Πολιτική

Κεραμέως: Δυνατότητα στα ΑΕΙ να ορίζουν βαθμό εισαγωγής για συγκεκριμένο μάθημα

Νίκη Κεραμέως

Τη δυνατότητα να ορίζουν τα πανεπιστήμια το βαθμό εισαγωγής σε συγκεκριμένο μάθημα, επεξεργάζεται το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Όπως είπε η Νίκη Κεραμέως στο πλαίσιο ακρόασης φορέων επί του νομοσχεδίου για την αναβάθμιση της σχολικής εκπαίδευσης, το υπουργείο επεξεργάζεται το ενδεχόμενο να ορίζουν τα πανεπιστήμια και οι επιμέρους σχολές και τμήματα, έναν ελάχιστο βαθμό για συγκεκριμένα μαθήματα - για παράδειγμα να μπορεί το Πολυτεχνείο να απαιτεί “χ” βαθμό στα Μαθηματικά. Είναι κάτι το οποίο το επεξεργαζόμαστε με τον αρμόδιο υφυπουργό για θέματα Ανώτατης Εκπαίδευσης Β. Διγαλάκη, σημείωσε η κα Κεραμέως.

Με αφορμή την προηγηθείσα συζήτηση των βουλευτών με τους εκπροσώπους φορέων, η κα Κεραμέως αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη σύνθεση των τμημάτων του Δημοτικού, σε περίπτωση νέας εξέλιξης της πανδημίας το φθινόπωρο. Θα ακολουθήσουμε τις οδηγίες των ειδικών ως προς τον αριθμό σε κάθε τμήμα είπε η κα Κεραμέως, εξέφρασε ωστόσο την αισιοδοξία της ότι “περάσαμε τον κάβο”.

Για τα θέματα διορισμών στην εκπαίδευση, είπε ότι αυτοί της ειδικής αγωγής ολοκληρώνονται πολύ σύντομα, ενώ για τους διορισμούς της γενικής εκπαίδευσης, είπε ότι το ΑΣΕΠ έχει καταβάλει τεράστιες προσπάθειες μέσα σε αντίξοες συνθήκες, και προχωρούν κι εκεί. Για το θέμα σημειώθηκε και ολιγόλεπτη αντιπαράθεση της κας Κεραμέως με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Φίλη, εξ αφορμής της εκτίμησης του εκπροσώπου της ΟΛΜΕ Θ. Μαλαγάρη ότι δεν γίνονται διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών. Η κα Κεραμέως επανέλαβε ότι έχει ήδη υπογράψει τους διορισμούς 1.040 εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής και ότι ακολουθούν και άλλοι, ενώ ο κ. Φίλης τόνισε ότι οι όποιοι διορισμοί, ήταν προγραμματισμένοι από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Για τα ξενόγλωσσα προπτυχιακά προγράμματα, η κα Κεραμέως είπε ότι είναι πολύ σημαντικό να έχεις κορυφαία αμερικανικά πανεπιστήμια όπως το Χάρβαρντ, το Πρίνστον, το Μπέρκλεϋ, NYU, το Κολάμπια και το Τζων Χόπκινς, να θέλουν να συνεργαστούν με τα δικά μας εξαιρετικά πανεπιστήμια. Το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε, σημείωσε η υπουργός Παιδείας, είναι να φροντίσουμε για τη δημιουργία του θεσμικού πλαισίου, ώστε η συνεργασία αυτή να λάβει σάρκα και οστά. Θέλουμε η χώρα μας “να γίνει ένας φάρος γνώσης”, να ενισχυθεί η εξωστρέφεια των ελληνικών πανεπιστημίων και να προχωρήσουν συνεργασίες με κορυφαία πανεπιστήμια της Αμερικής, της Ευρώπης και όλου του κόσμου, πρόσθεσε η υπουργός.

