Πολιτική

Γεννηματά στη Βουλή: Νομιμοποιείτε τους ασύδοτους εργοδότες

φώφη γεννηματά

Κριτική στην κυβέρνηση για το εργασιακό νομοσχέδιο, αλλά και για το εμβολιαστικό πρόγραμμα, άσκησε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά από την Ολομέλεια της Βουλής.

«Γιατί και με ποια κριτήρια χορηγήθηκε το AstraZeneca στις συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες και με ποια δεδομένα άλλαξε η απόφαση; Συνδέεται η απόφασή σας με το άνοιγμα των δραστηριοτήτων το προηγούμενο διάστημα; Ζητάμε συγκεκριμένες απαντήσεις. Στον εμβολιασμό απαιτείται σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ πολίτη και πολιτείας και την υπονομεύετε με τα λάθη και παραλείψεις. Εχετε μεγάλη ευθύνη γι' αυτό που συμβαίνει σήμερα» ανέφερε αρχικά.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, διευρύνοντας το πεδίο της κριτικής της, υποστήριξε ότι τα πρόσφατα φαινόμενα ανομίας αυξάνουν το αίσθημα ανασφάλειας των πολιτών και διαψεύδουν τις προεκλογικές δεσμεύσεις της ΝΔ για «νόμο και τάξη».

Για τα εθνικά θέματα, επανέλαβε την πρότασή της για αναλυτική ενημέρωση των κομμάτων. «Ζητήσαμε και ζητάμε αναλυτική ενημέρωση για το περιεχόμενο των συζητήσεων με τον κ. Ερντογάν και για τα επόμενα βήματα» είπε.

Η κυρία Γεννηματά εξαπέλυσε επίθεση για το εργασιακό νομοσχέδιο, υποστηρίζοντας ότι «ξηλώνει» κεκτημένα δεκαετιών. «Ξεπληρώνετε προεκλογικά σας γραμμάτια» είπε και πρόσθεσε: «Σας είχαμε ακούσει να τα υπόσχεστε στον ΣΕΒ όλα αυτά που σήμερα φέρνετε. Εμείς δεν θα σταματήσουμε μέσα και έξω από τη Βουλή να υπερασπιζόμαστε το δίκαιο των εργατών».

«Στηρίζετε την ανταγωνιστικότητα στο φθηνό μεροκάματο. Ο κατώτατος μισθός παραμένει καθηλωμένος» ανέφερε σε άλλο σημείο και συμπλήρωσε: «Αντί να πάρετε πρόσθετα μέτρα για να στηρίξουμε την οικογένεια και να αντιμετωπίσουμε το δημογραφικό, εσείς προσθέτετε νέα προβλήματα. Αντί να συμφιλιώσετε την εργασία με την οικογένεια, τι κάνατε; Στηρίξατε αμφιβόλου ποιότητας συνέδρια για την υπογεννητικότητα. Δεν ευθύνεται η γυναίκα ούτε για την υπογεννητικότητα ούτε για το δημογραφικό».

«Κοροϊδευόμαστε; Με ρεπό δεν πληρώνονται οι υποχρεώσεις» συνέχισε η κυρία Γεννηματά.

«Έχουμε το υψηλότερο ποσοστό εργαζομένων που δουλεύουν πάνω από 8ωρο και σαββατοκύριακα. Τώρα τους λέτε ότι πρέπει να δουλέψουν και τις Κυριακές. Ο κατώτερος μισθός στην Ελλάδα έχει την 5η χαμηλότερη αγοραστική δύναμη στην ΕΕ και τον κρατάτε εκεί. Μόνο χειρότερη θα γίνει η κατάσταση με το νομοσχέδιό σας. Και το χειρότερο είναι ότι προσπαθείτε να ωραιοποιήσετε την κατάσταση. Να τα πάρουμε ένα-ένα. Η πραγματικότητα είναι ότι νομιμοποιείτε την εργασιακή ζούγκλα, νομιμοποιώντας τους ασύδοτους εργοδότες. Ποινικοποιείτε το δικαίωμα της απεργίας. Όλη η Ευρώπη κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση. Και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο πρόεδρος Μπάιντεν προωθεί την φορολόγηση πλούτου και την αύξηση του κατώτερου μισθού. Ενισχύει το κοινωνικό κράτος για να χτυπήσει τις ανισότητες και προωθεί νέες ρυθμίσεις για την ανταπόκριση των εργαζόμενων στις τεχνολογικές εξελίξεις» είπε, για να προσθέσει: «Αυτές είναι και οι απαντήσεις της σοσιαλδημοκρατίας. Είναι οι δικές μας προτάσεις για την έξοδο από την διπλή κρίση, την υγειονομική και οικονομική. Αύξηση τώρα του κατώτατου μισθού. Δίχτυ προστασίας στους εργαζόμενους. Ο κόσμος αλλάζει προς την πρόοδο και όχι προς την συντήρηση που μας πάτε εσείς. Είμαστε απέναντι και καταψηφίζουμε το νομοσχέδιο».

