Υγεία

Αυχένας: Όλοι οι λόγοι που πονάει - Δεν φταίει μόνο η στάση σώματος

λαιμος,αυχενας

Με περίπου το 80% των επαγγελμάτων σήμερα να χαρακτηρίζονται ως καθιστικά και να απαιτούν από τον εργαζόμενο να κάθεται για αρκετές ώρες σε μια καρέκλα μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή, ο πόνος στον αυχένα αποτελεί έναν αυξανόμενο εργασιακό κίνδυνο. Τα smartphone και άλλες συσκευές έχουν επίσης προκαλέσει προβλήματα στον αυχένα, καθώς αναγκάζουν τους ανθρώπους να σκύβουν για παρατεταμένες περιόδους. Είναι, όμως, η κακή στάση του σώματος το μόνο πρόβλημα;

Σε μια πρόσφατη μελέτη, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Texas A&M βρήκαν ότι ενώ η κακή στάση του κεφαλιού αποτελούν πράγματι βασικούς καθοριστικούς παράγοντες του πόνου στον αυχένα, ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ), η ηλικία και η ώρα της ημέρας επίσης επηρεάζουν την ικανότητα του αυχένα να κάνει παρατεταμένες ή επαναλαμβανόμενες κινήσεις.

«Ο πόνος στον αυχένα είναι μία από τις κυρίαρχες και ταχύτατα αναπτυσσόμενες αιτίες αναπηρίας σε όλο τον κόσμο. Η μελέτη μας ανέδειξε έναν συνδυασμό εργασιακών και προσωπικών παραγόντων που επηρεάζουν έντονα τη δύναμη και την αντοχή του αυχένα με την πάροδο του χρόνου. Το πιο σημαντικό, ωστόσο, είναι ότι από τη στιγμή που αυτοί οι παράγοντες έχουν εντοπιστεί, μπορούν να τροποποιηθούν ώστε ο αυχένας να είναι σε καλύτερη κατάσταση και να αποτρέπεται ή να περιορίζεται ο πόνος», εξηγεί στη σχετική δημοσίευση στο Human Factors ο επικεφαλής της μελέτης και καθηγητής Xudong Zhang.

Μέχρι τώρα δεν υπήρχε μια συστηματική ποσοτική μελέτη σχετικά με τους προσωπικούς παράγοντες, όπως το φύλο, το ύψος, η ηλικία και οι εργασιακές συνήθειες, που μπορούν να επηρεάσουν τη δύναμη και την αντοχή του αυχένα. Γι’αυτό και οι επιστήμονες στα πειράματά τους χρησιμοποίησαν 20 ενήλικους άνδρες και 20 ενήλικες γυναίκες χωρίς προηγούμενα προβλήματα στον αυχένα για να εκτελέσουν ελεγχόμενες ασκήσεις κεφαλής-αυχένα σε εργαστηριακό περιβάλλον. Αντί, λοιπόν, να ζητήσουν από τους συμμετέχοντες να κρατήσουν μια συγκεκριμένη στάση στο αυχένα για μεγάλο χρονικό διάστημα, παρόμοια με ό,τι περίπου συμβαίνει σε έναν εργασιακό χώρο, τους έβαλαν να κάνουν συνεχώς ασκήσεις μέχρι εξάντλησης.

Όταν οι επιστήμονες ανέλυσαν τα δεδομένα, διαπίστωσαν –ως αναμενόταν- ότι οι παράγοντες που σχετίζονται με τη δουλειά, όπως η στάση του κεφαλιού/αυχένα παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στον προσδιορισμό τόσο της δύναμης όσο και της αντοχής του αυχένα. Παρατήρησαν, επίσης, ότι ενώ δεν υπήρχε σημαντικά διαφορά στην αντοχή μεταξύ ανδρών και γυναικών, ο δείκτης μάζας σώματος ήταν σημαντικός προγνωστικός παράγοντας της αντοχής.

Επιπλέον, προς έκπληξη των ειδικών, η ώρα της ημέρας επηρέαζε την ικανότητα του αυχένα να διατηρεί μια στάση χωρίς κόπωση. «Είναι λογικό όσο προχωρά η ημέρα ο αυχένας μας να κουράζεται περισσότερο, αφού τον χρησιμοποιούμε και περισσότερο», σχολιάζει σχετικά ο Δρ. Zhang.