Οι φορείς

Θετική στάση έναντι του νομοσχεδίου κράτησαν οι εκπρόσωποι της Συνόδου των Πρυτάνεων, της ΠΟΣΔΕΠ, των ιδιωτικών σχολείων και των φροντιστών, ενώ την απόσυρση του νομοσχεδίου και την έναρξη διαλόγου για τα θέματα της εκπαίδευσης ζήτησαν μεταξύ άλλων, οι εκπρόσωποι της ΟΛΜΕ, της ΔΟΕ και της ΟΙΕΛΕ. Για έλλειψη διατάξεων που αφορούν στην ειδική αγωγή και τους μαθητές με αναπηρία, έκαναν λόγο η κα Γ. Μπουλμέτη, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής, ο κ. Π. Σταμάτης, πρόεδρος των Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής, και ο κ. Ιω. Λυμβαίος, γ.γ. της ΕΣΑμεΑ.

Ο κ. Θ. Μαλαγάρης (ΟΛΜΕ) εξέφρασε διαφωνία στην αυστηροποίηση των κριτηρίων προβιβασμού, ενώ χαρακτήρισε αντιεπιστημονική την αναγραφή της διαγωγής και την κατάργηση της Κοινωνιολογίας από εξεταζόμενο μάθημα. Για την αξιολόγηση των καθηγητών, είπε ότι (πρέπει να) είναι καθαρά εσωτερική διαδικασία, χωρίς τιμωρητική λογική, αλλά με σκοπό την επιμόρφωσή τους.

Ο κ. Αθ. Κικινής (ΔΟΕ) σχολίασε τη διαδικασία τηλεδιάσκεψης των φορέων με την κοινοβουλευτική επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, λέγοντας ότι “η σημερινή συζήτηση δείχνει και τα προβλήματα που είχαμε με το webex όταν κάναμε μάθημα με τους μαθητές”. Χαρακτήρισε επιστροφή στο παρελθόν τον ορισμό 25 μαθητών ανά τμήμα, εκτίμησε ότι είναι λάθος η εισαγωγή αγγλικών στα νηπιαγωγεία “όταν δεν έχουν κατακτηθεί βασικά στάδια της ελληνικής”, ενώ σημείωσε ότι η ομοσπονδία δεν είναι αντίθετη στην εισαγωγή δεξιοτήτων στα δημοτικά.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιωτικών Σχολείων, Χ. Κυραϊλίδης είπε ότι είναι ευχάριστο, η κυβέρνηση να αγκαλιάζει την εμπειρία και τις καλές πρακτικές της ιδιωτικής εκπαίδευσης, ενώ ζήτησε “περισσότερη αυτονομία, ελευθερία, και εμπιστοσύνη στους εκπαιδευτικούς και διευθυντές”. Χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως ένα καλό, θαρραλέο πρώτο βήμα, ότι είναι “εξαιρετικής έμπνευσης” τα εργαστήρια για την καλλιέργεια ήπιων δεξιοτήτων, και επισήμανε ότι είναι θετική η επαναφορά συντελεστών βαρύτητας, τους οποίους (πρέπει) “να τους ορίζουν τα πανεπιστήμια”. Εξάλλου, για τη αξιολόγηση είπε ότι βοηθά ώστε “όλα τα σχολεία να είναι τα καλύτερα δυνατά” ενώ για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση είπε ότι ήρθε για να μείνει.

Ο εκπρόσωπος των εκπαιδευτικών ιδιωτικής εκπαίδευσης (ΟΙΕΛΕ) Γ. Χριστόπουλος μίλησε για έλλειψη διαλόγου, ζήτησε την ακύρωση της ρύθμισης για τις κάμερες στα σχολεία, κατήγγειλε την εργασία αδήλωτων εκπαιδευτικών, και τέλος, για την επαναφορά της διαγωγής είπε ότι το πρόβλημα της συμπεριφοράς δεν λύνεται μέσω του στιγματισμού.

