Πολιτική

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τις προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν

Τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ

«Αποτελεί μέγιστη πρόκληση ο Πρόεδρος της Τουρκίας να δίνει συμβουλές στην Ελλάδα για την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα τη στιγμή που έχει επιλέξει το δρόμο της παραβίασης του διεθνούς δικαίου και των μονομερών παράνομων ενεργειών», υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Ειδικά δε», προσθέτει, «αφού απέφυγε όλες τις προτάσεις της Ελλάδας, μετά το 2016, για επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών για οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας».

Σημειώνει πως «η Ελλάδα του 21ου αιώνα δεν πρόκειται να ακολουθήσει τη γείτονα στην επιστροφή της σε λογικές του 20ου - όπου οι εξελίξεις στην περιοχή μας αποτελούν "παιχνίδι"».

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζει πως «ο Πρόεδρος της Τουρκίας θα πρέπει να γνωρίζει ότι, ανεξάρτητα από την απαράδεκτη απουσία της Ελλάδας από τη Διαδικασία του Βερολίνου και τις εν προκειμένω κυβερνητικές ευθύνες, κοινή εθνική επιλογή όλων των ελληνικών δυνάμεων αποτελεί η προάσπιση - στο ακέραιο- των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».

 

Πολιτική

Γεύμα εργασίας Βαρβιτσιώτη με τη γενική γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης

μιλτιάδης βαρβιτσιώτης

Γεύμα εργασίας με τη γενική γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Μαρία Πεϊτσίνοβιτς Μπούριτς (Marija Pejčinović Buric) είχε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και πρόεδρος της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Στο επίκεντρο της συζήτησής τους, σύμφωνα με ανακοίνωση του αναπληρωτή υπουργού, βρέθηκαν το έργο και οι πρωτοβουλίες της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης, που έχει θέσει ως προτεραιότητά της την προστασία της Δημοκρατίας, των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και του Κράτους Δικαίου σε καιρό πανδημίας.

Καθώς οι επικεφαλής των δύο θεσμών συμμετέχουν σε ειδική θεματική συζήτηση του Athens Democracy Forum με τίτλο «Ανθρώπινα Δικαιώματα, Κλίμα, Μετανάστευση», κατά τη διάρκεια του γεύματος αντάλλαξαν επίσης απόψεις για τις νέες προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής, του μεταναστευτικού και των περιορισμών των ανθρωπίνων ελευθεριών λόγω της πανδημίας του COVID-19.

Σημειώνεται ότι πριν από το γεύμα εργασίας, ο κ. Βαρβιτσιώτης είχε συνοδεύσει την κ. Μπούριτς στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου και συναντήθηκαν με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους όπως σημειώνεται, η γενική γραμματέας, μεταξύ άλλων, επαίνεσε το δύσκολο έργο της Ελληνικής Προεδρίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, υπό τις αντίξοες συνθήκες που προκαλεί η πανδημία, ενώ τονίστηκε επίσης ότι η Ελληνική Προεδρία συμπίπτει με τον εορτασμό της 70ης επετείου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Αργότερα το απόγευμα, θα ακολουθήσει συνάντηση της Μπούριτς και του κ. Βαρβιτσιώτη με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.