Πολιτική

Νέα επιστολή Βενιζέλου στην επιτροπή για τη Novartis

ευάγγελος βενιζέλος

 Να διερευνηθούν όλες οι πτυχές της υπόθεσης και να εμφανιστεί ενώπιον της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης για τη NOVARTIS, ζητεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
«Ζητώ το ελάχιστο που επιβάλλει η δημοκρατία, το κράτος δικαίου και η στοιχειώδης πολιτική εντιμότητα των αντιπάλων: Η Επιτροπή σας να επιληφθεί της ουσίας και να διερευνήσει όλες τις πτυχές της υπόθεσης, συμπεριλαμβανομένης της απιστίας και της βλάβης του συμφέροντος του δημοσίου που δεν περιλήφθηκε καν στην πρόταση των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ της 12ης Φεβρουαρίου 2018» αναφέρει στην επιστολή του ο Ε. Βενιζέλος. Ζητεί, επίσης, να εμφανιστεί αυτοπροσώπως για να αναπτύξει τις ενστάσεις και τα αιτήματά του, αναφορικά με την λειτουργία και το έργο της ειδικής επιτροπής.
 Στην εξασέλιδη επιστολή του ο κ. Βενιζέλος παραθέτει τα μέχρι τούδε δεδομένα, τις ενστάσεις του για τη λειτουργία της επιτροπής και τις εκτιμήσεις του ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία είχε κάνει εξαρχής την επιλογή να αποφύγει, με κάθε δυνατό τρόπο, την ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης. Κυρίως, όμως, ο κ. Βενιζέλος υπογραμμίζει ότι αν δεν γίνει έρευνα επί της ουσίας, δηλαδή, «αν οι κατηγορίες που διατυπώθηκαν - όπως εξαγγέλθηκαν, κυοφορήθηκαν και διατυπώθηκαν -  κατά δέκα πολιτικών προσώπων για την υπόθεση Novartis, δεν διερευνηθούν επί της ουσίας στη φάση αυτή από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή διενέργειας προκαταρκτικής εξέτασης, δεν πρόκειται, για προφανείς νομικούς λόγους, να διερευνηθούν από κανένα. Ούτε από το Ειδικό Δικαστήριο του άρθρου 86 Σ. γιατί η υπόθεση δεν θα παραπεμφθεί σε αυτό, ούτε από τη τακτική Δικαιοσύνη γιατί δεν έχει δικαιοδοσία».
Η εξέταση της αρμοδιότητας
Ειδικότερα και ως προς την θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι πρέπει προεχόντως να εξεταστεί η αρμοδιότητα της ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, ο κ. Βενιζέλος υπογραμμίζει ότι τη θέση αυτή προβάλλει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, την ίδια ώρα που στην πρότασή της δεν συμπεριέλαβε την απιστία και την ενδεχόμενη βλάβη του δημοσίου, τον πυρήνα δηλαδή της υπόθεσης αυτής, με στόχο να καλύψει πράξεις και παραλείψεις του Παναγιώτη Κουρουμπλή.
   Ο κ. Βενιζέλος εκτιμά εξάλλου ότι το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων (σ.σ. δεν αναφέρεται στο διαβιβαστικό έγγραφο της Εισαγγελίας) περιελήφθη στην πρόταση των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ μόνο και μόνο για τη δημιουργία εντυπώσεων και μόνο και μόνο για να πει τελικά η Βουλή ότι αναπέμπει στη δικαιοσύνη την υπόθεση, καθώς το ξέπλυμα έχει διαρκή χαρακτήρα και ανήκει στη δικαιοδοσία της τακτικής δικαιοσύνης.
Με βάση, συνεπώς, τα παραπάνω η συζήτηση περί της αρμοδιότητας είναι ήδη υπονομευμένη, αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Βενιζέλος.
«Μεθοδεύεται αναπομπή της δικογραφίας»
Ως προς το αδίκημα της δωροληψίας, και τη διάκριση του εάν αυτό έχει συντελεστεί κατά την άσκηση ή επ΄ευκαιρία των υπουργικών καθηκόντων, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, επισημαίνει ότι σύμφωνα με το συλλογισμό των ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ, αν θεωρηθεί ότι ισχύει το πρώτο, έχει ήδη εξαλειφθεί το αξιόποινο κατά τρόπο παρόμοιο με το φερόμενο αδίκημα της απιστίας. Αν θεωρηθεί ότι ισχύει το δεύτερο, η δικογραφία θα αναδιαβιβαστεί στη Δικαιοσύνη. Αυτή όμως είναι μια διάκριση που συνιστά ερμηνευτική επινόηση, αντίθετη με την κοινοβουλευτική πρακτική και την πάγια νομολογία, όπως σημειώνει ο κ. Βενιζέλος.
«Σύμφωνα συνεπώς με την πρόταση της πλειοψηφίας και στη μια και στην άλλη περίπτωση η Επιτροπή σας δεν πρόκειται να ασχοληθεί με την ουσία. Δεν πρόκειται να εξετάσει επωνύμως ή έστω ανωνύμως τους τρεις μάρτυρες, να εξετάσει τον Κ. Φρουζή και τις διοικήσεις τις Novartis, να καλέσει άλλους μάρτυρες, να συγκεντρώσει έγγραφα και γενικά να διερευνήσει την υπόθεση σε επίπεδο πραγματικής προκαταρκτικής εξέτασης» εκτιμά ο κ. Βενιζέλος και υπογραμμίζει ότι αν η δικογραφία αναδιαβιβαστεί στην τακτική δικαιοσύνη, «αυτό θα συμβεί σε αντίθεση προς την ήδη εκφρασμένη και πάγια θέση της Δικαιοσύνης που έκρινε ότι δεν έχει αρμοδιότητα και γιαυτό διαβίβασε τη δικογραφία στη Βουλή».
«'Οχι στην πολιτική σκευωρία»
Ο Ε. Βενιζέλος υπογραμμίζει επίσης ότι «η πολιτική σκευωρία, που οφείλει να αντικρούσει η Επιτροπή, συνίσταται πλέον στο ότι επιδιώκεται να οργανωθεί η διαδικασία έτσι ώστε να μην ασχοληθεί με τη ουσία λόγω εξάλειψης του αδικήματος της απιστίας και δήθεν αναρμοδιότητάς της για το αδίκημα της δωροληψίας, η δε Δικαιοσύνη να μην ασχοληθεί με την ουσία λόγω έλλειψης δικαιοδοσίας για τα αδικήματα των άρθρων 235 και 159 ΠΚ», διότι και η εισαγγελική αρχή γνωρίζει πως «είτε τα φερόμενα ως αδικήματα των άρθρων 235 και 159 έχουν τελεσθεί κατά την άσκηση των καθηκόντων του υπουργού όποτε είναι αρμόδια η Βουλή, είτε δεν υπάρχει καν αδίκημα».

Πολιτική

Κικίλιας: Να γίνεται η δεύτερη δόση AstraZeneca εκτός αν υπάρχει διαφορετική ιατρική οδηγία

Βασίλης Κικίλιας

Τα όσα είπε το πρωί της Τρίτης στον ΣΚΑΪ αναφορικά με τον εμβολιασμό με το σκεύασμα της AstraZeneca επανέλαβε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Ο κ. Κικίλιας μιλώντας στον ANT1 επεσήμανε ότι πάνω από 20 χώρες συστήνουν να γίνει κανονικά η δεύτερη δόση του εμβολίου του AstraZeneca με την Ελλάδα να ακολουθεί την ίδια επιστημονική εισήγηση.

«Η επιτροπή εμβολιασμών κάνει επαγγελματικά, με αφοσίωση και καθήκον τη δουλειά της. Εμείς ακολουθούμε, όπως και άλλες 20 χώρες, την επιστημονική κατεύθυνση σε ό,τι έχει να κάνει με το εμβόλιο της AstraZeneca. Η επιτροπή έχει κάνει τη δουλειά της με επιστημονικούς όρους. Πάνω από 60 εκατ. Ευρωπαίοι και εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες πολίτες έχουν κάνει την πρώτη δόση αυτού του εμβολίου και θα έχουν το δικαίωμα να κάνουν και τη δεύτερη», τόνισε ο κ. Κικίλιας.

Στη συνέχεια επεσήμανε πως η χώρα μας ήδη έχει φτάσει τους 7 εκατ. εμβολιασμούς και το πρόγραμμα προχωράει πολύ καλά. «Το συγκεκριμένο εμβόλιο είχε θέματα, κυρίως επικοινωνιακά. Τα εμβόλια, όμως, είναι ασφαλή», επεσήμανε. «Η διευθύντρια του EMA, η κυρία Κουκ, είπε σήμερα για μια ακόμα φορά ότι το εμβόλιο της AstraZeneca είναι ασφαλές και πρέπει να γίνεται. Τα πλεονεκτήματα του εμβολίου παραμένουν πολύ περισσότερα από ότι οι οποιεσδήποτε ανεπιθύμητες ενέργειες και έτσι πορευόμαστε», συμπλήρωσε ο υπουργός Υγείας.

«Θα κάνουν τη δεύτερη δόση με AstraZeneca, εκτός αν υπάρχει σύσταση από γιατρό και σοβαρός λόγος για να μην το κάνει κάποιος», σχολίασε ερωτώμενος για το τι απαντάει στους πολίτες που έχουν κάνει την πρώτη δόση της AstraZeneca και μετά τις νέες ανακοινώσεις δεν ξέρουν εάν πρέπει να κάνουν τη δεύτερη.

«Η πλειοψηφία των πολιτών εξ όσων γνωρίζω ήδη το κάνει και έτσι πρέπει. Και οι επιστημονικοί φορείς σε αυτό καταλήγουν. Πρέπει να είναι διακριτό τι λένε οι επιστήμονες, τι εισηγούνται και τι λένε οι υπόλοιποι με όρους επικοινωνίας», είπε ακόμη ο υπουργός Υγείας.

Από την άλλη πλευρά ο Βασίλης Κικίλιας αναφερόμενος στο «ξεστοκάρισμα» που είχε αναφερθεί ο Αλέξης Τσίπρας, είπε ότι «όπως και τότε, έτσι και τώρα, πιστεύω ότι αυτός είναι άκρατος λαϊκισμός. Αυτή η εθνική αρχή εμβολιασμών, με κορυφαίους επιστήμονες, είναι μια επιτροπή που διόρισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με πρωθυπουργό τον κ. Τσίπρα και υπουργό Υγείας τον κ. Ξανθό. Τη διατηρήσαμε, είναι ακέραιη και επιστημονικά κάνει τη δουλειά της».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αχιλλέας Γραβάνης στο Ράδιο Κρήτη: Τι να κάνουν οι πολίτες με το εμβόλιο της AstraZeneca

Σύζυγος Γλυκερίας Μανουσάκη: Να εξηγήσουν στα παιδιά μου γιατί χάθηκε η μητέρα τους

Εμβόλιο AstraZeneca: Με SMS στο κινητό θα μπορεί να αλλάξει κάποιος τη δεύτερη δόση