Ο Ιω. Βαφειαδάκης: πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος (ΟΕΦΕ) είπε ότι η βάση του 10 εξασφαλίζει την αξιοκρατία, ότι είναι θετική η αύξηση των γραπτών μαθημάτων, ενώ για την τράπεζα θεμάτων είπε ότι το νομοσχέδιο κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Εξέφρασε ωστόσο τη διαφωνία του για τη μη διασφάλιση κινητικότητας μεταξύ των πεδίων, προτείνοντας την προσθήκη επιπλέον μαθήματος στις εξετάσεις, ώστε μαθητές μίας κατεύθυνσης, να επιλέγουν σχολές και κάποιας άλλης κατεύθυνσης.

Ο Τηλ. Κουντούρης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Επιστημονικής Ένωσης Διευθυντών Σχολικών Μονάδων είπε ότι η αύξηση των μαθητών των τμημάτων στο δημοτικό, από 22 σε 25, θα δυσχεράνει την επίτευξη των παιδαγωγικών σκοπών.

Ο Σπ. Γλένης, πρόεδρος της ΕΛΜΕ Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων, είπε ότι το σχέδιο νόμου επιδιώκει την αναβάθμιση της εκπαίδευσης, ενώ ζήτησε να δοθούν κίνητρα σε εκπαιδευτικούς για να υπηρετήσουν σε σχολεία με αυξημένο εκπαιδευτικό έργο. Όσο για την αξιολόγηση, είπε ότι είναι λάθος να μην αξιολογούνται οι διευθυντές που θα κληθούν να αξιολογήσουν τους εκπαιδευτικούς.

Η Γ. Ξανθάκη-Καραμάνου, πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Φιλολόγων χαρακτήρισε πολύ θετική τη διάταξη για επαναφορά της αρχαίας ελληνικής γλώσσας ως εξεταζόμενου μαθήματος στο γυμνάσιο, ενώ εκτίμησε ως απαραίτητη την αναγραφή της διαγωγής, καθώς “θα αναχαιτίσει” τις παραβατικές συμπεριφορές.

Ο Δ. Λάμπρου, αντιπρόεδρος της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Ελλάδος, είπε ότι είναι απαράδεκτο να κατατίθεται τέτοιο νομοσχέδιο σε περίοδο ειδικών συνθηκών. “Και μόνο ότι οι ιδιώτες και οι φροντιστές λένε ότι είναι σε θετική κατεύθυνση, δείχνει ποιους εξυπηρετεί το σχέδιο νόμου” είπε ο κ. Λάμπρου.

Ο Γρ. Τζιβελέκας, πρόεδρος των ιστορικών προτύπων σχολείων, είπε ότι το νομοσχέδιο αναβαθμίζει τον ρόλο και τον θεσμό των προτύπων και πειραματικών σχολείων, ενώ πρότεινε πρότυπα σχολεία αγροτικού και τεχνικού προσανατολισμού.

Η Χρυσή Βιτσιλάκη, πρύτανις του Πανεπιστημίου Αιγαίου και προεδρεύουσα της Συνόδου των Πρυτάνεων, είπε ότι (η Σύνοδος) χαιρετίζει τη ρύθμιση για τα Ξενόγλωσσα Προπτυχιακά Προγράμματα, διότι “ενισχύουν την εξωστρέφεια των πανεπιστημίων”. Για τις μετεγγραφές των φοιτητών, είπε ότι είναι “θετική η προσθήκη ακαδημαϊκού κριτηρίου” σημειώνοντας πάντως ότι (ο θεσμός των μετεγγραφών) λειτουργεί ως κοινωνική και οικονομική πολιτική. Για τις εκλογές των πρυτανικών αρχών, είπε ότι υπάρχει θετική προσέγγιση για την καθιέρωση ενιαίου ψηφοδελτίου, καθώς και για την επαναφορά της θητείας των πρυτάνεων σε 4 αντί για 3 έτη.

