Υγεία

Γεννήθηκε το πρώτο μωρό από... τρεις βιολογικούς γονείς

moro.jpg

Για πρώτη φορά στον κόσμο γεννήθηκε μωρό από τρεις γονείς στο Μεξικό, από μια τεχνική που έχει διχάσει την επιστημονική κοινότητα.

Η αμφιλεγόμενη τεχνική, που είναι νόμιμη μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, επιτρέπει σε γονείς με σπάνιες γενετικές ασθένειες να έχουν υγιή μωρά, με τη μέθοδο να ενσωματώνει το γενετικό υλικό τριών ανθρώπων.

Διεθνείς επιστήμονες εξέφρασαν τις ανησυχίες τους σχετικά με τη μέθοδο, αλλά και τις ελλείψεις ρυθμίσεων στο Μεξικό. Ωστόσο, χαιρέτησαν το γεγονός ως «μεγάλη είδηση», η οποία θα μπορούσε να επιταχύνει τις εξελίξεις στον τομέα. Η Ιμπτισάμ Σαμπάν και Μαχμούντ Χασάν από την Ιορδανία, προσπαθούσαν να δημιουργήσουν οικογένεια εδώ και 20 χρόνια.

Η Ιμπτισάμ φέρει γονίδια του συνδρόμου Leigh, μια θανατηφόρα διαταραχή που επηρεάζει την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος. Τα γονίδια της ασθένειάς της βρίσκονται στα μιτοχόνδρια. Περίπου το 1/4 των μιτοχονδρίων μεταλλάσσονται και προκαλούν ασθένειες, με αποτέλεσμα τον θάνατο των δύο πρώτων της παιδιών. Σήμερα, το περιοδικό New Scientist αποκάλυψε τη γέννηση του γιου τους Αμπραχίμ.

Οπως αναφέρει η Telegraph, η σημαντική ανακάλυψη ήρθε από αυτό που ονομάζεται άξονας πυρηνικής μεταφοράς. Οι επιστήμονες αφαίρεσαν τον πυρήνα από το ένα ωάριο της Ιμπτισάμ και το εισήγαγε στο ωάριο δότριας, που του είχε αφαιρεθεί ο πυρήνας. Το ωάριο, που δημιουργήθηκε -με το DNA Της Ιμπτισάμ και το μιτοχονδριακό DNA της δότριας- γονιμοποιήθηκε από το σπέρμα του Χασάν.

Η ομάδα με επικεφαλής τον Τζον Ζανγκ χρησιμοποίησε αυτή την τεχνική και δημιούργησε πέντε έμβρυα, από τα οποία ένα μόνο αναπτύχθηκε κανονικά. Το έμβρυο εμφυτεύτηκε στη γυναίκα και ο Αμπραχίμ γεννήθηκε εννέα μήνες μετά. Η μέθοδος είναι παράνομη στις ΗΠΑ, γι΄ αυτό οι επιστήμονες επέλεξαν το Μεξικό, που όπως λένε «δεν υπάρχουν κανόνες».

Ο Ζανγκ υπερασπίστηκε την απόφασή του λέγοντας πως «Η σωτηρία ζωών είναι το ηθικό που πρέπει να κάνουμε». 

iefimerida.gr 

Υγεία

Pfizer: Έως και 11πλάσια προστασία στη μετάλλαξη Δέλτα με 3η δόση εμβολίου

pfizer εμβόλιο

Μια τρίτη δόση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech κατά του κορωνοϊού μπορεί να «ενισχύσει» την προστασία από την παραλλαγή Δέλτα, πέρα από την προστασία που ήδη παρέχουν οι τυπικές δύο δόσεις, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα που κυκλοφόρησαν από την Pfizer την Τετάρτη.

Τα δεδομένα που δημοσιεύθηκαν στο διαδίκτυο υποδηλώνουν ότι τα επίπεδα αντισωμάτων που μπορούν να στοχεύσουν την παραλλαγή Δέλτα αυξάνονται στο πενταπλάσιο σε άτομα ηλικίας 18 έως 55 ετών που λαμβάνουν την τρίτη δόση του εμβολίου.

Μεταξύ των ατόμων ηλικίας 65 έως 85 ετών, τα δεδομένα της Pfizer υποδηλώνουν ότι τα επίπεδα αντισωμάτων αυξάνονται 11 φορές περισσότερο από ό,τι μετά από τη δεύτερη δόση.

Η ευεργετική επίδραση στον οργανισμό του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, ελαττώνεται κατά 6% ανά δίμηνο, στοιχείο που οδηγεί στην ανάγκη για τρίτη, τη λεγόμενη «αναμνηστική», δόση, όπως επισημαίνει η φαρμακοβιομηχανία.

Η μελέτη της Pfizer με 42.000 εθελοντές σε έξι χώρες κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το εμβόλιο προσφέρει προστασία περίπου 96% έναντι των συμπτωμάτων της Covid-19 για το πρώτο δίμηνο από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού.

Σημειώνεται όμως πως η αποτελεσματικότητα του εμβολίου αυτού ανέρχεται στο υψηλότατο 97% έναντι της σοβαρής νόσησης, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία.

Επιπλέον, η Pfizer ανακοίνωσε ότι τα ευρήματα αυτά συμπεριλαμβάνονται στα οικονομικά στοιχεία της εταιρίας και δεν έχουν εξεταστεί από ανεξάρτητους ερευνητές ή δημοσιευθεί σε ιατρική επιθεώρηση ακόμη. Πιο σαφή αποτελέσματα αναμένονται τις επόμενες εβδομάδες.

Η Pfizer δήλωσε ότι σκοπεύει να καταθέσει άμεσα αίτηση για τη χορήγηση τρίτης ενισχυτικής δόσης του εμβολίου της, ωστόσο το θέμα ακόμη παραμένει αμφιλεγόμενο.

Ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι στον τομέα της υγείας στις ΗΠΑ έχουν δηλώσει ότι οι ενισχυτικές δόσεις στον γενικό πληθυσμό δεν είναι απαραίτητες. Παράλληλα, ειδικοί αμφισβητούν κατά πόσον οι ήδη εμβολιασμένοι πρέπει να λάβουν ενισχυτικές δόσεις την ώρα που τόσα εκατομμύρια άνθρωποι τόσο στη Δύση όσο και σε πολλές άλλες χώρες δεν έχουν λάβει καν την πρώτη τους δόση.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Σωματείο Εργαζόμενων ΠαΓΝΗ: Με στάση εργασίας θα "υποδεχθούν" τον Πρωθυπουργό

Κορωνοϊός - Νέα Ζηλανδία: Άδεια επείγουσας χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca

Κρήτη: Τουρίστες όπως το 2019, ίντερνετ παντού και μια άλλη εικόνα στην περιοχή "θαύμα"!