με τον ίδιο τρόπο, η θεραπεία της γάτας έχει δείξει πως η συντροφιά μιας γάτας μπορεί να κάνει φυσικές και συναισθηματικές βελτιώσεις. Το να έχετε μια γάτα είναι περισσότερο ωφέλιμο από όσο νομίζουν οι περισσότεροι άνθρωποι.

Τι είναι η θεραπεία της γάτας;

Είναι μια θεραπεία για το άγχος, το στρες και την κατάθλιψη. Βελτιώνει την ποιότητα ζωής ενός ατόμου και δημιουργεί μια πολύ ξεχωριστή σύνδεση μεταξύ του αιλουροειδούς και του ιδιοκτήτη του. Επιπλέον, σύμφωνα με αρκετές μελέτες, οι άνθρωποι με καρδιακά προβλήματα σταδιακά βελτιώνονται αφού ζήσουν με γάτα.

Ενδιαφέρον είναι ότι η ίδια έρευνα με σκυλιά είχε πολύ διαφορετικά αποτελέσματα. Οι ιδιοκτήτες σκύλων, σε αντίθεση με τους ιδιοκτήτες γατών, δεν έδειξαν την ίδια βελτίωση.

Φαίνεται ότι υποδηλώνεται πως αυτοί που έχουν γάτα είναι λιγότερο πιθανό να πεθάνουν από έμφραγμα από αυτούς που δεν έχουν.

Οι γάτες συστήνονται συνήθως σε ανθρώπους που ζουν μόνοι τους, ειδικότερα τους ηλικιωμένους. Ακόμα και οι άνθρωποι με άνοια ή Αλτσχάιμερ μερικές φορές ανακαλούν αναμνήσεις όταν τις έχουν για κατοικίδιο.

Υπάρχουν σπουδαία νέα: αυτό μπορεί να καθυστερήσει τον νευρικό εκφυλισμό της αρρώστιας. Το γουργούρισμα του ζώου διεγείρει συγκεκριμένες θεμελιώδεις νευρικές απολήξεις, κάτι που μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς να ανακαλέσουν ιστορίες από το παρελθόν.

«Αν έπρεπε να διαλέξεις έναν ήχο για να προτείνεις την ειρήνη, θα ψήφιζα το γουργούρισμα».

-B.D. Diamond

Μια σύντομη ιστορία για τις γάτες

Για εκατοντάδες χρόνια οι γάτες θεωρούνταν διαβολικά πλάσματα. Πιστεύονταν ότι ήταν πιστή συντροφιά μαγισσών, ότι έφερναν κακή τύχη και ότι ήταν απεσταλμένοι του διαβόλου. Η αδάμαστη και απρόβλεπτη φύση τους τρόμαζε και τους ανθρώπους στα χωριά αλλά και αυτούς που είχαν δύναμη.

Από την άλλη πλευρά, σε κάποιους πολιτισμούς, ήταν ιερές. Στην Αίγυπτο τις σέβονταν επειδή ήταν οι προστάτες του πιο σημαντικού τους Θεού: του Ρα. Ο μύθος λέει ότι γεννιόταν και πέθαινε σε κάθε ανατολή και σε κάθε δύση του ηλίου.

Ως αποτέλεσμα, το βράδυ γινόταν εύκολη λεία για τους εχθρούς του. Τα μάτια των αιλουροειδών που σχετίζονται με αυτά του λιονταριού, αντανακλούσαν τις ακτίνες ήλιου για να τον προστατεύουν αυτή την περίοδο.

Με τους μύθους κατά μέρος, είναι αρκετά αξιοσημείωτο ότι οι γάτες ξεκίνησαν να γίνονται αποδεκτές ως κατοικίδια. Σε αντίθεση με τους σκύλους, που χρησιμοποιούνταν ως φύλακες για τα πρόβατα και ως κυνηγοί, οι γάτες από την αρχή παρέμειναν άγριες.

Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες πιστεύεται ότι από μόνες τους αποφάσισαν να προσεγγίσουν τους ανθρώπους με την ελπίδα να πάρουν φαγητό. Η ευγενική τους φύση έκανε τους κτηματίες και τους αγρότες να τις ταΐσουν επειδή ήταν πολύ καλές στο να κυνηγάνε τρωκτικά.

Δε θα ήταν παρά μόνο μερικούς αιώνες αργότερα όπου οι γάτες θα γινόταν αποδεκτές ως συντροφιά για τους ανθρώπους. Μέχρι τον δέκατο ένατο αιώνα φαινόταν ασυνήθιστο και απρεπές να είναι κατοικίδιο. Οι άνθρωποι αυτόν τον καιρό θεωρούσαν σπατάλη χρημάτων το να τις φροντίζουν.

5 οφέλη της θεραπείας με γάτα:

1. Βοηθάνε στην ανακούφιση της κατάθλιψης και του άγχους

Οι γάτες κάνουν αξιοσημείωτες βελτιώσεις στους ανθρώπους με άγχος και κατάθλιψη. Το γουργούρισμα τους είναι χαλαρωτικό, διεγείρει την συγκέντρωση και δημιουργεί μια ευπρόσδεκτη ατμόσφαιρα.

2. Παρέχουν παρέα

Για ένα άτομο που ζει μόνο του, μια γάτα είναι η καλύτερη επιλογή. Είναι πολύ ανεξάρτητη όταν θέλει αλλά επίσης και πολύ στοργική. Μερικές φορές ωστόσο θα είναι και ενοχλητική που θα θέλετε να φύγει!

Είναι διασκεδαστικές και παιχνιδιάρες και πάντα θα σας διασκεδάζουν. Να θυμάστε πόσο σημαντικό είναι να τις ταΐζετε σωστά, να είστε ενήμεροι για τα εμβόλια τους και να κόβετε τα νύχια τους (εκτός και αν θέλετε να καταστρέψουν όλα σας τα έπιπλα!)

3. Βοηθάνε στο Αλτσχάιμερ, στον αυτισμό και στην Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής- Υπερκινητικότητας

Όπως προαναφέρθηκε, οι θεραπευτές χρησιμοποιούν γάτες ως συμπληρωματική θεραπεία σε περιπτώσεις αυτισμού, Αλτσχάιμερ ή ΔΕΠ-Υ. Αν και επιστημονικά δεν υπάρχει έρευνα που να το υποστηρίζει, έχουν βελτιώσει την ζωή των ιδιοκτητών τους σε εκατοντάδες περιπτώσεις.

«Το να τις χαϊδεύεις, να ακούς το γουργούρισμα, το νιαούρισμα τους και το να τις παρατηρείς να παίζουν εξυπηρετεί ως διεγερτικό για πολλούς ασθενείς μου».

4. Κάνει υπεύθυνα τα παιδιά

Μια γάτα στο σπίτι είναι σπουδαία ευθύνη για τα παιδιά. Η φροντίδα, το τάισμα και η εκπαίδευση της δεν είναι πάντα εύκολη δουλειά. Είναι σημαντικό να μιλήσετε στα παιδιά σας έτσι ώστε να γνωρίζουν την σημασία τους.

Μην ξεχάσετε να ξεκαθαρίσετε ότι το ζώο δεν είναι παιχνίδι. Δεν πρέπει να την χτυπάνε, να την ρίχνουν κάτω ή να την τραβάνε από την ουρά. Ως ζωντανοί οργανισμοί πρέπει να τη σέβονται και να την αγαπούν. Τα κατοικίδια θα είναι πιο ευτυχισμένα αν τα παιδιά τα φροντίζουν σωστά.

5. Δεν χρειάζονται παρά πολύ φροντίδα

Σε αντίθεση με αλλά ζώα, εκτός από τα εμβόλια και το φαγητό, οι γάτες δεν χρειάζονται πολλή φροντίδα. Είναι αρκετά καθαρά ζώα. Μόλις μάθουν να χρησιμοποιούν την άμμο τους, πάντα θα το κάνουν.

Πάντα καθαρίζουν τον εαυτό τους και τα μικρά τους και δεν απαιτούν συνέχεια προσοχή. Απλώς χρειάζεται να τις κάνετε μπάνιο μια στο τόσο, βεβαιωθείτε ότι τις ταΐζετε με το σωστό φαγητό και μην ξεχνάτε τις επισκέψεις στον κτηνίατρο. Θυμηθείτε πως μια υγιής γάτα σημαίνει ένας υγιής άνθρωπος.

awakengr

Υγεία

Κορωνοϊός – Εμβόλια: Ποιοι παράγουν λιγότερα αντισώματα

εμβόλιο Moderna

Το ένα τέταρτο των ανθρώπων που παίρνουν φάρμακα με τη δραστική ουσία μεθοτρεξάτη για διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος –από τη ρευματοειδή αρθρίτιδα μέχρι την πολλαπλή σκλήρυνση- παρουσιάζουν ασθενέστερη ανοσοαπόκριση στο εμβόλιο για τον κορωνοϊό, δείχνει νέα μελέτη.

Σύμφωνα με τη σχετική δημοσίευση στο Annals of the Rheumatic Diseases, η μελέτη αντιμετώπισε διαταραχές που προκύπτουν όταν το ανοσοποιητικό σύστημα, ο ρόλος του οποίου κανονικά είναι να καταπολεμά ασθένειες και να καθοδηγεί την επούλωση, πυροδοτείται με ανορθόδοξο τρόπο. Αυτό με τη σειρά του προκαλεί φλεγμονή, δηλαδή πόνο και οίδημα που εμφανίζεται όταν τα ανοσοκύτταρα εισέρχονται σε κατεστραμμένο ή μολυσμένο ιστό, αλλά συχνά σε λάθος ποσότητα ή πλαίσιο. Τα λεγόμενα αυτοάνοσα νοσήματα –ή αυτοάνοσες φλεγμονώδεις διαταραχές- συνήθως αντιμετωπίζονται με ανοσοκατασταλτικά φάρμακα που μειώνουν τη φλεγμονή, μεταξύ των οποίων και η μεθοτρεξάτη.

