Πολιτική

Σκουρλέτης: Ανοχύρωτη η χώρα απέναντι στην κλιματική κρίση

Πάνος Σκουρλέτης

Την εκπόνηση και υλοποίηση ενός μεγάλου σχεδίου παρεμβάσεων στις μικρές και μεγάλες υποδομές της χώρας, η οποία είναι ανοχύρωτη απέναντι στα φαινόμενα της κλιματικής κρίσης, πρότεινε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, βουλευτής Επικρατείας, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας σήμερα, Σάββατο26Σεπτεμβρίου 2020, στην εκπομπή «Πρωινοί Τύποι» του ΑΝΤ1, με τους δημοσιογράφους Νίκο Ρογκάκο και Παναγιώτη Στάθη. Οι υποδομές έχουν εγκαταλειφθεί επί δεκαετίες και η αναβάθμισή τους δημιουργεί επιπρόσθετα μια επενδυτική προοπτική, επεσήμανε ο Πάνος Σκουρλέτης.

Αναφερόμενος στις αποζημιώσεις των πληγέντων από τον «Ιανό», είπε ότι πρέπει να δοθούν άμεσα, αλλά να είναι και πολύ μεγαλύτερες απ’ ότι προβλέπεται, καθώς οι καταστροφές από το φυσικό φαινόμενο αθροίζονται στις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας. Πρόσθεσε ότι η Πολιτεία πρέπει να κινηθεί προς την υποστήριξη των πληγέντων με όλα τα μέσα που διαθέτει, όπως ο στρατός, που επί των ημερών διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ είχε αξιοποιηθεί καλύπτοντας ανάγκες σίτισης και  προσωρινής ηλεκτροδότησης πληγέντων περιοχών.

Σχολιάζοντας τα παραδείγματα νέων που επιλέγουν να σταδιοδρομήσουν στο εξωτερικό, επεσήμανε ότι είναι ανάγκη να στηριχθεί η απασχόληση γιατρών, εκπαιδευτικών και άλλων ειδικοτήτων, πολύ περισσότερο που και η πανδημία το επιβάλει.

Στο πεδίο των ελληνοτουρκικών σχέσεων, τόνισε ότι μια στρατηγική διαλόγου, για να υπηρετείται από όλες τις πολιτικές δυνάμεις απαιτεί συνεννόηση μεταξύ τους και δεν μπορεί να υπάρχει «κρυφή ατζέντα» από την κυβέρνηση. 

 

Πολιτική

Το ΚΚΕ για τις ζημιές από την σεισμική δραστηριότητα στο Δήμο Μινώα Πεδιάδος

κκε λογοτυπο

"Η Κομματική Οργάνωση Ηρακλείου του ΚΚΕ απαιτεί την άμεση λήψη μέτρων για την ασφάλεια και την προστασία του λαού απέναντι στις ζημιές και τις καταστροφές, που προκλήθηκαν από τη σεισμική δόνηση του Σαββάτου 24/7 στην περιοχή του Δήμου Μινώα Πεδιάδος".

Αυτό αναφέρεται μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ΚΚΕ για την σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση:

Αυτό που επείγει τώρα είναι η ασφάλεια όλων των κατοίκων της περιοχής.

Το ΚΚΕ επαναφέρει εκ νέου το αίτημά του να αρχίσουν άμεσα έργα ελέγχου και αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας και απαιτεί χωρίς καμιά καθυστέρηση, η κυβέρνηση και όλοι οι αρμόδιοι φορείς, Περιφέρεια και δήμος να πάρουν όλα τα επείγοντα μέτρα, όπως:

- Να γίνει άμεση και υπεύθυνη ενημέρωση στο λαό της περιοχής για την σε εξέλιξη σεισμική δραστηριότητα.

- Πλήρης αποκατάσταση των ζημιών και μέτρα στήριξης των πληγέντων.

- Ουσιαστικός έλεγχος καταλληλότητας όλων των κτιρίων.

Ο λαός της περιοχής μας χρειάζεται να οργανώσει τη διεκδίκησή του για όλα τα παραπάνω και να βγάλει τα αναγκαία συμπεράσματα γιατί, ενώ είναι γνωστό ότι η χώρα μας αποτελεί περιοχή όπου εκδηλώνονται κατά καιρούς σεισμικά φαινόμενα, ακόμα και με ανθρώπινα θύματα και μεγάλες υλικές ζημιές κι ενώ υπάρχει αυξημένη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή μας, δεν έχει παρθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο.

Η κατάσταση αυτή αποδεικνύει την εγκληματική ευθύνη ΕΕ και όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, που, και σε περίοδο καπιταλιστικής ανάπτυξης, και σε περίοδο καπιταλιστικής κρίσης, απορρίπτουν δαπάνες για υποδομές, όπως η αντισεισμική θωράκιση και προστασία οι οποίες δεν εξασφαλίζουν υπερκέρδη στο κεφάλαιο, ενώ την ίδια στιγμή ΕΕ και κυβερνήσεις χρηματοδοτούν αδρά τους επιχειρηματικούς ομίλους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Παπαζάχος στο Ράδιο Κρήτη: Δεν αποκλείεται μεγαλύτερος σεισμός - Κίνδυνος τα παλιά σπίτια

Κορωνοϊός: «Πράσινο φως» για τον εμβολιασμό των παιδιών από 12 έως 15 ετών