Πολιτική

Nίκος Ηγουμενίδης: Η χώρα μας κάνει παραπάνω από τις δυνάμεις της

νίκος ηγουμενίδης

Με αφορμή τη συζήτηση για την «Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού» ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης με παρέμβαση στη Βουλή αναφέρθηκε σε διάφορες πλευρές της προστασίας των δικαιωμάτων των παιδιών, μεταξύ των οποίων στην ενίσχυση των κοινωνικών δομών, στην ανάγκη αναβάθμισης και ενίσχυσης φυτώριων εκπαίδευσης, όπως της Γεωργικής Σχολής της Μεσσαράς, αλλά και στο ζήτημα της προστασίας των ανήλικων προσφύγων.

Συγκεκριμένα, κατά τη κοινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής ο Νίκος Ηγουμενίδης έκανε ειδική αναφορά σε προηγούμενη παρέμβαση του Ιδρύματος  Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, τονίζοντας εκ νέου ότι  ο αρχηγός του επιτελείου της Europol Bryan Donald έχει προειδοποιήσει ότι οργανωμένες συμμορίες και συνδικάτα του εγκλήματος έχουν θέσει στο στόχαστρο τους πρόσφυγες και εμπορεύονται τους ανήλικους για σεξουαλική ή άλλη καταναγκαστική εργασία.

 Χαρακτηριστικά για το ζήτημα της προστασίας των ανήλικων προσφύγων σημείωσε: «Μία από τις τραγικότερες πτυχές της προσφυγικής κρίσης και των αμέτρητων ροών ανθρώπινων ψυχών που είτε μάχονται με τα κύματα και τα παγωμένα νερά είτε πνίγονται σαν αψιδωμένες φιγούρες στον καμβά της μεσογειακής Γκουέρνικα, συνδέεται με την εξαφάνιση 10.000 ασυνόδευτων ανήλικων προσφυγόπουλων κατά τη διάρκεια του 2015 στη γηραιά ήπειρο».

Σχετικά με ενέργειες που αφορούν τα παιδιά των προσφύγων, ο Νίκος Ηγουμενιδης ανέφερε ότι είναι σε τροχιά υλοποίησης στην Κρήτη η σύμβαση με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, έτσι ώστε να προχωρήσει άμεσα η ενοικίαση σπιτιών και μικρών ξενοδοχείων, καθώς και τα προγράμματα σίτισης, παροχής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, μεταφοράς και εκπαίδευσης των παιδιών των προσφύγων.

«Είναι το αυτονόητο», τόνισε, «και το ελάχιστο που θα μπορούσε να γίνει. Είναι παράλληλα μια απάντηση από την κοινωνία σε όλες αυτές τις απόψεις, οι οποίες αυτό-τοποθετούνται έξω από το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Σχετικά με τη στάση της ελληνικής κοινωνίας απέναντι στο προσφυγικό, τους πρόσφυγες και τα παιδιά των προσφύγων σημείωσε: «Η ελληνική κοινωνία αποδεικνύει και αναδεικνύει δημοκρατικά και ανθρωπιστικά αντανακλαστικά, με αποτέλεσμα η χώρα μας πραγματικά να κάνει ότι μπορεί, ίσως και παραπάνω από τις δυνάμεις της, για την ανάδειξη του ανθρώπινου προσώπου της Ευρώπης».

Σχετικά με την υπόθεση της σχολικής βίας και εκφοβισμού, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε έμφαση στη Γαλακτοκομική Σχολή και αναφέρθηκε εκτενώς στις σχολές του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης: «Αναφέρομαι στη Γεωργική Σχολή της Μεσσαράς, την Κτηνοτροφική του Ρεθύμνου, τη Γαλακτοκομική των Ιωαννίνων, τη σχολή της Λάρισας, τη σχολή της Νεμέας. Νομίζω ότι η ενίσχυση αυτών των σχολών θα βοηθήσει την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα. Νομίζω ότι πρέπει να δούμε και να ρίξουμε ένα άλλο χρώμα σε αυτές τις σχολές. Πιστεύω κυρίες και κύριοι συνάδελφοι ότι δεν πρέπει να αφήσουμε στην τύχη τους αυτά τα φυτώρια εκπαίδευσης».

