Τεχνολογία

Εγκεφαλικοί όγκοι εκτυπώνονται για να γίνουν δοκιμές αποτελεσματικής θεραπείας τους

ανθρώπινος εγκέφαλος.jpg

Ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ κατάφερε να δημιουργήσει στο εργαστήριο τον πλέον κακοήθη καρκινικό όγκο που αναπτύσσεται στον εγκέφαλο, το πολύμορφο γλοιοβλάστομα. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν την τεχνολογία της τρισδιάστατης εκτύπωσης δίνοντας στον εκτυπωτή ως υλικό ιστούς από πολύμορφο γλοιοβλάστομα.

Ο εκτυπωμένος όγκος περιείχε δομές παρόμοιες με αιμοφόρα αγγεία τα οποία μπορούσαν να υποδεχτούν αιμοφόρα κύτταρα αλλά και φάρμακα. Ο εκτυπωμένος όγκος θα επιτρέπει στους γιατρούς να δοκιμάζουν διάφορες τεχνικές και θεραπείες για να δουν ποια είναι η πιο αποτελεσματική για να την εφαρμόσουν σε κάποιο ασθενή αφού ο εκτυπωμένος όγκος θα αποτελεί πιστό αντίγραφο του πραγματικού όγκου που υπάρχει στον ασθενή.

«Αν πάρουμε δείγμα από τον ιστό ενός ασθενούς μαζί με ένα εξωκυτταρικό περίβλημα μπορούμε από αυτό το δείγμα να εκτυπώσουμε 100 μικρούς όγκους παρόμοιους με αυτόν που έχει ο ασθένης και να δοκιμάσουμε σε αυτούς τους όγκους πολλούς συνδυασμούς θεραπειών και φαρμάκων για να διαπιστώσουμε ποιος είναι ο πιο αποτελεσματικός στον όγκο του ασθενούς. Επιπλέον μπορούμε να κάνουμε δοκιμές με πολλές διαφορετικές ουσίες σε έναν εκτυπωμένο όγκο με στόχο να δούμε ποιες από αυτές είναι ικανές για να δημιουργηθεί με βάση αυτές κάποιο νέο φάρμακο» αναφέρει ο νευροεπιστήμονας Ρόνιτ Σάτσι Φενάρο, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Οι ερευνητές κατά την διάρκεια των ερευνών τους έκαναν και μια δεύτερη σημαντική ανακάλυψη. Εντόπισαν μια πρωτεΐνη, την P-Slectin, η οποία παράγεται όταν τα καρκινικά κύτταρα αλληλεπιδρούν με τα μικρογλοία, τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος του εγκεφάλου. «Διαπιστώσαμε ότι αυτή η πρωτεΐνη ευθύνεται για την κατάρρευση των μικρογλοίων με αποτέλεσμα αυτά αντί να επιτίθονται στα θανατηφόρα καρκινικά κύτταρα να λειτουργούν υποστηρικτικά σε αυτά επιτρέποντας έτσι στον καρκίνο να αναπτυχθεί» λέει ο Φενάρο. Πρόκειται για μια επίσης σημαντική ανακάλυψη στην προσπάθεια των επιστημόνων να στοχεύσουν τους μηχανισμούς που βοηθούν τους όγκους να αναπτύσσονται.  

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Εκκρεμείς συντάξεις: Ξεκινά αύριο η εκπαίδευση δικηγόρων και λογιστών

Αφγανιστάν: Χάνονται παιδιά λόγω του χάους στο αεροδρόμιο

Θεσσαλονίκη: Χειροπέδες σε 25χρονο που μαχαίρωσε και σκότωσε σκύλο

Τεχνολογία

Apple: Με δική της τεχνολογία θα μπει στη μάχη των εικονικών κόσμων

apple.jpg

Νέες πληροφορίες για το σύστημα εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας της εταιρείας. Η Apple έχει καταφέρει διαχρονικά να διατηρεί ένα πέπλο μυστικότητας για συσκευές και συστήματα που κατασκευάζει και δεν βρίσκονται στον κατάλογο των προϊόντων της που ήδη κυκλοφορούν στην αγορά. Το ίδιο συμβαίνει και με το σύστημα εικονικής πραγματικότητας που αναπτύσσει ο αμερικανικός κολοσσός της βιομηχανίας της τεχνολογίας. Αν και τα στελέχη της έχουν μιλήσει τα τελευταία χρόνια για το ενδιαφέρον τους για τα συστήματα εικονικής πραγματικότητας νέας γενιάς και υπάρχουν συνεχή δημοσιεύματα ότι αναπτύσσει ένα τέτοιο επισήμως δεν έχει γίνει καμία αναφορά από την εταιρεία.

