Πολιτική

Βουλή: Κόντρα Μηταράκη - Σκουρλέτη για δημοσίευμα του Spiegel

Μηταράκης:

Να μην αναπαραγάγει προπαγάνδα άλλων κρατών κάλεσε την αντιπολίτευση ο Νότης Μηταράκης με αφορμή δημοσίευμα της αγγλόφωνης έκδοσης του γερμανικού περιοδικού Spiegel ότι το Ελληνικό Λιμενικό με τη Frontex προβαίνει σε επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο.

Το θέμα έθιξε ο Πάνος Σκουρλέτης από τον ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας την κυβέρνηση να απαντήσει εάν αληθεύει και τι σκοπεύει να πράξει.

«Η επιτυχημένη προσπάθεια της κυβέρνησης να φυλάσσει τα σύνορα από τον Μάρτιο του 2020 προκάλεσε τεράστια καταστροφή στα κυκλώματα των λαθροδιακινητών. Η Ελλάδα υπολογίζει ότι έχασαν περίπου 100 εκατ ευρώ, εαυτοί που εμπορεύονται τον ανθρώπινο πόνο, έχουμε βρεθεί αρκετές φορές αντιμέτωποι με οργανωμένη προπαγάνδα», σχολίασε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου και κατονόμασε την τουρκική ακτοφυλακή ως πηγή παραπληροφόρησης.

«Η χώρα μας φυλάσσει τα σύνορα της με απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και νιώθω ότι εσείς αναπολείτε την περίοδο των αυξημένων ροών του 2015. Θέλετε η χώρα μας να μην φυλάσσει τα σύνορα της; Θέλετε πάλι να μπουν 1 εκατ άνθρωποι στη χώρα μας; Αυτό προτείνετε;», ήταν το ερώτημα του Νότη Μηταράκη προς τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο υπουργός δήλωσε υπερήφανος για το γεγονός αυτό αλλά και για το ότι το Λιμενικό έχει σώσει δεκάδες ζωές στο Αιγαίο και φέτος έχουμε λιγότερους θανάτους από ποτέ στη χώρα.

«Παρακαλώ να μην αναπαράγουμε προπαγάνδα άλλων κρατών μέσα σε αυτή την αίθουσα», συνέστησε στην αξιωματική αντιπολίτευση.

 

Πολιτική

Στις 17 Δεκεμβρίου έρχεται στη Βουλή η συμφωνία για τα Rafale

rafale.jpg

Η ενίσχυση της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας με τα 18 γαλλικά αεροσκάφη Rafale θα τεθεί προς επικύρωση στη Βουλή στις 17 Δεκεμβρίου.

Η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει για την προμήθεια από τη Γαλλία 12 ελαφρώς μεταχειρισμένων και 6 καινούρων Rafale, τα 4 εκ των οποίων θα είναι διθέσια.Το συνολικό κόστος αγγίζει τα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως το πρώτο Rafale θα παραδοθεί τον Ιούλιο του 2021, με την καθυστέρηση να οφείλεται στο γεγονός ότι η Ελλάδα ζήτησε όλα τα αεροσκάφη να είναι αναβαθμισμένα στο τελευταίο επίπεδο που βρίσκεται η γαλλική αεροπορία.

Στη συμφωνία περιλαμβάνονται και τα όπλα που φέρουν τα αεροπλάνα. Έτσι, σε πρώτη φάση η Ελλάδα θα αγοράσει μαζί με τα Rafale πυραύλους Meteor και θα επαναπιστοποιήσει του πυραύλους Mica, Scalp κι Exocet που ήδη διαθέτει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γαλλικά μαχητικά Rafale στην Κρήτη λίγες ώρες μετά την δήλωση στήριξης από Μακρόν