Ο Γερ. Σιάσος, αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού, είπε ότι πρέπει να καταργηθούν οι μετεγγραφές, και να γίνονται μόνο για τεκμηριωμένους λόγους υγείας, εξέφρασε τη συμφωνία του για τα ΞΠΠ και επισήμανε ότι οι αποδοχές των πανεπιστημιακών δεν έχουν αυξηθεί τα τελευταία 30 χρόνια.

Πολιτική

Μητσοτάκης: Πετύχαμε, αλλά υπάρχει χαλάρωση - πρέπει να επανέλθουμε σε εγρήγορση

κυριάκος μητσοτάκης

Στην ανάγκη να διατηρηθούν τα κεκτημένα που πέτυχαν οι πολίτες και η χώρα κατά την πρώτη φάση αντιμετώπισης της πανδημίας και να τηρούνται με ευλάβεια από όλους, ιδίως τους επαγγελματίες του τουρισμού, τα υγειονομικά μέτρα, στάθηκε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συζήτηση που είχε με φορείς και πολίτες στην Κέρκυρα το απόγευμα του Σαββάτου.

Ο Πρωθυπουργός ζήτησε να υπάρχει εγρήγορση και ευλαβική τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας που προστατεύουν τους εργαζόμενους στον τουρισμό, στην εστίαση και στα εποχικά καταστήματα που είναι εξαρτημένα από τον τουρισμό. Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «εφόσον κρίνουμε, αξιολογώντας τα στοιχεία, ότι θα χρειαστεί και άλλη ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας, όπως το είπαμε και το έχουμε κάνει, δεν θα διστάσουμε να το κάνουμε και τώρα».

«Πετύχαμε, οφείλουμε να διαφυλάξουμε το κεκτημένο ως κόρην οφθαλμού»

«Είμαστε σήμερα σε θέση να υποδεχόμαστε έστω και λίγους επισκέπτες, και σε καλύτερη θέση από ό,τι είναι άλλες μεγάλες τουριστικές αγορές, επειδή πετύχαμε στην αντιμετώπιση της πανδημίας στην πρώτη της φάση. Θέλω να τονίσω ότι αυτό το κεκτημένο οφείλουμε να το διαφυλάξουμε ως κόρην οφθαλμού» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να προσθέσει αμέσως μετά: «Σήμερα πρέπει να είμαστε δίπλα προσεκτικοί σε σχέση με το πώς συμπεριφερόμασταν αν πριν από ένα μήνα, επειδή γνωρίζουμε ότι στατιστικά, όταν ανοίγουμε τη χώρα σε ξένους επισκέπτες, θα έχουμε και κάποια εισαγόμενα κρούσματα κορωνοϊού».

«Υπάρχει χαλάρωση, πρέπει να επανέλθουμε σε καθεστώς εγρήγορσης»

«Θα επιμείνω λοιπόν πάρα πολύ και θα ζητήσω τη συμπαράσταση όλων των επαγγελματιών του τουρισμού, να τηρούμε με ευλάβεια τα μέτρα, ειδικά τα μέτρα ατομικής προστασίας των εργαζόμενων στον τουρισμό, στην εστίαση, στα εποχικά καταστήματα τα οποία είναι εξαρτημένα από τον τουρισμό. Δεν μπορώ να μην παρατηρήσω κι εγώ ότι υπάρχει μία συνολικότερη χαλάρωση. Πρέπει να επανέλθουμε σε καθεστώς εγρήγορσης» υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

«Και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την Κέρκυρα, συνολικά για τα Ιόνια νησιά καθώς από τις 15 Ιουλίου, όπως γνωρίζετε, θα υποδεχόμαστε πια και επισκέπτες από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη δεύτερη μεγαλύτερη τουριστική αγορά για τη χώρα -εξαιρετικά σημαντική όμως για τα Ιόνια και για την Κέρκυρα- οπότε καθώς οι τουριστικές ροές θα αυξάνονται θα πρέπει να είμαστε όλοι πολύ πιο προσεκτικοί» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Μοριακός αναλυτής στην Κέρκυρα, 500 τεστ ημερησίως»