Υπό την καθοδήγηση ερευνητών από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Grossman της Νέα Υόρκης, η νέα μελέτη εξέτασε συγκεκριμένα τις αποκρίσεις των ασθενών στο εμβόλιο mRNA των Pfizer/BioNTech, εξετάζοντας τα αντισώματα που παρήχθησαν σε κάθε ασθενή από το εμβόλιο.

Η χαμηλότερη απόκριση αντισωμάτων που παρατηρήθηκε σε ασθενείς που λαμβάνουν μεθοτρεξάτη δεν σημαίνει απαραίτητα ότι οι ασθενείς αυτοί δεν προστατεύονται από την COVID-19, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί

«Είναι πολύ σημαντικό να σημειώσουμε ότι οι ασθενείς δεν θα πρέπει να ανησυχούν από τα ευρήματα της μελέτης μας, καθώς η πλειοψηφία εκείνων με διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος ανταποκρίνονται καλά στα εμβόλια mRNA. Είναι, επίσης, πιθανό η μεθοτρεξάτη να καθυστερεί και όχι να αποτρέπει μια επαρκή ανοσολογική απόκριση κατά της COVID-19», εξηγεί η μία εκ των συγγραφέων της μελέτης, Δρ. Rebecca Haberman.

Οι ερευνητές γνωρίζουν ότι οι πάσχοντες από ρευματοειδή αρθρίτιδα που λαμβάνουν μεθοτρεξάτη έχουν μειωμένη απόκριση στα εμβόλια της εποχικής γρίπης. Επειδή, λοιπόν, τα εμβόλιo mRNA χρησιμοποιούν ένα νέο μηχανισμό δράσης που οι εν λόγω ασθενείς δεν έχουν δει ποτέ, οι ερευνητές θέλησαν να προσδιορίσουν το πόσο καλά προστατεύονται.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στα Πανεπιστήμια Langone και Friedrich-Alexander της Νυρεμβέργης και περιέλαβε υγιείς ανθρώπους και ασθενείς με κοινές διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η ψωριασική αρθρίτιδα και η ψωρίαση. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη έλαβαν δύο δόσεις εμβολίου Pfizer/BioNTech και οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα αίματος για να προσδιορίσουν την ποσότητα των αντισωμάτων που παρήγαγαν οι ασθενείς μετά τον εμβολιασμό τους και να μετρήσουν την ενεργοποίηση σημαντικών ανοσοκυττάρων, όπως των CD8 Τ κυττάρων-δολοφόνων, τα οποία παράγονται ως τμήμα της ανοσοαπόκρισης του σώματος.

Διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι πάνω από το 90% των υγιών συμμετεχόντων και των ασθενών που λάμβαναν φάρμακα εκτός της μεθοτρεξάτης για τον έλεγχο της φλεγμονής τόσο στην αμερικανική όσο και στη γερμανική ομάδα συμμετεχόντων εμφάνισαν ισχυρότερες αποκρίσεις αντισωμάτων. Οι ασθενείς με αυτοάνοσες φλεγμονώδεις διαταραχές που λάμβαναν μεθοτρεξάτη πέτυχαν επαρκή απόκριση σε μόλις 62% των περιστατικών. Παρομοίως, ενώ οι υγιείς συμμετέχοντες και εκείνοι με τις κοινές ανοσολογικές διαταραχές που λάμβαναν αντιφλεγμονώδη φάρμακα αλλά όχι μεθοτρεξάτη παρήγαγαν CD8 Τ κύτταρα, οι ασθενείς που λάμβαναν μεθοτρεξάτη δεν παρουσίασαν αύξηση στην ενεργοποίηση των CD8 Τ κυττάρων μετά τον εμβολιασμό.

«Χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να καταλάβουμε γιατί τέτοια σημαντική αναλογία ανθρώπων με κοινές διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος που λαμβάνουν μεθοτρεξάτη παρουσιάζουν ανεπάρκειες στην παραγωγή αντισωμάτων και την κυτταρική απόκριση. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το εμβόλιο δεν είναι αποτελεσματικό, αλλά ότι πρέπει να διερευνηθούν εναλλακτικές στρατηγικές εμβολίων», καταλήγει ο αναπληρωτής καθηγητής και συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Jose U. Scher.

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός: Στα 248 τα νέα κρούσματα - 14 θάνατοι - 296 διασωληνωμένοι

Καλάβρυτα: Δεν σχετίζεται ο θάνατος της 55χρονης με το εμβόλιο της Pfizer