Πολιτική

Σκουρλέτης: Καμιά συναίνεση σε ένα σχέδιο που θα στείλει κόσμο στην ανεργία

Πάνος Σκουρλέτης

«Εάν αυτό που είναι σήμερα αναγκαίο, για να περιορίσουμε το βάθος και το εύρος της ύφεσης, δεν το υιοθετήσουμε τώρα, μπορεί να είναι πολύ αργά αν το κάνουμε μετά από κάποιους μήνες» τονίζει ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης σε συνένευξή του στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο” σημειώνοντας πως η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ με το “Μένουμε Όρθιοι 2”, είναι κοστολογημένη και παράλληλα παρουσιάζει τις πηγές χρηματοδότησής της … είναι ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα, που αφορά το αμέσως επόμενο διάστημα μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου».

Χαρακτηρίζει δε το σχέδιο της κυβέρνησης για την οικονομία «βαθιά αντικοινωνικό που θα στείλει κόσμο στην ανεργία και θα σκορπίσει φτώχεια», στο ο οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να συναινέσει. «Είναι πρόταση που αρνείται μια δυναμική παρέμβαση στην παρούσα φάση, διότι έχει υιοθετήσει την καταστροφική άποψη πως μιας και δεν μπορούμε να αποφύγουμε την ύφεση, να την αξιοποιήσουμε ως μια ευκαιρία αναδιάρθρωσης της αγοράς για να την ξεσκαρτάρουμε από τους πιο “αδύναμους κρίκους” της. Άρα, με βάση τη λογική της κυβέρνησης, κρατάμε «καύσιμα» για αργότερα και πιο συγκεκριμένα για όσους η ύφεση δεν τους πετάξει έξω από την οικονομική δραστηριότητα, δηλαδή τελικώς τους πιο λίγους. Στην πράξη αυτό σημαίνει περισσότερα λουκέτα, μεγαλύτερη ύφεση και μεγαλύτερη ανεργία» αναφέρει.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών είπε πως «η απόφαση θα είναι του πρωθυπουργού και ή θα συνιστά έναν ακραίο τακτικισμό ή μια ομολογία αδυναμίας να διαχειριστεί την κρίση», ενώ όσον αφορά την ετοιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε «φροντίζουμε να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο».

Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά πως «μετά από μια μεγάλη χρονική περίοδο, αναδύονται δυνατότητες για την αναζήτηση μιας στέρεης προγραμματικής σύγκλισης ανάμεσα στην Αριστερά και το Κίνημα Αλλαγής, όπως και ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Αριστερά και τη Σοσιαλδημοκρατία, αντίστοιχα», «με όρους ισοτιμίας και σεβασμού της αυτονομίας της κάθε πλευράς», επισημαίνοντας πως δεν θα μπορούσε να είχε γίνει παλαιότερα –«άλλες εποχές, άλλες συνθήκες, άλλες οι διαχωριστικές γραμμές εντός της κοινωνίας» λέει χαρακτηριστικά.

Τέλος, σε ερώτηση σχετικά με επικρίσεις που έχει δεχθεί «από φίλια μέσα» απαντά: «Ο πλουραλισμός των απόψεων μέσα σε ένα κόμμα όταν δεν υπερβαίνει το κοινό στρατηγικό πλαίσιο δεν βλάπτει, αντιθέτως βοηθάει. Η ίδια η σύνθεση των απόψεων δημιουργεί όρους μιας νέας ενότητας και δυναμικής σε έναν χώρο που λειτουργεί δημοκρατικά, όπως ο δικός μας. Τώρα, όσον αφορά τα κατά καιρούς δημοσιεύματα διαφόρων Μέσων, αυτή είναι μια υπόθεση που έχει κουράσει πρώτα απ’ όλα τον δικό μας κόσμο».

Πολιτική

Διαφοροποίηση Παπανδρέου από Γεννηματά: Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις

Γιώργος Παπανδρέου

Να αποσύρει το “αντιδημοκρατικό” νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις κάλεσε την κυβέρνηση ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, διαφοροποιώντας την θέση του από την τοποθέτηση της κυρίας Φώφης Γεννηματά, που δήλωσε ότι το Κίνημα Αλλαγής θα στηρίξει επι της αρχής το σχέδιο νόμου.

“Το νομοσχέδιο όπως εισήχθη περιόριζε και περιορίζει το δικαίωμα του συνέρχεσθαι και οδήγησε σε διχαστικές αντιπαραθέσεις. Παρά την γενναία διάθεση του Κινήματος Αλλαγής και της Φώφης Γεννηματά να επιδιώξει δημιουργικές προτάσεις και αλλαγές, το νομοσχέδιο παραμένει στην βάση του αντιδημοκρατικό” είπε ο πρώην πρωθυπουργός, για να προσθέσει σε άλλο σημείο: “Με αυτές τις σκέψεις, σας καλώ να σκεφτείτε ξανά το θέμα αυτό. Έστω την ύστατη στιγμή, σας προτείνω -σας προτρέπω- να το αποσύρετε και να υπάρξει διάλογος σε βάθος”.

