Τεχνολογία

«Θα πάμε στη Σελήνη το 2024» δηλώνει ο διοικητής της NASA

NASA σελήνη

Τους τελευταίους μήνες μια σειρά από γεγονότα αλλά και δηλώσεις διαφόρων αξιωματούχων έθεταν σε αμφιβολία την προγραμματισμένη για το 2024 επανδρωμένη αποστολή της NASA στη Σελήνη. Αρχικά τα ίδια τα στελέχη της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας διέρρεαν στα μίντια διαφόρων ειδών δυσκολίες που υπάρχουν για να γίνουν όλα πρέπει εντός των προθεσμιών και να εκτοξευτεί το πλήρωμα της αποστολής σε τρία χρόνια.

Στη συνέχεια ήρθε η αρμόδια υπηρεσία ελέγχου του δημοσίου τομέα των ΗΠΑ να ανακοινώσει ότι μετά τον έλεγχο που πραγματοποίησε στη NASA για την αποστολή στη Σελήνη διαπίστωσε ότι οι νέες στολές που θα φορούν οι αστροναύτες της χρειάζονται τουλάχιστον πέντε έτη για να ετοιμαστούν. Πριν από λίγες μέρες η NASA ανακοίνωσε ότι διακόπτει προσωρινά μια σειρά από διαδικασίες και εργασίες σχετικές με την αποστολή στη Σελήνη μετά τη μήνυση που κατέθεσε η διαστημική εταιρεία του αφεντικού της Amazon Τζεφ Μπέζος εξαιτίας της συμφωνίας με υπέγραψε η NASA για ένα κομμάτι της αποστολής με τη διαστημική εταιρεία του Έλον Μασκ.

Όλα αυτά υποχρέωσαν τον διοικητή της NASA να εμφανιστεί ετήσιο Διαστημικό Συμπόσιο που γίνεται στο Κολοράντο και να δηλώσει πώς όλα προχωρούν κανονικά και ότι η αποστολή θα γίνει σύμφωνα με τον προγραμματισμό το 2024. Ο Μπιλ Νέλσον επανέλαβε την ατάκα που είχε πει ο Τζον Κένεντι όταν ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα στείλουν αστροναύτες στη Σελήνη «επιλέγουμε να παμε αυτή τη δεκαετία στη Σελήνη όχι επειδή είναι εύκολο αλλά επειδή είναι δύσκολο» συμπληρώνοντας «μπορούμε να κάνουμε δύσκολα πράγματα επειδή είμαστε άνθρωποι που τα πετυχαίνουμε».

Σύμφωνα με το σχέδιο της αποστολής το πλήρωμα θα αποτελείται από τέσσερις αστροναύτες με τουλάχιστον ένα μέλος του πληρώματος να είναι γυναίκα. Όταν το διαστημόπλοιο φθάσει στη Σελήνη δύο μέλη του πληρώματος θα παραμείνουν στο σκάφος και δύο μέλη θα κατέβουν με μια σεληνάκατο στην επιφάνεια του φυσικού δορυφόρου σε μια περιοχή του Νότιου Πόλου.

Ένα από τα μέλη του πληρώματος που θα μπουν στη σεληνάκατο θα είναι γυναίκα η οποία θα είναι και αυτή που για συμβολικούς λόγους θα βγει και πρώτη από την σεληνάκατο. Θα είναι η πρώτη γυναίκα που πατάει το πόδι της στη Σελήνη. Οι δύο αστροναύτες θα παραμείνουν για μια εβδομάδα στη Σελήνη πραγματοποιώντας πλήθος εργασιών και ερευνών.

Η αποστολή αυτή είναι μέρος του προγράμματος Artemis της NASA το οποίο διαδέχεται το πρόγραμμα Apollo στο πλαίσιο του οποίου έγιναν οι επανδρωμένες αποστολές στη Σελήνη. Στο πλαίσιο του προγράμματος Artemis θα γίνουν αρκετές επανδρωμένες αποστολές στη Σελήνη, θα δημιουργηθεί ένας διαστημικός σταθμός σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη και θα στηθούν πιθανότατα οι πρώτες μόνιμες βάσεις στην επιφάνεια του δορυφόρου μας. Απώτερος στόχος είναι ο διαστημικός σταθμός και οι βάσεις να λειτουργήσουν ανάμεσα στα άλλα και ως ενδιάμεσοι κόμβοι για επανδρωμένες αποστολές στον Άρη και άλλα σημεία του ηλιακού μας συστήματος.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Tesla: Ο Μασκ ετοιμάζει ανθρωποειδές ρομπότ

Εγκεφαλικοί όγκοι εκτυπώνονται για να γίνουν δοκιμές αποτελεσματικής θεραπείας τους

Μια πόλη στην Αυστραλία παγκόσμια πρωτεύουσα του ντελίβερι με drones

Τεχνολογία

Apple: Με δική της τεχνολογία θα μπει στη μάχη των εικονικών κόσμων

apple.jpg

Νέες πληροφορίες για το σύστημα εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας της εταιρείας. Η Apple έχει καταφέρει διαχρονικά να διατηρεί ένα πέπλο μυστικότητας για συσκευές και συστήματα που κατασκευάζει και δεν βρίσκονται στον κατάλογο των προϊόντων της που ήδη κυκλοφορούν στην αγορά. Το ίδιο συμβαίνει και με το σύστημα εικονικής πραγματικότητας που αναπτύσσει ο αμερικανικός κολοσσός της βιομηχανίας της τεχνολογίας. Αν και τα στελέχη της έχουν μιλήσει τα τελευταία χρόνια για το ενδιαφέρον τους για τα συστήματα εικονικής πραγματικότητας νέας γενιάς και υπάρχουν συνεχή δημοσιεύματα ότι αναπτύσσει ένα τέτοιο επισήμως δεν έχει γίνει καμία αναφορά από την εταιρεία.

