Πολιτική

Βουλή: Στην Ολομέλεια προς ψήφιση το εργασιακό νομοσχέδιο

εργασιακό νομοσχέδιο

Το δρόμο για την Ολομέλεια παίρνει το εργασιακό νομοσχέδιο που έχει προκαλέσει αντιδράσεις κομμάτων και συνδικάτων. Το νομοσχέδιο του Κωστή Χατζηδάκη εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από την αρμόδια επιτροπή και τη Δευτέρα εισάγεται προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Υπέρ ψήφισαν μόνον οι βουλευτές της ΝΔ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ επιφυλάχθηκε να ξεκαθαρίσει τη στάση του επί των άρθρων στην Ολομέλεια. Επιφύλαξη εξέφρασε και το ΚΙΝΑΛ, ενώ το ΚΚΕ καταψήφισε.

Κλείνοντας τη συζήτηση ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι κάνει το άσπρο – μαύρο, αλλά «ο κόσμος δεν τσιμπά».

Επέμεινε ότι οι περισσότερες διατάξεις είναι υπέρ των εργαζομένων και αναφέρθηκε στη διεύρυνση των γονικών αδειών και στους πατεράδες, στα μέτρα κατά της σεξουαλικής βίας στους χώρους δουλειάς, αλλά την κατοχύρωση εργασιακών δικαιωμάτων υπαλλήλων courier και delivery κλπ.

«Είστε πραγματικά κόμματα που νοιάζεστε για τον εργαζόμενο και θα τα καταψηφίσετε όλα αυτά; Ή μήπως νοιάζεστε για τον εργατοπατερικό συνδικαλισμό και πιο πολύ σας νοιάζει να βγάλετε το κομματικό σας πάθος γιατί είστε σε δύσκολη θέση λόγω αρνητικών δημοσκοπήσεων;» διερωτήθηκε.

Ο Κωστής Χατζηδάκης σχολιάζοντας τη χθεσινή απεργία εκτίμησε πως από το νομοσχέδιο ενοχλήθηκαν περισσότερο συνδικαλιστές, οι όποιοι βλέπουν να εισάγονται σύγχρονοι ευρωπαϊκοί κανόνες και να περιορίζονται προνόμια και υπερβολές.

Ανέφερε ακόμη, πως η συμμετοχή στην απεργία δεν ήταν μεγάλη, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, στις τράπεζες η συμμετοχή ήταν έως 4 %, αντίστοιχη και στα super market, οι αερομεταφορές πραγματοποιήθηκαν κανονικά με εξαίρεση πτήσεις σε μικρά νησιά, στη ΔΕΗ η συμμετοχή ήταν 3,5%, στοn ΔΕΔΔΗΕ 5%, ΕΥΑΘ 8,5%, ενώ μεγαλύτερα ήταν τα ποσοστά στον ΟΤΕ γύρω στο 15% και στα ΕΛΤΑ 15,5%.

«Οι αριθμοί είναι εδώ για να σας υπενθυμίζουν την πραγματικότητα και να σας εκδικούνται», είπε ο υπουργός προς τους βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου θα διαρκέσει τρεις ημέρες, από τη Δευτέρα έως και την Τετάρτη.

 

Διαβάστε επίσης:

Κρήτη - Ηράκλειo: Πλήθος κόσμου στην απεργία ενάντια στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο (φωτογραφίες)

Ηράκλειο: Λύματα από ξενοδοχείο μετέτρεψαν τη θάλασσα σε ...βούρκο

Ηράκλειο: Ατύχημα στο Καρνάγιο για γνωστό επιχειρηματία

Πολιτική

Βουλή: Πέρασε κατά πλειοψηφία το εργασιακό νομοσχέδιο

βουλη

Με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών και την ψηφοφορία ολοκληρώθηκε σήμερα η συζήτηση στη Βουλή για το εργασιακό νομοσχέδιο.

Το εργασιακό νομοσχέδιο έγινε δεκτό επί της αρχής, επί των άρθρων, και στο σύνολό του από την πλειοψηφία των βουλευτών. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ζήτησε τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας για κάθε άρθρο του νομοσχεδίου.

Η συνολική τριήμερη διαδικασία και κυρίως το τελικό αποτέλεσμα της ονομαστικής ψηφοφορίας που ζήτησε η κυβέρνηση έδειξε πως η «μητέρα των μαχών» που είχε προαναγγείλει ο ΣΥΡΙΖΑ κατέληξε – τουλάχιστον στην κάλπη - σε συναινετική έγκριση των περισσοτέρων ρυθμίσεων.

Επι της αρχής του νομοσχεδίου υπερψήφισαν οι 158 βουλευτές της ΝΔ ενώ καταψήφισε σύσσωμη η αντιπολίτευση.

Ωστόσο, από τα συνολικά 128 άρθρα, πάνω από 60 έλαβαν περισσότερες από 200 θετικές ψήφους καθώς στηρίχθηκαν τουλάχιστον από ΣΥΡΙΖΑ και Κίνημα Αλλαγής. Το μόνο κόμμα που καταψήφισε τόσο επι της αρχής όσο και επι του συνόλου των άρθρων ήταν το ΚΚΕ.

Πρέπει , όμως να σημειωθεί ότι ΣΥΡΙΖΑ και Κίνημα Αλλαγής έσπευσαν να διευκρινίσουν πως στήριξαν τις διατάξεις που σχετίζονται με την ενσωμάτωση διεθνών οδηγιών για την εργασιακή ασφάλεια και την αντιμετώπιση της βίας στους χώρους δουλειάς και καταψήφισαν τον «πυρήνα» των εργασιακών διατάξεων της κυβέρνησης. Οι συγκεκριμένες δύο συμβάσεις περιείχαν 54 άρθρα.

Πάντως, είναι ενδεικτικό πως ο ΣΥΡΙΖΑ αν και χαρακτήριζε το προωθούμενο νομοσχέδιο ως «ολετήρα» που πρέπει να αποσυρθεί, τελικά ζήτησε να μπουν σε ονομαστική ψηφοφορία συνολικά 54 άρθρα (από τα 128). Αντίστοιχα το Κίνημα Αλλαγής ζήτησε ονομαστική για 50 άρθρα. Τελικά οι βουλευτές της Χαριλάου Τρικούπη φαίνεται πως στήριξαν συνολικά 74 διατάξεις.

Από την πλευρά του ΜεΡΑ25 επισημάνθηκε ότι οι βουλευτές του Γιάνη Βαρουφάκη υπερψήφισαν 6 άρθρα ενώ η Ελληνική Λύση υποστήριξε πως ψήφισε θετικά σε 21.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μητσοτάκης στη Βουλή: Κανόνες στη «ζούγκλα» της εργασίας

Τσίπρας: Θεμέλιος λίθος του διχασμού το νομοσχέδιο για τα εργασιακά

Γεννηματά στη Βουλή: Νομιμοποιείτε τους ασύδοτους εργοδότες

Κουτσούμπας στη Βουλή: «Σκουπίδι» το εργασιακό νομοσχέδιο