“Το δικαίωμα της συνάθροισης αποτελεί δικαίωμα κάθε δημοκρατικού πολιτεύματος"

"Υπάρχει διαφορά αντίληψης μεταξύ μας. Μια δημοκρατική πολιτεία δεν υποχρεούται να περιορίσει το δικαίωμα, αλλά να το διαφυλάξει. Αυτή είναι μια διαφορά αρχής. Σε μια χώρα με κουλτούρα η διαφορετική άποψη είναι αναγκαία για να προχωρήσει μπροστά η χώρα και να αναδειχθούν νέες καινοτόμες και πολλές φορές προκλητικές ιδέες, που καμιά φορά μπορεί να ενοχλούν και να πονάνε. Μήπως όμως η ενόχληση είναι το δικαίωμα έκφρασης της διαφορετικής γνώμης; Το δικαίωμα να εκφράζει κανείς τον πόνο, την αδικία ή το αίσθημα ελπίδας, που αντί να ποινικοποιείται πρέπει να είναι γόνιμος σπόρος” είπε ο κ. Παπανδρέου.

"Πρέπει αυτές τις φωνές να τις ακούσουμε και όχι να τις πνίξουμε. Κατανοώ και τις φωνές όσων ταλαιπωρούνται. Αυτές οι φωνές δείχνουν την ανάγκη κάποιας ρύθμισης. Αρα, αν θα έπρεπε να υπάρχει νόμος, θα έπρεπε πρωτίστως να προστατεύει τον ειρηνικό διαδηλωτή. Το νομοσχέδιο, αντί να προστατεύει την ειρηνική διαδήλωση, νομίζω την περιορίζει και την ποινικοποιεί. Ας δεχθώ ότι δεν είναι στις προθέσεις του σημερινού υπουργού ή της σημερινής κυβέρνησης. Αυτό θα φανεί. Ομως οι νόμοι μένουν και αποτελούν το πλαίσιο εντός του οποίου κινείται η εξουσία. Δίνονται υπερεξουσίες που υπονομεύουν βασικά δικαιώματα. Το νομοσχέδιο μπερδεύει την βία με τις ειρηνικές διαδηλώσεις” είπε.

Και συμπλήρωσε: “Θεωρώ απαράδεκτη αυτή την διάταξη. Ενοχοποιεί την έννοια της ειρηνικής διαδήλωσης. Μου φέρνει μια παιδική μνήμη. Στις μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις της Ένωσης Κέντρου ο Γεώργιος Παπανδρέου τελείωνε τις ομιλίες του με μια φράση: “Διαλυθείτε ησύχως”. Γιατί η μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη όταν διαδηλώνει θέλει να το κάνει ειρηνικά. Δεν μας το επέβαλε κάποιος νόμος, αλλά είναι στις αρχές μας. Ξέραμε όμως ότι το παρακράτος και ακροδεξιά στοιχεία ήθελαν να προβοκάρουν αυτές τις ειρηνικές διαδηλώσεις. Σήμερα με το νομοσχέδιο και την αστική ευθύνη του διαδηλωτή τιμωρείτε όσους ειρηνικά διαδηλώνουν καθιστώντας τους ομήρους του κάθε προβοκάτορα. Παράλληλα, δίνετε κίνητρο στον κάθε προβοκάτορα”.

“Πάντα θέλησα να προστατεύσω το δικαίωμα στην ελευθερία. Η προσωπική διαδρομή αποδεικνύει ότι υπερασπίστηκα τα δικαιώματα ακόμα και σε δύσκολο περιβάλλον ή που δεν ήταν εύκολο να το δεχτεί ακόμα και το δικό μου κόμμα όταν μιλούσα για τους χρήστες. Όταν βρέθηκα στο τιμόνι της χώρας στην πιο δύσκολη στιγμή έχοντας τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις δεν προσπάθησα να περιορίσω το δικαίωμα της συνάθροισης. Ήθελα να υπερασπίσω την Δημοκρατία και την Βουλή και να μην θρηνήσουμε θύματα” ανέφερε, για να προσθέσει απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ: “Πολλοί που κόπτονται σήμερα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ συνέβαλαν στο κλίμα ή έκλειναν το μάτι στην βία που ήταν υπονομευτική κίνηση στην Δημοκρατία. Κάποιοι που θεωρούν την βία επαναστατικό δικαίωμα δεν μπορούν να λογίζονται δημοκράτες Επισημαίνω ότι αν ίσχυε ο νόμος σας τότε για τα θύματα της Μαρφίν θα έπρεπε να είναι υπόλογοι οι συνδιοργανωτές των διαδηλώσεων, δηλαδή ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ,ΚΚΕ, Χρυσή Αυγή και Λαος. Αυτό το νομοσχέδιο αντί να προστατέψει τους διοργανωτές θα προκαλέσει το αντιθετο. Θα αμφισβητηθεί. Θα υπάρξει αχρείαστη πόλωση, ενώ θέλουμε εμβάθυνση της κοινωνικής συνοχής”.