Πολιτική

Οι Ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας λένε όχι στην αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου

ευρωβουλη

Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης επικεφαλής της Κ.Ο. των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας και οι ευρωβουλευτές Μαρία Σπυράκη, Γιώργος Κύρτσος και Θεόδωρος Ζαγοράκης με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Εσωτερικών και της αρμόδιας εκπροσώπου της Κομισιόν ότι θα ξεκινήσει από το Δεκέμβριο η επαναπροώθηση προσφύγων και μεταναστών από τις υπόλοιπες χώρες μέλη προς την Ελλάδα κατέθεσαν γραπτή ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

 Με την ερώτηση οι ευρωβουλευτές ζητούν από την Επιτροπή να λάβει υπόψη το τεράστιο βάρος που επωμίζεται η χώρα μας στην αντιμετώπιση του προσφυγικού και μεταναστευτικού προβλήματος και να προχωρήσει:

 -στην άμεση εφαρμογή της συμφωνίας μετεγκατάστασης προσφύγων
 -στην άμεση στελέχωση των ελληνικών υπηρεσιών ασύλου και
 -στην άμεση επικαιροποίηση της Συνθήκης του Δουβλίνου ώστε να εναρμονιστεί με τις σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη στο προσφυγικό και μεταναστευτικό πρόβλημα

 Αναλυτικά η ερώτηση:

“H Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεξεργάζεται την επικαιροποίηση της Συνθήκης του Δουβλίνου, ώστε αυτή να εναρμονιστεί με τις σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη στο προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα. Η επικαιροποίηση αυτή πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη και το τεράστιο βάρος που επωμίζεται η Ελλάδα που αποτελεί την κύρια πύλη εισόδου της Ευρώπης για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ ότι μπορεί να υπάρξουν νέες επαναπροωθήσεις από τη Γερμανία προς την Ελλάδα και της αρμόδιας εκπροσώπου της Κομισιόν Νατάσας Μπερτό που ουσιαστικά επιβεβαίωσε αυτό το ενδεχόμενο δυστυχώς, δεν λαμβάνουν υπόψη τις τεράστιες θυσίες και το περίσσευμα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης που έχει επιδείξει ο ελληνικός λαός στο όνομα όλης της Ευρώπης στην αντιμετώπιση του προσφυγικού και μεταναστευτικού προβλήματος.

Το πρόγραμμα μετεγκατάστασης των προσφύγων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και η στελέχωση της υπηρεσίας ασύλου παραμένουν ζητούμενα από την Ελλάδα προς τους εταίρους μας, τα οποία παρότι έχουν συμφωνηθεί, δεν εφαρμόζονται.
Κατόπιν τούτων ερωτάται η Επιτροπή τι μέτρα πρόκειται να λάβει:

-      Για να υλοποιηθεί άμεσα από τις υπόλοιπες χώρες μέλη το πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα
-      Για  να στελεχωθεί άμεσα η ελληνική υπηρεσία ασύλου
-        Για να υλοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν η εναρμόνιση της συνθήκης του Δουβλίνου ώστε να λάβει υπόψη τα νέα δεδομένα στο προσφυγικό-μεταναστευτικό πρόβλημα
 
 

Πολιτική

Πλεύρης: Ο ΣΥΡΙΖΑ κερδοσκοπεί με την Υγεία των Ελλήνων πολιτών

θάνος πλεύρης

Για φθηνή αντιπολίτευση που δυναμιτίζει την εθνική προσπάθεια για μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, κατηγορεί το ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, με αφορμή ανακοίνωση που εξέδωσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με τα μονοκλωνικά αντισώματα.

Σε δήλωσή του, ο κ. Πλεύρης επισημαίνει μεταξύ άλλων πως η Ελλάδα παρακολουθεί πλήρως και συμμετέχει σε όλες τις διαδικασίες προμηθειών των θεραπειών με μονοκλωνικά αντισώματα και πως το υπουργείο Υγείας συμμετέχει στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Κοινής Προμήθειας μονοκλωνικών αντισωμάτων από τον Φεβρουάριο του 2021.

Στη συνέχεια εξηγεί πως «οι θεραπείες μονοκλωνικών αντισωμάτων κατά της COVID-19, που λόγω του ότι δεν έχουν λάβει εγκρίσεις από τα αρμόδια όργανα και η επάρκειά τους είναι περιορισμένη, θα είναι διαθέσιμες στο Εθνικό Σύστημα Υγείας ως πιλοτική διαδικασία, άμεσα και όταν κριθούν ενδεδειγμένες βάσει των διεθνών κανόνων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη: Στα 10 μίλια έφτασαν τα τουρκικά πλοία - Χάρτη παρουσίασε ο Δένδιας

Tσίπρας: Φέρνουμε ρύθμιση που διασφαλίζει ότι οι διανομείς θα είναι κανονικοί εργαζόμενοι

Ελπιδοφόρος: Εξηγήσεις για την παρουσία δίπλα σε Ερντογάν - Τατάρ

ESPA BANNER