«Εμείς είμαστε κόμμα με ξεκάθαρες θέσεις και δεν είμαστε τυχοδιώκτες της πολιτικής ζωής. Έχουμε ξεκάθαρο στίγμα και προτάσεις. Εμείς τις θετικές ρυθμίσεις που ζητάμε εδώ και μήνες θα τις ψηφίσουμε. Είναι δικό μας αίτημα από τον Φεβρουάριο η ενσωμάτωση της οδηγίας για την καταπολέμηση της βίας στους χώρους εργασίας. Είναι δικό μας αίτημα η λήψη μέτρων για την προστασία εργαζόμενων από την τηλεργασία» ανέφερε.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής είπε πως κεντρικά σημεία του νομοσχεδίου δείχνουν ότι η κυβέρνηση νομοθετεί υπέρ των εργοδοτών και κατά των εργαζόμενων: «Αφαιρείτε η συλλογική σύμβαση ως προϋπόθεση για την διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Δεν υπάρχει ισοτιμία μεταξύ εργοδότη και μεμονωμένου εργαζόμενου. Διευκολύνονται οι απολύσεις ακόμα και όσες κηρύσσονται παράνομες από τα Δικαστήρια. Η απεργία παρεμποδίζεται και η προστασία συνδικαλιστικών στελεχών περιορίζεται»

«Κανείς δεν δικαιούται να σιωπήσει ή να κρυφτεί μπροστά στις εξελίξεις. Εδώ κρινόμαστε όλοι. Εμείς από την πρώτη στιγμή σταθήκαμε απέναντι. Με πίστη στις αρχές της δημοκρατικής παράταξη. Αν σήμερα αυτή η κυβερνητική πλειοψηφία πει το «ναι» στο νομοσχέδιο εγώ προσωπικά δεσμεύομαι ότι θα καταργήσουμε τις ρυθμίσεις μόλις βρεθεί η ευκαιρία με την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών και αρχίζουν να αλλάζουν οι συσχετισμοί κ. Μητσοτάκη. Ανοίγει ο δρόμος μακριά από τις συνταγές της λιτότητας και τις απορρύθμισης της εργασίας. Μακριά από τις εύκολες δημαγωγικές φωνές που δεν είχαν αποτέλεσμα και κρίθηκαν. Έναν δρόμο που σφυρηλατούμε με τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου. Εμείς θα την υλοποιήσουμε την νέα αλλαγή» είπε, κλείνοντας την τοποθέτησή της

ειδησεις σημερα

Κόντρα Κεγκέρογλου - Ραγκούση για τα δάνεια του ΠΑΣΟΚ

Εργασιακό Νομοσχέδιο: Η ώρα των πολιτικών αρχηγών - Σήμερα η ψηφοφορία (live)

Κουτσούμπας στη Βουλή: «Σκουπίδι» το εργασιακό νομοσχέδιο

Πολιτική

Ελληνικές διπλωματικές πηγές: Η Τουρκία έχει πάρει οριστικό διαζύγιο από την διεθνή νομιμότητα

ερντογάν

Η Τουρκία με πρόσφατες ανακοινώσεις που εξέδωσε, δείχνει για μια ακόμα φορά ότι έχει πάρει οριστικό διαζύγιο με τη διεθνή νομιμότητα, ανέφεραν ελληνικές διπλωματικές πηγές, μετά από τις παραληρηματικές τουρκικές αντιδράσεις στην ομόφωνη καταδίκη των τελευταίων προκλήσεων της Άγκυρας στην Αμμόχωστο, από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Σημειώνουν πως η Τουρκία απέρριψε τόσο τη δήλωση του Προέδρου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τα Βαρώσια όσο και την Απόφαση της Επιτροπής Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ για την Αγία Σοφία και τη Μονή της Χώρας.

Και οι δύο αποφάσεις,  επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, ελήφθησαν από χώρες από όλες τις γεωγραφικές περιοχές της υφηλίου, με τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά, οι οποίες, όμως, εκφράστηκαν κατά τρόπο σαφή υπέρ του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και των διεθνών κανόνων.

Η Τουρκία με τη στάση της, δείχνει για μία ακόμα φορά ότι αγνοεί τους βασικούς κανόνες της Διεθνούς Κοινότητας επιμένοντας στην παραβατική της συμπεριφορά, συνεχίζοντας να αποτελεί τη μειοψηφία του ενός, τονίζουν καταληκτικά οι διπλωματικές πηγές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τσελίκ: Η απόφαση του ΟΗΕ στηρίζεται σε αβάσιμους ισχυρισμούς Ελληνοκυπρίων-Ελλήνων

Στυλιανός Καλμπουτζής: Ταφή στη Σχολή Πυροβολικού για τον Ήρωα του 1974 (Φωτογραφίες - Βίντεο)

Αρχιεπίσκοπος Αμερικής: Θρηνούμε μέχρι να αποδοθεί δικαιοσύνη για την Αγία Σοφία