Κλείνοντας την τοποθέτηση του στη Βουλή για την Παγκόσμια Ημέρα των Δικαιωμάτων του Παιδιού, ο Νίκος Ηγουμενίδηςυπογράμμισε ότι «έχουμε υποχρέωση να εξασφαλίσουμε στα παιδιά ένα περιβάλλον χωρίς κοινωνικές διακρίσεις, με τους γονείς τους να έχουν σταθερές και όχι ελαστικές θέσεις εργασίας. Πιστεύω ότι μόνο τότε θα έχουμε κάνει το καθήκον μας σαν γονείς, δάσκαλοι, σαν οργανωμένη πολιτεία που φροντίζει το παρόν και το μέλλον των παιδιών της».

Πολιτική

Κωνσταντινούπολη: Ξεκινούν οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας - Τουρκίας

Κωνσταντινούπολη

Με φόντο τον Βόσπορο επανεκκινούν σήμερα το πρωί στην Κωνσταντινούπολη οι διερευνητικές επαφές μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, έπειτα από σχεδόν 5 χρόνια. Αντικείμενο των επαφών, η διερεύνηση σημείων σύγκλισης για ενδεχόμενες μελλοντικές διαπραγματεύσεις αναφορικά με την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, βάσει του Διεθνούς Δικαίου. Στις διερευνητικές επαφές, όπως κατ’ επανάληψη έχει τονίσει η ελληνική πλευρά, δεν συζητείται θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών. Η Ελλάδα δεν διαπραγματεύται οποιοδήποτε θέμα αφορά την εθνική κυριαρχία. Η θέση της χώρας είναι σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Η απόφαση για την επέκταση των χωρικών υδάτων αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμα της χώρας. Έχει καταστήσει σαφές πως διατηρεί στο ακέραιο το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών της υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια οπουδήποτε και οποτεδήποτε.

Η Ελλάδα έχει διαμηνύσει με σαφήνεια ότι προσέρχεται στον 61ο γύρο των διερευνητικών επαφών με αυτοπεποίθηση, «καλή τη πίστει», μηδενική αφέλεια, πνεύμα συνεργασίας, εποικοδομητικό κλίμα και την ελπίδα οι συνομιλίες να οδηγήσουν σε αποκλιμάκωση και η τουρκική πλευρά να προσέλθει με αντίστοιχο πνεύμα.

 

Οι δύο αντιπροσωπείες θα πιάσουν το νήμα των συζητήσεων από τον 60ό γύρο των διερευνητικών επαφών που διεξήχθησαν στην Αθήνα την 1η Μαρτίου του 2016.

Έπειτα από μια περίοδο τουρκικών προκλήσεων και παραβιάσεων και μετά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ τον Δεκέμβριο όπου επισημάνθηκε η «ανάγκη συνεχούς αποκλιμάκωσης ώστε να καταστεί δυνατή η ταχεία επανέναρξη και η ομαλή συνέχιση των άμεσων διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας», στις 11 Ιανουαρίου η τουρκική πλευρά, ως οικοδέσποινα, πρότεινε την 25η Ιανουαρίου ως ημερομηνία διεξαγωγής τους, κάτι που αποδέχθηκε η Ελλάδα.

Σημειώνεται πως ο 61ος γύρος διεξάγεται σε λιγότερο από δύο μήνες από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ της 25ης-26ης Μαρτίου, κατά την οποία ο ύπατος εκπρόσωπός της Ζοζέπ Μπορέλ θα υποβάλει την έκθεσή του σχετικά με την πορεία των πολιτικών, οικονομικών και εμπορικών σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, καθώς και σχετικά μέσα και επιλογές.

 

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός: Θετικός ο γιος του Αλέξη Τσίπρα - Ήπια τα συμπτώματα

Σήφης Βαλυράκης: Τα πρώτα στοιχεία για τη μοιραία βόλτα με το φουσκωτό

Κρήτη - Πυροσβεστική: Αυτοί είναι οι νέοι Διοικητές σε Ρέθυμνο και Λασίθι

Τράπεζες: Έρχονται οι πανευρωπαϊκές κάρτες πληρωμών