«Μετά από συνεννόηση που είχα με τον Υπουργό Υγείας, θα φέρουμε άμεσα στην Κέρκυρα έναν μοριακό αναλυτή έτσι ώστε να μπορούμε να κάνουμε PCR τεστ στο νησί. Θα μπορούμε να κάνουμε 500 την ημέρα, αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για την μπορούμε με αυτό τον τρόπο να κάνουμε τους δειγματοληπτικούς ελέγχους με βάση τα κεντρικά πρωτόκολλα τα οποία καθορίζει η γραμματεία πολιτικής προστασίας εδώ, χωρίς να χρειάζεται να μετακινούμε δείγματα αλλού. Αυτό σημαίνει μεγαλύτερη ταχύτητα στην ανταπόκριση του συστήματος συνολικά»

«Θα δούμε τα στοιχεία του Ιουλίου και αν χρειάζεται θα παρέχουμε και πρόσθετη στήριξη»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη στήριξης των εργαζόμενων και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο τουρισμό, ώστε μέσα από τα μέτρα που έχουν ήδη εξαγγελθεί, οι επιχειρήσεις να μην απολύουν και να διατηρούν σταθερές τις θέσεις εργασίας. Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός σημείωσε: «Οπότε και εφόσον κρίνουμε, αξιολογώντας τα στοιχεία, ότι θα χρειαστεί και άλλη ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας, όπως το είπαμε και το έχουμε κάνει, δεν θα διστάσουμε να το κάνουμε και τώρα. Θα δούμε τα στοιχεία του Ιουλίου, θα δούμε πόσο άσχημα θα πάει ο τουρισμός, η πόσο καλά θα πάει, ξέρουμε που θα έχουμε πολύ μεγάλες απώλειες αλλά δεν τις έχουμε ποσοτικοποιήσει ακόμη, και εδώ είμαστε αν χρειάζεται να παρέχουμε και πρόσθετη στήριξη στους επιχειρηματίες μεγάλους, μεσαίους, μικρούς, δεν κάνουμε διακρίσεις»

«Εξίσου μας ενδιαφέρουν όλες οι επιχειρήσεις και όλες οι θέσεις εργασίας» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ θα προσφέρουν τεράστιες χρηματοδοτικές δυνατότητες»

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις των Βρυξελλών: «Το επόμενο Σαββατοκύριακο θα βρεθώ στις Βρυξέλλες. Θα έχουμε μία δύσκολη διαπραγμάτευση στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής με σκοπό να κλείσουμε το Ταμείο Ανάκαμψης, μια πάρα πολύ μεγάλη υπόθεση για την Ελλάδα, αλλά και το επόμενο ΕΣΠΑ, το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο. Μαζί αθροιζόμενα αυτά μας δίνουν τεράστιες χρηματοδοτικές δυνατότητες για την επόμενη μέρα. Αλλά δεν είναι λεφτά που μπορούμε να τα ξοδέψουμε δεξιά και αριστερά ούτε λεφτά τα οποία πρέπει να πάνε στην κατανάλωση, είναι λεφτά τα οποία πρέπει να πάνε σε επενδύσεις και σε μεταρρυθμίσεις. Είναι λεφτά τα οποία θα μας βοηθήσουν να εκσυγχρονίσουμε και το τουριστικό μας προϊόν, να κάνουμε επενδύσεις οι οποίες είναι συμβατές με την κεντρική μας φιλοσοφία που είναι μία φιλοσοφία προστασίας του περιβάλλοντος και επενδύσεις οι οποίες θα μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν από την Ευρώπη. Και αυτό είναι μία τεράστια ευκαιρία».

Πριν τη σύσκεψη με τους φορείς, ο Πρωθυπουργός είχε συναντήσεις με την Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα και τη Δήμαρχο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, Μερόπη Υδραίου.