Το γεγονός ότι όλες οι μεγάλες εταιρείες της βιομηχανίας της τεχνολογίας έχουν ήδη προχωρήσει στην ανάπτυξη σχετικών συστημάτων τα οποία βελτιώνουν συνεχώς αλλά και τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η επερχόμενη εμφάνιση του metaverse, του εικονικού κόσμου που φιλοδοξεί να διαδεχθεί τον κυβερνοχώρο, καθιστά μονόδρομο την ενασχόληση της Apple με αυτόν τον τομέα. Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι το πότε και με ποιο τρόπο θα ριχθεί στην Virtual Reality εμπορική αναμέτρηση η Apple.

Την απάντηση δίνει ο Μινγκ Τσινγκ Κούο, ένας  αναλυτής της αγοράς της βιομηχανίας της τεχνολογίας που θεωρείται αυθεντία στα ζητήματα που αφορούν την Apple και έχει σχεδόν πάντοτε αξιόπιστες πληροφορίες για τις δραστηριότητες και τις κινήσεις της. Σύμφωνα με τον Κούο η Apple βρίσκεται στα τελικά στάδια κατασκευής του συστήματος εικονικής πραγματικότητας που θα ρίξει στην αγορά και όπως υποστηρίζει αυτό θα γίνει το φθινόπωρο του 2022. Ο Κούο επιβεβαιώνει τη φημολογία που υπήρχε ότι το σύστημα της Apple θα είναι επαυξημένης πραγματικότητας (AR). Σε αντίθεση με την τεχνολογία εικονικής πραγματικότητας (VR) που «βυθίζει» τον χρήστη σε εικονικά περιβάλλοντα η τεχνολογία επαυξημένης πραγματικότητας εμφανίζει εικόνες και δεδομένα πάνω στον χρήστη πάνω στον πραγματικό κόσμο.

Ο επικεφαλής της εταιρείας Τιμ Κουκ είχε δηλώσει παλαιότερα ότι ο ίδιος θεωρεί πως η AR απομονώνει τον χρήστη λιγότερο από τη VR και πιστεύει ότι ως τεχνολογία είναι δυνάμει το ίδιο επαναστατική με τα smartphones. Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, είχε πει πως «πιστεύουμε ότι η AR θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούμε την τεχνολογία για πάντα». Άρα δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη η προσέγγιση της εταιρείας στην κατεύθυνση του AR.

Όσον αφορά τα τεχνικά χαρακτηριστικά του συστήματος αυτό θα είναι μια κάσκα η οποία θα βασίζεται σύμφωνα με τον Κούο στον επεξεργαστή M1 που αναπτύχθηκε από την Apple για χρήση στους υπολογιστές αλλά και τα tablet της εταιρείας. Το M1 είναι system-on-a-chip (SoC) κατασκευασμένο με την αρχιτεκτονική των 5nm στο οποίο περιέχονται συνολικά οκτώ πυρήνες επεξεργασίας (CPU). Ο επεξεργαστής επιτυγχάνει υψηλότερες επιδόσεις σε επίπεδο κατανάλωσης ενέργειας και συγχρόνως μπορεί να ενσωματώσει έως και 8 πυρήνες επεξεργασίας γραφικών (GPU).

Το σύστημα θα διαθέτει δύο οθόνες 4K Micro OLED της Sony μια για χρήση επαυξημένης πραγματικότητας και μια για χρήση εικονικής πραγματικότητας. Το σύστημα θα είναι ασύρματο και πιθανότατα θα χρησιμοποιεί την επόμενης γενιάς τεχνολογίας ασύρματης τεχνολογίας, την Wi-Fi 6E. Για το πόσο θα κοστίζει το σύστημα ο Κούο κάνει λόγο για μια τιμή πέριξ των χιλίων δολαρίων ενώ εκτιμήσεις άλλων αναλυτών κάνουν λόγο για διπλάσια από αυτή τιμή. Όλα οι πληροφορίες συγκλίνουν επίσης στο γεγονός ότι η Apple σχεδιάζει παράλληλα με την κάσκα AR και γυαλιά παρόμοιας τεχνολογίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στολές απτικής τεχνολογίας για το metaverse φτιάχνει η Metα

Metaverse: Εικονικό οικόπεδο πουλήθηκε για το ποσό-ρεκόρ των 2,4 εκατ. δολαρίων

Έρευνα: Η χρήση social media αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης

ESPA BANNER