Πηγή: ygeiamou.gr

 

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός: Μια δόση εμβολίου μειώνει στο μισό τον κίνδυνο μετάδοσης

Μελέτη: Το παθητικό κάπνισμα ίσως να αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του στόματος

Υγεία

Τα σημάδια στα νύχια που μαρτυρούν ότι έχετε περάσει κορωνοϊό

νύχια

Όπως έχει γραφτεί πολλάκις, τα βασικά σημάδια λοίμωξης από COVID-19 είναι ο πυρετός, ο βήχας, η κόπωση και η απώλεια γεύσης και όσφρησης, ενώ παρατηρούνται και κάποια δερματικά συμπτώματα. Υπάρχει, όμως και ένα άλλο σημείο του σώματος στο οποίο φαίνεται να επιδρά ο κορωνοϊός: τα νύχια.

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες Βασίλειος Βασιλείου, λέκτορας Καρδιαγγειακής Ιατρικής και οι ερευνητές ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Αγγλίας Nikhil Aggarwal και Subothini Sara Selvendran σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The Conversation, σε έναν μικρό αριθμό ασθενών με λοίμωξη COVID-19, τα νύχια των χεριών εμφανίζονται αποχρωματισμένα ή παραμορφωμένα λίγες εβδομάδες αργότερα -φαινόμενο που αποκαλείται συχνά «νύχια COVID».

Ένα σύμπτωμα είναι ένα μοτίβο κόκκινου μισοφέγγαρου που σχηματίζει μια καμπύλη πάνω από τη λευκή περιοχή στη βάση των νυχιών. Το φαινόμενο αυτό φαίνεται πως υπάρχει πριν από άλλα συμπτώματα της COVID-19, με τους ασθενείς να το παρατηρούν σε λιγότερο από δύο εβδομάδες μετά τη διάγνωσή τους.

«Τέτοια μοτίβα είναι σε γενικές γραμμές σπάνια και μέχρι τώρα δεν είχαν παρατηρηθεί τόσο κοντά στη βάση των νυχιών, οπότε η εμφάνιση ενός τέτοιου μοτίβου θα μπορούσε να αποτελεί αποκλειστική ένδειξη της λοίμωξης από κορωνοϊό», επισημαίνουν οι ειδικοί.

Ο μηχανισμός πίσω από αυτό το μοτίβο μισοφέγγαρου παραμένει, ωστόσο, ασαφής. Μια πιθανή αιτία θα μπορούσε να είναι η βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία που σχετίζεται με τον ίδιο τον ιό. Εναλλακτικά, μπορεί να 0φείλεται στην υπερβολική ανοσοαπόκριση που προκαλεί μικρούς θρόμβους αίματος και αποχρωματισμό. Το σημαντικό είναι ότι αυτά τα σημάδια δεν φαίνεται να είναι ανησυχητικά, καθώς οι ασθενείς είναι κατά τα άλλα ασυμπτωματικοί -παρόλο που δεν είναι σαφές για πόσο διάστημα θα παραμείνουν έτσι, με τα μέχρι τώρα περιστατικά να αναφέρουν από μία έως τέσσερις εβδομάδες.

Σημάδια σωματικού στρες

Επιπλέον, κάποιοι ασθενείς έχουν παρατηρήσει νέες οριζόντιες ραβδώσεις στη βάση των νυχιών των χεριών και των ποδιών τους, γνωστές ως γραμμές Beau, οι οποίες τείνουν να εμφανίζονται τέσσερις ή και περισσότερες εβδομάδες μετά την λοίμωξη από COVID-19.

Οι γραμμές Beau συμβαίνουν όταν υπάρχει μια προσωρινή διαταραχή στην ανάπτυξη των νυχιών λόγω σωματικού στρες, όπως μια λοίμωξη, ο υποσιτισμός ή παρενέργειες θεραπευτικών αγωγών όπως η χημειοθεραπεία. «Παρόλο που είναι πιθανό να προκαλούνται από την COVID-19, σίγουρα δεν είναι αποκλειστικό σύμπτωμά της», τονίζουν οι επιστήμονες.

