Υγεία

Αυτές οι χημικές ουσίες εμποδίζουν και δυσκολεύουν τον ύπνο

αυπνία

Οι χημικές ουσίες που υπάρχουν στο περιβάλλον μπορεί να είναι υπεύθυνες για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στον ύπνο ορισμένες γυναίκες κατά την περίοδο της εμμηνόπαυσης. Αυτά υποστηρίζει μια νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Menopause, λαμβάνοντας υπόψιν δεδομένα της Μελέτης Υγείας Μεσήλικων Γυναικών.

Η μελέτη αυτή υποδεικνύει ότι η έκθεση σε διάφορα χημικά στοιχεία όπως oι φθαλικοί εστέρες, που βρίσκονται σε εκατοντάδες προϊόντα που χρησιμοποιούμε καθημερινά, σχετίζονται με διαταραχές του ύπνου στις γυναίκες μέσης ηλικίας. Πιο συγκεκριμένα, το χημικό αυτό στοιχείο βρίσκεται στην πλειοψηφία των προϊόντων, από τις συσκευασίες και τον ρουχισμό, μέχρι τα καλλυντικά και τα παιδικά παιχνίδια. Τα προϊόντα προσωπικής φροντίδας, μάλιστα, αντιπροσωπεύουν μια μεγάλη περιοχή έκθεσης.

Γεγονός είναι πως έως και το 60% των γυναικών που βιώνουν τη μετάβαση στην εμμηνόπαυση αντιμετωπίζουν δυσκολίες στον ύπνο. Μάλιστα, οι γυναίκες που δυσκολεύονται να κοιμηθούν διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης μόνιμης κατάθλιψης, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε χειρότερα αποτελέσματα υγείας, ενώ ίσως χρειαστούν περισσότερη ιατρική φροντίδα και αυξημένη απουσία από τις καθημερινές τους δραστηριότητες.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τέτοιου είδους διαταραχές στον ύπνο συνιστούν αποτέλεσμα των μειούμενων επιπέδων ορμονών. Η έκθεση σε χημικά στοιχεία που διαταράσσουν το ενδοκρινικό σύστημα (EDC), ωστόσο, είναι ένας ευρέως ανεξερεύνητος τομέας που μπορεί να συμβάλει στην εξήγηση της αυξημένης επικράτησης δυσκολιών στον ύπνο στις γυναίκες μέσης ηλικίας.

Αν και όλοι εκτιθέμεθα σε αυτό το χημικό, φαίνεται ότι η συγκέντρωσή του είναι μεγαλύτερη στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες. Προηγούμενη μελέτη είχε δείξει ότι η αυξημένη έκθεση στους φθαλικούς εστέρες από τα προϊόντα προσωπικής φροντίδας αύξανε σημαντικά τον κίνδυνο εξάψεων, ενώ άλλες μελέτες υπέδειξαν συσχετισμούς ανάμεσα στην έκθεση σε αυτό το χημικό και την πιθανότητα αφύπνισης κατά τη διάρκεια της νύχτας, όπως επίσης και τον κίνδυνο κατάθλιψης.

Καθώς ο φθαλικός εστέρας θεωρείται ενδοκρινικός διαταράκτης και τροποποιεί τις ορμόνες που σχετίζονται με τον ύπνο και την κατάθλιψη, οι ερευνητές της πρόσφατης αυτής μελέτης συμπέραναν ότι μπορεί να σχετίζεται άμεσα ή έμμεσα με τον ύπνο των γυναικών μέσης ηλικίας. Η μελέτη, που βασίστηκε σε δεδομένα που συλλέχθηκαν από περισσότερες από 760 προεμμηνοπαυσιακές ή περιεμμεηνοπαυσιακές γυναίκες, υποδεικνύουν ότι η συχνότητα των διαταραχών του ύπνου σχετίζεται με τη συγκέντρωση του στοιχείου στα ούρα. Πρόκειται, μάλιστα, για την πρώτη μελέτη που καταγράφει αυτόν τον συσχετισμό. Η σχέση, ωστόσο, φαίνεται πολύπλοκη, επειδή άλλες μεταβλητές, όπως το κάπνισμα, έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζουν την επίδραση. Το σίγουρο είναι ότι χρειάζονται περαιτέρω μελέτες για να κατανοηθεί πλήρως αυτός ο συσχετισμός, όπως και οι υποκείμενοι μηχανισμοί πίσω από τη λειτουργία των ορμονών και του τρόπου με τον οποίο η έκθεση στα EDC επηρεάζει τον ύπνο ειδικά των μεσήλικων γυναικών.

Πηγή: ygeiamou.gr

Υγεία

Αντιγριπικό εμβόλιο: Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν - Τί ισχύει για τα παιδιά

εμβόλιο

Τις ομάδες του πληθυσμού που πρέπει να εμβολιαστούν με το εμβόλιο της εποχικής γρίπης ανακοίνωσαν οι ειδικοί, στη διάρκεια ειδικής συνέντευξης Τύπου στο υπουργείο Υγείας, το μεσημέρι της Δευτέρας. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας έχουν εξασφαλιστεί 4.2 εκατ. δόσεις του αντιγριπικού εμβολίου. 

