Ο τέως Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Λασιθίου κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, συμμετείχε ως εκπρόσωπος της ΝΔ στην κοινή συνάντηση της Πολιτικής Επιτροπής, της Επιτροπής Άμυνας και Ασφάλειας και της Επιτροπής Οικονομικών και Ασφάλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ, που έλαβε χώρα στις Βρυξέλλες από τις 18 έως 20 Φεβρουαρίου 2017.
Κατά τη διάρκεια της συνέλευσης εξετάστηκαν γεωστρατηγικά και γεωπολιτικά ζητήματα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, όπως η ασφάλεια στην εποχή της πληροφορίας, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, οι μελλοντικές εξωτερικές και εσωτερικές προκλήσεις του ΝΑΤΟ, οι τρέχουσες επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, η αύξηση της οικονομικής συμμετοχής των κρατών μελών στον προϋπολογισμό του ΝΑΤΟ, το μεταναστευτικό πρόβλημα καθώς και η διαμορφωθείσα κατάσταση στη Συρία και τη Μέση Ανατολή.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Πλακιωτάκης έλαβε το λόγο και αναφέρθηκε στη ανάγκη ενίσχυσης του προϋπολογισμού του ΝΑΤΟ μέσω της αύξησης της οικονομικής συμμετοχής των μελών του.
Συγκεκριμένα, παρουσίασε πίνακα του ΝΑΤΟ με το ετήσιο ποσοστό των αμυντικών δαπανών των κρατών μελών του και επισήμανε, ότι η Ελλάδα παρά τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει, συμβάλλει με ποσοστό 2,4% επί του ΑΕΠ της στον προϋπολογισμό της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Ειδικότερα, η Ελλάδα είναι η δεύτερη μετά της ΗΠΑ χώρα με την υψηλότερη συμμετοχή στις δαπάνες του ΝΑΤΟ, τη στιγμή που πολύ ισχυρότερες οικονομικά και στρατιωτικά χώρες -όπως η Γαλλία (1,8%), η Τουρκία (1,6%), η Γερμανία (1,2%), η Ιταλία (1,1%), ο Καναδάς (1%)- συμμετέχουν με πολύ μικρότερο ποσοστό.
Η τοποθέτηση του κ. Πλακιωτάκη έτυχε θετικής ανταπόκρισης από τους αξιωματούχους του ΝΑΤΟ και ανάγκασε τους εκπροσώπους της πλειοψηφίας των κρατών μελών του ΝΑΤΟ να συμφωνήσουν στην αναγκαιότητα, οι χώρες τους να αυξήσουν την οικονομική συμμετοχή τους στον προϋπολογισμό της Συμμαχίας για να καλυφθούν οι ολοένα και περισσότερες ανάγκες ασφάλειας ώστε να αντιμετωπιστούν οι πλανητικές απειλές και να εμπεδωθεί η ειρήνη.
Ο κ. Πλακιωτάκης στηλίτευσε επίσης, την έντονα επιθετική στάση της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας στο Αιγαίο και επισήμανε του κινδύνους που ελλοχεύον για τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.
Σε σχέση με την τρομοκρατία, ο πρώην Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ρώτησε τους αξιωματούχους του ΝΑΤΟ αν υπάρχει σύνδεση του μεταναστευτικού προβλήματος με την τρομοκρατία και αν το ΝΑΤΟ είναι προετοιμασμένο για να αντιμετωπίσει ένα τρομοκρατικό κτύπημα σε κάποιο πλοίο του που περιπολεί στο Αιγαίο.
Στα ερωτήματα αυτά, απάντησε ο Αναπληρωτής Βοηθός του Γενικού Γραμματέα για τις αναδυόμενες προκλήσεις ασφάλειας του ΝΑΤΟ Δρ. Jamie Shea, επισημαίνοντας ότι υπάρχει πολύ μικρή σύνδεση ανάμεσα στο μεταναστευτικό και την τρομοκρατία, ενώ φάνηκε ανήσυχος για το ενδεχόμενο τρομοκρατικής επίθεσης του ISIS σε πλοίο του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.
Συγκεκριμένα, ο κ. Jamie Shea τόνισε ότι υπάρχει ένα τέτοιο ενδεχόμενο και για το λόγο αυτό, θα πρέπει να ενταθούν τα μέτρα πρόληψης και ασφάλειας από μέρους του ΝΑΤΟ για να αποφευχθεί ένα τέτοιο περιστατικό.
Τέλος, ο κ. Πλακιωτάκης έθεσε το ερώτημα αν υπάρχει η δυνατότητα μονομερούς άρσης από μέρους των ΗΠΑ των οικονομικών κυρώσεων απέναντι στη Ρωσία για να λάβει την απάντηση του επιτετραμμένου των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ κ. Earle D. Litzenberger, ότι δεν υπάρχει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, διότι η στάση της Ρωσίας δεν έχει αλλάξει και δεν έχει εκπληρώσει τους όρους της συνθήκης του Μινσκ της Λευκορωσίας που υπεγράφη στις 12 Φεβρουαρίου 2015 για την κατάπαυση του πυρός και ειρήνευσης στις περιοχές της Ανατολικής Ουκρανίας.