Καθώς τα νύχια μεγαλώνουν κατά μέσο όρο 2-5mm κάθε μήνα, οι γραμμές Beau τείνουν να γίνονται ορατές τέσσερις έως πέντε εβδομάδες μετά την εκδήλωση του σωματικού στρες -καθώς τα νύχια μεγαλώνουν, η ράβδωση αποκαλύπτεται. Ο χρόνος ενός στρεσογόνου συμβάντος μπορεί λοιπόν να εκτιμηθεί εξετάζοντας πόσο έχουν απομακρυνθεί οι γραμμές Beau από τη βάση των νυχιών. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία και τελικά να φεύγουν από μόνες τους, όταν η υποκείμενη πάθηση θεραπεύεται.

Άλλα ασυνήθιστα ευρήματα

Τα δύο παραπάνω είναι τα πιο συχνά σημάδια στα νύχια που σχετίζονται με την COVID-19. Οι ερευνητές, όμως, έχουν καταγράψει και κάποια άλλα ασυνήθιστα στοιχεία.

Για παράδειγμα, τα νύχια μίας ασθενούς χαλάρωσαν και τελικά έπεσαν τρεις μήνες μετά τη λοίμωξή της από τον ιό. Το φαινόμενο αυτό, γνωστό ως ονυχομαδίαση, θεωρείται ότι συμβαίνει για παρόμοιους λόγους με την εμφάνιση των γραμμών Beau. Η ασθενής δεν έλαβε θεραπεία για αυτές τις αλλαγές, καθώς τα υγιή νύχια εμφανίζονταν σιγά σιγά από κάτω, υποδεικνύοντας ότι το πρόβλημα θα λυνόταν από μόνο του.

Ένας άλλος ασθενής, 122 ημέρες μετά το θετικό αποτέλεσμα διαγνωστικού ελέγχου για COVID-19, παρατήρησε πορτοκαλί αποχρωματισμό στις άκρες των νυχιών. Ούτε σε αυτή την περίπτωση δόθηκε κάποια θεραπεία, αλλά ο αποχρωματισμός δεν είχε φύγει μετά από ένα μήνα, με τον υποκείμενο μηχανισμό αυτής της κατάστασης να παραμένει άγνωστος.

Σε μία τρίτη περίπτωση, ένας ασθενής είχε οριζόντιες λευκές γραμμές στα νύχια του, οι οποίες δεν εξαφανίζονταν με την πίεση και οι οποίες είναι γνωστές ως «γραμμές Mees» ή «λευκονυχία». Εμφανίστηκαν 45 ημέρες μετά τη διάγνωση του κορωνοϊού, αλλά τείνουν να φεύγουν μόνες τους με το μεγάλωμα των νυχιών, γι’αυτό και δεν απαιτούν θεραπεία. Οι γραμμές Mees θεωρείται ότι προκαλούνται από μη φυσιολογική παραγωγή πρωτεϊνών στα νύχια, λόγω συστημικών διαταραχών.

Προς το παρόν το μυστήριο παραμένει

«Παρόλο που η λοίμωξη από COVID-19 προηγείται και των τριών αυτών καταστάσεων, έχουμε μόνο λίγους ασθενείς να εξετάσουμε σε κάθε περίπτωση και άρα δεν είναι δυνατό να πούμε ακόμα αν πράγματι προκαλούνται από τη νόσο», αναφέρουν οι επιστήμονες και προσθέτουν:

«Ακόμα και στην περίπτωση των γραμμών Beau και του μοτίβου του κόκκινου μισοφέγγαρου, έχουμε ακόμα πολύ δρόμο για να επιβεβαιώσουμε μια οριστική σύνδεση ανάμεσα σε αυτές τις αλλαγές και την COVID-19 καθώς και τους μηχανισμούς πίσω από αυτές. Χρειαζόμαστε, λοιπόν, πολλά περισσότερα περιστατικά πριν μπορέσουμε να πούμε με βεβαιότητα ότι όντως υπάρχει σύνδεση».

Σύμφωνα με τους ειδικούς, αν τελικά υπάρχει μια αιτιώδης σύνδεση, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι δεν εμφανίζουν όλοι οι πάσχοντες από COVID-19 τέτοια συμπτώματα στα νύχια και ότι τέτοιες ανωμαλίες δεν σημαίνουν απαραίτητα ότι κάποιος νοσεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διατροφή και κορωνοϊός: Ποιοι κινδυνεύουν λιγότερο με βάση τις συνήθειές τους

Έρευνα - Κορωνοϊός: Οι εμβολιασμένοι νεφροπαθείς αναπτύσσουν αντισώματα

Κορωνοϊός και διαβήτης: Πώς συνδέονται