Ο αντιγριπικός εμβολιασμός αποτελεί σημαντικό στοιχείο για τη δημόσια υγεία κάθε χρόνο από τον Οκτώβριο ως τον Δεκέμβριο, προκειμένου να θωρακιστεί ο ευάλωτος πληθυσμός έναντι της εποχικής γρίπης και των επιπλοκών της, ωστόσο εφέτος αναδεικνύεται σε κρίσιμο στοιχείο λόγω της πρωτόγνωρης κατάστασης που διαμορφώνει η εν εξελίξει επιδημία Covid-19 και η κυκλοφορία του κορωνοϊού παράλληλα με την κυκλοφορία των ιών της γρίπης.

Όπως ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής, Μαρία Θεοδωρίδου, για τον αντιγριπικό εμβολιασμό στα παιδιά ισχύουν οι ίδιες συστάσεις οπως τα προηγούμενα έτη.

Οι συστάσεις για τα παιδιά

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών της χώρας μας, ο αντιγριπικός εμβολιασμός πρέπει να εφαρμόζεται συστηματικά σε παιδιά που ανήκουν στις παρακάτω ομάδες αυξημένου κινδύνου:

Παιδιά (6 μηνών και άνω) και ενήλικες με έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:

 Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες

 Καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή

 Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη)

Μεταμόσχευση οργάνου

Δρεπανοκυτταρική αναιμία (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες)

 Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα

 Χρόνια νεφροπάθεια

 Νευρολογικά-νευρομυϊκά νοσήματα

Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα) για τον πιθανό κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από γρίπη.

Με νοσογόνο παχυσαρκία.

Τέλος, όπως σημείωσε η κυρια Θεοδωρίδου, συστήνεται ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο και σε υγιή παιδιά, εφοςον υπάρχει στο περιβάλλον τους μωρό ηλικίας κάτω των έξι μηνών ή άλλο ευάλωτο άτομο που δεν μπορεί να εμβολιαστεί.

Επίσης, πρέπει να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο

Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι)

Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω

Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωίδες και θηλάζούσες

Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία (Δείκτη Μάζας Σώματος >40Kg/m2)

Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης.

Οι κλειστοί πληθυσμοί, όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές (σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων και τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κ.ά.)

Κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς.

Πότε και πώς θα είναι διαθέσιμα τα εμβόλια

Από τις 15 Οκτωβρίου ως και τις 15 Δεκεμβρίου τα αντιγριπικά εμβόλια θα διατίθενται, σταδιακά και με σταθερή ροή, στα φαρμακεία της χώρας. Προϋπόθεση, για πρώτη φορά, για τη χορήγησή τους θα ειναι η συνταγή μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Πρόκειται για μια ριζική αλλαγή - για τα ελληνικά δεδομένα- η οποία κατά τους ειδικούς της Επιτροπής Εμβολιασμού αλλά και τα στελέχη του υπουργείου Υγείας θα δώσει μια καλή εικόνα για όσους λαμβάνουν το εμβολιο και συνεπώς να προγραμματίσουν και στοχευμένες παρεμβάσεις οπου χρειάζεται. Μέχρι και τώρα η προμήθεια του εμβολίου δεν γίνονταν κατ' ανάγκην με συνταγή, γεγονός που δεν επέτρεπε στους ειδικούς να έχουν εικόνα ποιοι τελικα εμβολιάζονται.

Οι συστάσεις του ΠΟΥ για τον αντιγριπικό εμβολιασμό

Συμφωνα με την επικεφαλής του γραφείου το Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στην Αθήνα, Marianna Trias, ειδικά φέτος ο αντιγριπικός εμβολιασμός ειναι πολύ σημαντικούς να ολοκληρωθεί με ασφάλεια και με αποτελεσματικότητα καθως βρίσκεται σε εξελιξη η επιδημία της λοίμωξης Covid-19.

Ο εμβολιασμός για τους ιούς της γρίπης πρέπει να γίνεται κατά προτεραιότητα, σύμφωνα με τον ΠΟΥ που έχει ως εξής:

Ηλικιωμένα άτομα

Χρονίως πάσχοντες

Έγκυοι

Παιδιά ηλικίας κάτω των 5 χρόνων

Ανοσοκατασταλμένοι

Εργαζόμενοι υγείας

Στην Ελλάδα οι συστάσεις για τα παιδιά δεν ταυτίζονται με εκείνες του ΠΟΥ. Κάθε χώρα λαμβάνει υπόψη της τις συστάσεις του ΠΟΥ και στη συνέχεια η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού χαράσσει τη δική της επιστημονική πρόταση πάνω στους άξονες του Οργανισμού.