Πολιτισμός

Επιστήμη

Καφεΐνη: Η νόμιμη εξαρτησιογόνος ουσία.

Υπάρχει ένα ναρκωτικό, το οποίο έχει εξαπλωθεί σε ολόκληρο τον κόσμο και δε λέει να σταματήσει. Διεγείρει το κεντρικό νευρικό μας σύστημα και εκατομμύρια συσκευασίες του έχουν πωληθεί και στη χώρα μας. Οι συσκευασίες αυτές περιείχαν καφέ και το ναρκωτικό δεν είναι άλλο από την καφεΐνη.

2 φλιτζάνια τσάι  = 1 φλιτζάνι καφέ: Στα 100 γραμμάρια τσαγιού εμπεριέχονται 20mg καφεΐνης, ενώ στα 100 γραμμάρια καφέ εμπεριέχονται 40mg καφεΐνης.

2 αναψυκτικά = 1 φλιτζάνι. 100 γραμμάρια αναψυκτικού περιέχουν 8mg καφεΐνης αν και για μειωμένη ποσότητα ζάχαρης,  η περιεκτικότητα σε καφεΐνη ανέρχεται σε 15mg.

Μία από τις μεγαλύτερες μάρκες ενεργειακού ποτού, περιέχει 30 mg καφεΐνης στα 100 γραμμάρια, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι ο καφές εξακολουθεί να έχει τα πρωτεία στην περιεκτικότητα σε  καφεΐνη.

Τώρα τελευταία, ειδικότερα στο εξωτερικό και λιγότερο στην Ελλάδα, υπάρχει η μόδα ενός νέου ποτού που συνδυάζει καφεΐνη  και αλκοόλ. Ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας προειδοποιεί ότι τα προϊόντα αυτά δεν είναι ασφαλή για την υγεία μας.

Η καφεΐνη αποδεδειγμένα είναι μία εξαρτησιογόνος, νόμιμη κατά τα άλλα ουσία, η οποία έχει διαφορετικές επιπτώσεις στο κάθε ένα μας. Αυτό εξαρτάται από την ποσότητα και την συχνότητα κατανάλωσης της, το κάπνισμα και την παράλληλη χρήση οινοπνευματωδών.

Σε πόση ώρα δρα;

Η καφεΐνη που λαμβάνεται μέσω του καφέ δρα σε 5 λεπτά. Η μεγαλύτερη συγκέντρωση καφεΐνης στο αίμα μας είναι μόλις μισή ώρα μετά τη λήψη της.  Σε μικρές δόσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως καρδιοτονωτικό και διουρητικό. Οι μεγάλες ποσότητες όμως, δημιουργούν στο άτομο νευρικότητα, ταχυκαρδίες, τρέμουλο, πονοκεφάλους, αϋπνία και πονοκέφαλο.

Η καφείνη λειτουργεί όπως ακριβώς οι αμφεταμίνες και η κοκαΐνη με ηπιότερα όμως αποτελέσματα. Έχουμε ακούσει πολλούς να λένε ότι δε μπορούν να λειτουργήσουν αν δεν πιουν καφέ. Αυτό έχει βάση. Η καθημερινή λήψη καφεΐνης οδηγεί στον εθισμό του οργανισμού μας στην ουσία.  Ως εκ τούτου, η μη κατανάλωση καφέ μπορεί  να οδηγήσει το άτομο στην εμφάνιση ήπιων συμπτωμάτων στερητικού συνδρόμου, όπως για παράδειγμα ανησυχία.

Η προτεινόμενη ποσότητα καφεΐνης σε ημερήσια βάση είναι περίπου 40mg, δηλαδή ένα φλιτζάνι καφές.

Κρήτη

Πολιτισμός

Το Μουσείο Καζαντζάκη υποδέχεται ξανά για τους επισκέπτες του

μουσείο καζαντζάκης

Το Μουσείο Καζαντζάκη θα ανοίξει και πάλι για τους επισκέπτες του από την Παρασκευή 14 Μαΐου, έχοντας λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να τους προσφέρει μια ασφαλή και όμορφη μουσειακή εμπειρία, ενώ την Τρίτη 18 Μαΐου θα γιορτάσει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με ελεύθερη είσοδο και ένα online ψηφιακό εργαστήρι με τίτλο «Σημειωματάριο Δημιουργικότητας: Τι είναι λοιπόν εκείνο που ζητώ;».

Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) στην ανακοίνωσή του για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2021, που φέτος έχει θέμα «Το Μέλλον των Μουσείων: Αναστοχασμός και Επανεκκίνηση», επισημαίνει: «Σε μια ιδιαίτερα σημαντική καμπή για την κοινωνία μας, τα μουσεία καλούνται να γίνουν πρωτοπόροι στη νέα εποχή. Είναι η πλέον κατάλληλη στιγμή να επαναπροσδιορίσουν τη σχέση τους με το κοινό, να αναζητήσουν νέους ορίζοντες και να επιβεβαιώσουν με αποφασιστικό τρόπο τον ουσιαστικό και καθοριστικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν για ένα δίκαιο και βιώσιμο μέλλον. Σήμερα είμαστε υποχρεωμένοι –περισσότερο από ποτέ άλλοτε– να υπερασπιστούμε τη δημιουργική δύναμη του πολιτισμού, ως μοχλού επανεκκίνησης και αλλαγής στη μετά-Covid εποχή».

Το Μουσείο Καζαντζάκη βάζει στο επίκεντρο τη δημιουργική του δύναμη μαζί με την ξεχωριστή ικανότητα που έχει ο καθένας για δημιουργική έκφραση, και πραγματοποιεί για πρώτη φορά ένα ψηφιακό εργαστήρι αποκλειστικά για ενήλικες. Αντλώντας έμπνευση από τις σημειώσεις και τα ημερολόγια του Νίκου Καζαντζάκη, οι συμμετέχοντες του εργαστηρίου ενθαρρύνονται να εκφραστούν και να δημιουργήσουν ένα δικό τους σημειωματάριο για την καθημερινότητά τους αλλά και τη μετά-Covid εποχή (που όλοι ελπίζουμε να έρθει σύντομα).

Χρειάζονται μονάχα 20’ λεπτά την ημέρα για να δημιουργηθεί μια νέα συνήθεια, αλλά το να εδραιωθεί μια δημιουργική συνήθεια στην καθημερινότητά μας, όπως το γράψιμο ή η ζωγραφική, μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα δύσκολο. Στόχος του εργαστηρίου είναι η ενεργοποίηση των δημιουργικών ικανοτήτων που διαθέτουν όλοι οι άνθρωποι, η ανακάλυψη διαφορετικών τρόπων έκφρασης, και η διερεύνηση των ορίων μεταξύ ζωγραφικής και γραφής με πρώτη ύλη την «Οδύσσεια» του Νίκου Καζαντζάκη αλλά και αδημοσίευτα σημειωματάρια του συγγραφέα.

Πληροφορίες Εργαστηρίου «Σημειωματάριο Δημιουργικότητας: Τι είναι λοιπόν εκείνο που ζητώ;»
 

Ημερομηνία Τρίτη 18 Μαΐου 2021
Ώρα 19.30-20.30
Απευθύνεται σε Ενήλικες
Κόστος συμμετοχής Δωρεάν (στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2021)
Δηλώσεις συμμετοχής (απαραίτητες) info@kazantzaki.gr
Προθεσμία υποβολής συμμετοχών Δευτέρα 17 Μαΐου 2021
Πληροφορίες https://www.kazantzaki.gr/gr
0030 2810 741689 από Δευτέρα έως Παρασκευή 09.30- 15.00

Συντελεστές
Ελένη Βελτανιώτη, μουσειοπαιδαγωγός
Βίκη Χρηστάκη, υπεύθυνη εκπαιδευτικών δράσεων στο Μουσείο Καζαντζάκη

Το εργαστήρι «Σημειωματάριο Δημιουργικότητας: Τι είναι λοιπόν εκείνο που ζητώ;» θα πραγματοποιηθεί online μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Zoom.

Για τη σύνδεσή τους οι συμμετέχοντες θα χρειαστεί να έχουν υπολογιστή με κάμερα και μικρόφωνο ή κινητό τηλέφωνο.
Οι συμμετέχοντες θα λάβουν email με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και τον σύνδεσμο για το εργαστήρι.
* Η φράση «Τι είναι λοιπόν εκείνο που ζητώ;» προέρχεται από το βιβλίο του Νίκου Καζαντζάκη Όφις και Κρίνο, που εκδόθηκε το 1906 με το ψευδώνυμο Κάρμα Νιρβαμή.

ειδησεις σημερα

Την Πέμπτη η αιμοδοσία των φοιτητών του Πανεπιστημίου Κρήτης

Κρήτη: Τους νέους θεματικούς Αντιπεριφερειάρχες ανακοίνωσε ο Σταύρος Αρναουτάκης

Σωματείο Εργαζόμενων ΠΑΓΝΗ: Κινητοποιήσεις για την Παγκόσμια ημέρα νοσηλευτή και μαίας