Το γεγονός ότι όλες οι μεγάλες εταιρείες της βιομηχανίας της τεχνολογίας έχουν ήδη προχωρήσει στην ανάπτυξη σχετικών συστημάτων τα οποία βελτιώνουν συνεχώς αλλά και τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η επερχόμενη εμφάνιση του metaverse, του εικονικού κόσμου που φιλοδοξεί να διαδεχθεί τον κυβερνοχώρο, καθιστά μονόδρομο την ενασχόληση της Apple με αυτόν τον τομέα. Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι το πότε και με ποιο τρόπο θα ριχθεί στην Virtual Reality εμπορική αναμέτρηση η Apple.

Την απάντηση δίνει ο Μινγκ Τσινγκ Κούο, ένας  αναλυτής της αγοράς της βιομηχανίας της τεχνολογίας που θεωρείται αυθεντία στα ζητήματα που αφορούν την Apple και έχει σχεδόν πάντοτε αξιόπιστες πληροφορίες για τις δραστηριότητες και τις κινήσεις της. Σύμφωνα με τον Κούο η Apple βρίσκεται στα τελικά στάδια κατασκευής του συστήματος εικονικής πραγματικότητας που θα ρίξει στην αγορά και όπως υποστηρίζει αυτό θα γίνει το φθινόπωρο του 2022. Ο Κούο επιβεβαιώνει τη φημολογία που υπήρχε ότι το σύστημα της Apple θα είναι επαυξημένης πραγματικότητας (AR). Σε αντίθεση με την τεχνολογία εικονικής πραγματικότητας (VR) που «βυθίζει» τον χρήστη σε εικονικά περιβάλλοντα η τεχνολογία επαυξημένης πραγματικότητας εμφανίζει εικόνες και δεδομένα πάνω στον χρήστη πάνω στον πραγματικό κόσμο.

Ο επικεφαλής της εταιρείας Τιμ Κουκ είχε δηλώσει παλαιότερα ότι ο ίδιος θεωρεί πως η AR απομονώνει τον χρήστη λιγότερο από τη VR και πιστεύει ότι ως τεχνολογία είναι δυνάμει το ίδιο επαναστατική με τα smartphones. Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, είχε πει πως «πιστεύουμε ότι η AR θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούμε την τεχνολογία για πάντα». Άρα δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη η προσέγγιση της εταιρείας στην κατεύθυνση του AR.

Όσον αφορά τα τεχνικά χαρακτηριστικά του συστήματος αυτό θα είναι μια κάσκα η οποία θα βασίζεται σύμφωνα με τον Κούο στον επεξεργαστή M1 που αναπτύχθηκε από την Apple για χρήση στους υπολογιστές αλλά και τα tablet της εταιρείας. Το M1 είναι system-on-a-chip (SoC) κατασκευασμένο με την αρχιτεκτονική των 5nm στο οποίο περιέχονται συνολικά οκτώ πυρήνες επεξεργασίας (CPU). Ο επεξεργαστής επιτυγχάνει υψηλότερες επιδόσεις σε επίπεδο κατανάλωσης ενέργειας και συγχρόνως μπορεί να ενσωματώσει έως και 8 πυρήνες επεξεργασίας γραφικών (GPU).

Το σύστημα θα διαθέτει δύο οθόνες 4K Micro OLED της Sony μια για χρήση επαυξημένης πραγματικότητας και μια για χρήση εικονικής πραγματικότητας. Το σύστημα θα είναι ασύρματο και πιθανότατα θα χρησιμοποιεί την επόμενης γενιάς τεχνολογίας ασύρματης τεχνολογίας, την Wi-Fi 6E. Για το πόσο θα κοστίζει το σύστημα ο Κούο κάνει λόγο για μια τιμή πέριξ των χιλίων δολαρίων ενώ εκτιμήσεις άλλων αναλυτών κάνουν λόγο για διπλάσια από αυτή τιμή. Όλα οι πληροφορίες συγκλίνουν επίσης στο γεγονός ότι η Apple σχεδιάζει παράλληλα με την κάσκα AR και γυαλιά παρόμοιας τεχνολογίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στολές απτικής τεχνολογίας για το metaverse φτιάχνει η Metα

Metaverse: Εικονικό οικόπεδο πουλήθηκε για το ποσό-ρεκόρ των 2,4 εκατ. δολαρίων

Έρευνα: Η χρήση social media αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης

ESPA BANNER