Πολιτικό Παρασκήνιο

Τα ...καλά λόγια του Μητσοτάκη για τον Τσίπρα

μητσοτακης τσιπρας.jpg

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στον ΣΕΒ επιτέθηκε αρκετές φορές, όπως ήταν αναμενόμενο, στον Αλέξη Τσίπρα. Δεν δίστασε όμως και να τον επαινέσει για την αλλαγή της στάσης του απέναντι στις ΗΠΑ λέγοντας: «Δεν μπορώ να μην αναγνωρίσω το γεγονός ότι κάνατε μια θεαματική στροφή ως προς την άσκηση εξωτερικής πολιτικής με τις Ηνωμένες Πολιτείες σε σχέση με αυτά τα οποία πιστεύατε. Αφήσατε στην άκρη τις ωραίες δηλώσεις περί του ΝΑΤΟ, περί των ιμπεριαλιστών Αμερικάνων και πολύ καλά κάνατε. Το Κομμουνιστικό Κόμμα έχει κάποιες επιφυλάξεις γι’ αυτό, αλλά θα το λύσετε μεταξύ σας αυτό το θέμα».

Η απάντηση ήρθε από τον γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα ο οποίος του είπε: «Τα έχει χρόνια αλλάξει». Και ο Πρωθυπουργός συνέχισε: «Έχουν ή δεν έχουν αλλάξει; Εγώ λέω ότι άλλαξαν και καλά έκαναν στον συγκεκριμένο τομέα.

Αυτό σημαίνει ότι με την εξαίρεση του Κομμουνιστικού Κόμματος, διαμορφώνεται σε αυτή την αίθουσα, για πρώτη φορά τουλάχιστον, από τα χρόνια της Μεταπολίτευσης, μια πλατιά διακομματική συμμαχία, η οποία θεωρεί τη σχέση μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες σχέση με μεγάλο βάθος, σχέση στρατηγικής συμμαχίας. Αυτό το πιστεύαμε πάντα εμείς ως Νέα Δημοκρατία και για εμάς δεν είναι έκπληξη».

 

Κόσμος

Ο Τσαβούσογλου για τις σχέσεις με τις ΗΠΑ

Μεσούτ Τσαβούσογλου

Μιλώντας στη Γερμανία μετά την Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια ο Τσαβούσογλου είπε ακόμη ότι συναντήθηκε με Αμερικανούς βουλευτές στη διάσκεψη και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να εργαστούν ώστε να βελτιωθούν, σε κάθε περίπτωση, οι σχέσεις με την Τουρκία και όχι μόνο λόγω των εντάσεων ανάμεσα στην Τουρκία και τη Ρωσία.

S-400: Οι ΗΠΑ «ποντάρουν» στην κόντρα Ρωσίας-Τουρκίας για τη Συρία

Η ένταση στις σχέσεις Άγκυρας και Μόσχας που προκαλεί η κλιμάκωση της επιθετικής εκστρατείας του συριακού στρατού στην Ιντλίμπ δεν φαίνεται να έχει κλονίσει τα τουρκικά σχέδια για την ανάπτυξη των ρωσικών συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας S-400, παρά την απειλή των αμερικανικών κυρώσεων, ανέφερε σήμερα ένας ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ, ο οποίος υπερθεμάτισε ότι οι τουρκο-ρωσικές εντάσεις πρέπει να ωθήσουν την Άγκυρα πιο κοντά στην Δύση, ειδικά τις ΗΠΑ.

Οι συγκρούσεις στη βορειοδυτική συριακή επαρχία οδήγησαν σε τεταμένες δηλώσεις μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας.