Πολιτική

ΝΔ: Να έρθουν οι προστατευόμενοι μάρτυρες στην εξεταστική για την Novartis

Βουλή

Κάθε άλλο παρά τυπική φαίνεται πως θα είναι για τα κόμματα της αντιπολίτευσης η σημερινή πρώτη συνεδρίαση της προανακριτικής επιτροπής στην ημερήσια διάταξη της οποίας προβλέπεται η εκλογή προεδρείου.

Η Νέα Δημοκρατία είναι αποφασισμένη από την πρώτη στιγμή να θέσει το θέμα της πλήρους διερεύνησης την υποθέσεις με κλήση όλων των μαρτύρων και όχι μόνο των προστατευόμενων, των πολιτικών προσώπων που εμπλέκονται και οποιουδήποτε άλλου  μπορεί να συνεισφέρει στην διαλεύκανση της υπόθεσης.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση που έκανε ο Μάκης Βορίδης στη Βουλή λίγες ώρες πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση. «Η Νέα Δημοκρατία λέει όλα στο φως. Αυτό σημαίνει πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης και επιτροπή με πλήρεις αρμοδιότητες. Σημαίνει κλήση και κατάθεση μαρτύρων. Όχι μόνο των δέκα πολιτικών προσώπων αλλά και των τριών προστατευομένων μαρτύρων. Μόνο έτσι θα αποκαλυφθεί το εύρος της υπόθεσης αλλά και το μέγεθος της σκευωρίας. Δεν γίνεται να σπιλώνονται με αυτό τον τρόπο πολιτικοί οι οποίοι ενόχλησαν την κυβέρνηση».

Πληροφορίες από το στρατόπεδο της Νέας Δημοκρατίας αναφέρουν ότι σε περίπτωση που η κυβέρνηση επιλέξει τον σύντομο βίο  για την προανακριτική επιτροπή η Νέα Δημοκρατία θα κάνει λόγο για προαποφασισμένο σχέδιο σκευωρίας από την πλευρά της κυβέρνησης προκειμένου να μείνει λάσπη εσαεί στους πολιτικούς της αντιπάλους.

Πολιτική

Δένδιας: χρησιμοποιήσαμε την τουρκική επιθετικότητα ως όπλο εναντίον της

Νίκος Δένδιας

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, συμμετείχε ως κεντρικός ομιλητής στη διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε το Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων (Council for International Relations – Greece) με θέμα «Συζήτηση για την Ελληνική Υψηλή Στρατηγική: Η Διάσταση της Εξωτερικής Πολιτικής». Τη συζήτηση συντόνισε ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς Χρήστος Χατζηεμμανουήλ και συμμετείχαν επίσης, οι Καθηγητές Κ. Λάβδας, Κ. Μπότσιου και Π. Σκλιάς.

Στην παρέμβασή του ο Υπουργός Εξωτερικών ανέδειξε την προώθηση μιας νέας αντίληψης στην ελληνική εξωτερική πολιτική με πολυεπίπεδη θεματολογική και γεωγραφική διπλωματική προσπάθεια.

Απαντώντας στα ερωτήματα του πάνελ, ο Υπουργός σκιαγράφησε τους κύριους άξονες ενός εξωστρεφούς εθνικού σχεδιασμού και αναφέρθηκε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τα Βαλκάνια, τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, την προώθηση της συνεργασίας με φίλους και εταίρους στην ευρύτερη περιοχή και τα πολυμερή σχήματα συνεργασίας, το δίκαιο της θάλασσας και τις οριοθετήσεις ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, το ρόλο της Ελλάδας στη διαμόρφωση των αποφάσεων της ΕΕ, την αναζωογόνηση των διμερών σχέσεων με τους εταίρους και τους συμμάχους σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, αλλά και στη μεταρρυθμιστική προσπάθεια εκσυγχρονισμού στο Υπουργείο Εξωτερικών με αναβάθμιση μεταξύ άλλων της δημόσιας διπλωματίας.

Μεταξύ άλλων, o κ. Δένδιας επεσήμανε όσον αφορά τις ελληνο-τουρκικές σχέσεις, «Με δεδομένες τις δυνατότητες που είχε η χώρα, το γεωπολιτικό της αποτύπωμα και την γεωγραφική της θέση,  πρέπει να δηλώσω ότι είμαστε αρκετά ευχαριστημένοι για αυτό το οποίο έχει επιτευχθεί τα δύο χρόνια της διακυβέρνησης Μητσοτάκη. Θεωρούμε ότι αντιμετωπίστηκε, στο βαθμό που μπορούσε να αντιμετωπιστεί, μία μεγάλη τουρκική επιθετικότητα, ένας μη πραγματικά γνωστός σε εμάς, μέχρι αυτό το χρονικό σημείο, νεοοθωμανισμός.

Μπορέσαμε και χρησιμοποιήσαμε την τουρκική επιθετικότητα σαν όπλο εναντίον της ίδιας της Τουρκίας, δηλαδή η ίδια η Τουρκία μας βοήθησε στο να δημιουργήσουμε κατανοήσεις και συμμαχίες. Αισιοδοξούμε ότι θα μπορέσουμε με την ίδια τακτική και με τη συνεχή κινητικότητα να διευρύνουμε τους ορίζοντες και να δημιουργήσουμε τελικά αυτό το οποίο είναι το απόλυτο ζητούμενο για τη χώρα,  που είναι οι συνθήκες ασφάλειας και ευημερίας».

Καταλήγοντας ο Υπουργός υπογράμμισε ότι στην υλοποίηση της εξωτερικής πολιτικής συντελούν αναμφίβολα η αναπτυσσόμενη οικονομία που ενισχύει τις δυνατότητες προβολής και επιρροής της χώρας, η διπλωματική δραστηριοποίηση σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τη διεθνή έννομη τάξη που καθιστά την Ελλάδα οιονεί παράδειγμα για άλλες χώρες και γέφυρα με την ΕΕ και βέβαια, η εθνική ομοψυχία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

- Στρατηγός Φλώρος: Πέταξε με F-16 πάνω από το μνημείο του Νικόλαου Σιαλμά (βίντεο)

Δένδιας: Η παράδοση των γερμανικών υποβρυχίων στην Τουρκία θα αποσταθεροποιήσει την περιοχή

Ερντογάν: Μας ικανοποιεί η ώθηση που έχουμε πετύχει τελευταία στις σχέσεις με την Ελλάδα