Skip to main content
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Παρουσίαση βιβλίου: ''Θαλασσοφίλητες Πατρίδες (Κύπρος – Κρήτη)'' στο Οροπέδιο Λασιθίου

 ''Θαλασσοφίλητες Πατρίδες (Κύπρος – Κρήτη)''
 clock 19:49 | 08/08/2024
writer icon newsroom ekriti.gr

Ο Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου θα παρουσιάσει το βιβλίο της Κατερίνας Αναστασάκη - Μπέρη και του Κύπρου Φ. Χαραλάμπους, ''Θαλασσοφίλητες Πατρίδες (Κύπρος – Κρήτη)'', το  Σάββατο 10 Αυγούστου 2024, 7.30 μ.μ. στην αίθουσα Αντωνίου Βορεάδη, στο Τζερμιάδω, Οροπεδίου Λασιθίου

Το βιβλίο «Θαλασσοφίλητες παρτρίδες», περιέχει 24 επιστολές που αντάλλαξαν οι ήρωές του, η Ελπίδα από την Κρήτη και ο Κυπριανός από την Κύπρο. Η επιστολιμαία αυτή αλληλογραφία αποδεικνύεται στέρεη στον χρόνο, αφού ξεκινά το 1972 και τερματίζεται με αυτήν τη μορφή το 2015, με την παραδοχή ότι τα τηλέφωνα και τα ψηφιακά μέσα επικοινωνίας την αραίωσαν σταδιακά και προς το τέλος του που νήματος, την έχουν υποκαταστήσει οριστικά.

Από τις πρώτες σελίδες, ο αναγνώστης προετοιμάζεται για μια ερωτική περιπέτεια δύο νέων, αλλά γρήγορα αρχίζει και ξετυλίγεται ένας γόνιμος πνευματικός διάλογος. Μέσα από την αλλη λογραφία τους γίνονται αναδρομές στην απώτατη και πρόσφατη ιστορία των δύο νησιών, στη μυθολογία, στα ήθη και στα έθιμα, εκφράζονται προσωπικές ή συλλογικές αγωνίες και διαφαίνεται ένας συγκεκριμένος τρόπος κατανόησης των πραγμάτων της κάθε εποχής. Το κίνητρο για την πνευματώδη αυτή επικοινωνία είναι αποτέλεσμα της βαθιάς αγάπης που τρέφουν οι ήρωές μας για τις ιδιαίτερές τους πατρίδες, την Κύπρο και την Κρήτη, η διά θεση να μάθουν ο ένας από τον άλλο για τη ζωή στα δυο νησιά, την ιστορία, τις ασχολίες των κατοίκων, αλλά να ανταλλάξουν ταυτόχρονα ιδέες και αγωνίες για το μέλλον τους, καθώς είναι δυο νεότατοι άνθρωποι έτοιμοι για σπουδές: τι θα σπουδάσουν, πού θα σπουδάσουν κτλ. Βέβαια, τα όσα σκέφτονται στην αρχική φάση της επικοινωνίας τους για την προσωπική τους εξέλιξη, ανατρέπονται από ανα πάντεχα γεγονότα, όπως η εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο ή ακόμη και από μια τυχαία γνωριμία, που ασκεί αποφασιστική επιρροή στις τελικές αποφάσεις της Ελπίδας. Αξιοπρόσεκτος είναι ο τρόπος που οι ήρωές μας αντιμετωπίζουν τα προβλήματα.

Image
ΘΑΛΑΣΣΟΦΙΛΗΤΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Χαιρετισμό θα απευθύνουν: ο Γεώργιος Αθανασάκης, Δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου, η Δρ. Χρυσταλένη Χατζηχαραλάμπους, διδάσκουσα, Πανεπιστημίου Κρήτης, ο Βασίλειος Φθενάκης, Καθηγητής, τ. Διευθυντής του Ινστιτούτου Έρευνας της Παιδικής Ηλικίας και της Οικογένειας, Μόναχο Κύπρος, ο Φ. Χαραλάμπους, συγγραφέας, ο Ηλίας Επιφανίου, εκδότης.

Παρουσίαση βιβλίου: Μιχάλης Τσικαλάς, Διδάκτωρ Νομικής & Πολιτικών Επιστημών, Διευθυντής Γραφείου Τύπου ΔΗΣΥ

Παρουσίαση συγγραφέων: Μάκης Κρασανάκης, Επίτιμος Διευθυντής του Υπουργείου Πολιτισμού. Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού για τον Εθελοντισμό του Υπουργείου Πολιτισμού

Ανάγνωση κειμένων: Μανώλης Τσικαλάς, συντ. Δικηγόρος, συγγραφέας Αντιφώνηση: Κατερίνα Αναστασάκη - Μπέρη, συγγραφέας Συντονίστρια: Μαρία Τζενάκη, τ. Σχολική Σύμβουλος

Ακολουθεί λασιθιώτικο κέρασμα από τον Δήμο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κρήτη: Σε τραγική κατάσταση τα νοικοκυριά - Ιστορίες εξαθλίωσης στα Εργατικά Κέντρα

Κρήτη: Έπεσε από το μπαλκόνι - Σε σοβαρή κατάσταση γυναίκα

Ρέθυμνο: Χωρίς ενεργό μέτωπο η μεγάλη πυρκαγιά - "Η μισή δύναμη της Κρήτης στο μέτωπο"

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2025 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis