Skip to main content
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΥΠ σε υπουργούς: Προσοχή μπορεί να… παρακολουθείστε

Παρακολούθηση
 clock 11:53 | 05/12/2023
writer icon newsroom ekriti.gr

Επείγον σήμα από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών για την «ασφάλειά» τους είχαν κυβερνητικά στελέχη και κορυφαίοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι καθώς, όπως αναφέρεται στο σήμα «οι τηλεφωνικές σας συνομιλίες μέσω των ήδη γνωστών εφαρμογών επικοινωνίας δεν είναι ασφαλείς».

Το συγκεκριμένο σήμα της ΕΥΠ αποτυπώθηκε σε έγγραφο που εστάλη την προηγούμενη εβδομάδα σε υπουργούς της κυβέρνησης.

Εφιστά προσοχή ασφαλείας σε υπουργούς και κυβερνητικά στελέχη που έχουν και οι ίδιοι αποδεδειγμένα παρακολουθηθεί

Η ΕΥΠ, σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», προειδοποιεί τα κυβερνητικά στελέχη ότι οι τηλεφωνικές συνομιλίες τους -καθώς και η ανταλλαγή μηνυμάτων μέσω των ήδη γνωστών εφαρμογών κρυπτογραφημένης επικοινωνίας- δεν θα πρέπει να θεωρούνται ασφαλείς και αδιάβλητες, επισημαίνεται στο δημοσίευμα.

Τέλος, η ΕΥΠ τούς ζητά να μην χρησιμοποιούν τις εν λόγω εφαρμογές για ευαίσθητα θέματα που άπτονται του κυβερνητικού έργου και να τις αντικαταστήσουν με άλλη λιγότερο δημοφιλή εφαρμογή, που έχει τις ρίζες της στην Ελβετία. Τη συγκεκριμένη εφαρμογή χρησιμοποιούν τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων στην Ελβετία, κατά το δημοσίευμα.

Image
Παρακολούθηση

Είναι οξύμωρο και ενδεχομένως… τραγελαφικό ότι η ΕΥΠ (μαζί με το αμαρτωλό Predator) που ελέγχεται για την παράνομη παρακολούθηση πάνω από 100 ατόμων, μεταξύ των οποίων υπουργών, στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και επιχειρηματιών, να εφιστά προσοχή για ασφάλεια σε υπουργούς και κυβερνητικά στελέχη που έχουν και οι ίδιοι αποδεδειγμένα παρακολουθηθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κυβερνητικά στελέχη επιβεβαιώνουν την ύπαρξη του εγγράφου, υπογραμμίζοντας ότι είναι στο πλαίσιο των τακτικών ενημερώσεων που παρέχονται από την ΕΥΠ για την ασφάλεια των επικοινωνιών.

Ο υποκλέψας του υποκλέψαντος στην ΕΥΠ – Ο ρόλος του predator

Η παρακολούθηση υψηλόβαθμων στελεχών και δικαστικών της ΕΥΠ από την… ΕΥΠ -μέσω του Predator- αποτελεί ίσως μία από τις πλέον σημαντικές διαστάσεις στο «σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών».

Η εντυπωσιακή ενδοϋπηρεσιακή μεθόδευση για την παγίδευση των τηλεφώνων της εποπτεύουσας εισαγγελέως της ΕΥΠ, ενός εκ των δύο υποδιοικητών της, του υπευθύνου ασφαλείας των μυστικών υπηρεσιών αλλά και μιας δραστήριας πράκτορα της ίδιας υπηρεσίας σχετίζεται με το άγνωστο παρασκήνιο στο κτίριο της λεωφόρου Κατεχάκη, το οποίο και αποκαλύπτει σήμερα «Το Βήμα της Κυριακής».

Μάλιστα, οι πληροφορίες αποκαλύπτουν ότι «στόχος» των παρακολουθήσεων μέσα στην EYΠ ήταν ακριβώς εκείνοι που δημιουργούσαν εμπόδια στη «γέφυρα» ΕΥΠ – Predator και βρίσκονταν εκτός του δικτύου των παράνομων συνεννοήσεων. Όπως αποκαλύπτουν οι πληροφορίες, ένα από τα παρακολουθούμενα στελέχη της ΕΥΠ από την ΕΥΠ είχε αρμοδιότητα τον έλεγχο των απόρρητων κονδυλίων των μυστικών υπηρεσιών (σ.σ.: μέσω των οποίων πιθανολογείται ότι πληρώθηκε το παράνομο λογισμικό), η οποία και τελικά του αφαιρέθηκε.

Image
Παρακολούθηση

Ακόμα, τα στελέχη της ΕΥΠ που έπεσαν θύματα υποκλοπών ερευνούσαν τον λόγο για τον οποίο έχουν εξαφανιστεί πολλούς μήνες από την υπηρεσία τους συγκεκριμένα στελέχη των μυστικών υπηρεσιών.

Επρόκειτο για πράκτορες – αποσπασμένους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. – για τους οποίους φαίνεται να προκύπτει εκ των υστέρων ότι απασχολούνταν με τη «γέφυρα» ΕΥΠ και ελλήνων ή ισραηλινών διαχειριστών του Predator. Αποτέλεσμα αυτής της δράσης ήταν το να στέλνονται τα SMS εξαπάτησης, να συλλέγονται και να επεξεργάζονται τα δεδομένα από την παγίδευση των τηλεφώνων.

Ποιους παρακολουθούσαν στην ΕΥΠ

Στα παραπάνω, η είδηση της παρακολούθησης των κινητών τεσσάρων στελεχών της ίδιας της ΕΥΠ δημιουργεί νέα δεδομένα στην υπόθεση.

Πρώτο εξ αυτών είναι η παγίδευση του κινητού της εποπτεύουσας εισαγγελέως κυρίας Βασιλικής Βλάχου που είχε τοποθετηθεί στην ΕΥΠ με εισήγηση σημαντικών προσώπων που δεν είχαν καμιά σχέση με πρόσωπα που φέρονται να σχετίζονται με τη μεθόδευση του Predator. Η υποκλοπή των δεδομένων από τη συσκευή της ξεκίνησε με SMS που της στάλθηκε και περιλάμβανε «ευχαριστήριο» link για ευχές από τον τηλεφωνικό αριθμό πολιτικού προσώπου. Η κυρία Βλάχου φαίνεται να είχε απορρίψει δεκάδες αδικαιολόγητα αιτήματα για παρακολουθήσεις με το σύστημα νόμιμων συνακροάσεων της ΕΥΠ που επεδίωκαν ύποπτα κέντρα εντός και εκτός της λεωφόρου Κατεχάκη.

Στο «στόχαστρο» του Predator βρέθηκε κι o ένας εκ των υποδιοικητών της ΕΥΠ με πολυετή υπηρεσία στην ΕΛ.ΑΣ. και στο Κέντρο Μελετών Ασφάλειας, ο κ. Βασίλης Γκρίζης, ο οποίος θεωρείται επίσης εκτός «δικτύου» που σχετιζόταν με το παράνομο λογισμικό. Σε βάρος του κ. Γκρίζη έγιναν δύο απόπειρες να παγιδευτεί το τηλέφωνό του – η πρώτη στα τέλη του 2020 με SMS που περιείχε link με δημοσίευμα εφημερίδας για απόπειρα δολοφονίας ιδιώτη από αριθμό κινητού «μιας χρήσης» που φέρεται να ανήκει σε Αφγανό που έμενε στη Μυτιλήνη και η δεύτερη το 2021 – ωστόσο ο ίδιος φαίνεται ότι δεν «άνοιξε» τα links των μηνυμάτων που πήρε και άλλαξε σύντομα συσκευές. Ο υποδιοικητής της ΕΥΠ συχνά ζητούσε ενημερώσεις για περίεργες επιλογές στην υπηρεσία του, την απουσία ομάδας αστυνομικών που συσχετίστηκε με το κατασκοπευτικό λογισμικό κ.λπ.

Επίσης εντός της ΕΥΠ παρακολουθήθηκε με το Predator ο διοικητής της υπηρεσίας ασφαλείας των μυστικών υπηρεσιών αρμόδιος μόνο για τον έλεγχο ασφαλείας των εγκαταστάσεων της ΕΥΠ αλλά και την εποπτεία για τυχόν παρανομίες του προσωπικού. Θεωρείται επίσης πρόσωπο εκτός της επιρροής των εμπλεκομένων στην υπόθεση των υποκλοπών. Τέλος, SMS-«δόλωμα» είχε σταλεί σε γυναίκα στέλεχος της ΕΥΠ που είχε προχωρήσει σε δικαστικές ενέργειες σε βάρος πρώην διοικητικών στελεχών και είχε μεταταχθεί σε αστυνομική υπηρεσία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Taxisnet: Η νέα διαδικασία για την απόκτηση κωδικών

Νεκρή 43χρονη γυναίκα μέσα στο σπίτι της - Την πυροβολήσαν δυο φορές

Μέση Ανατολή: Σφοδροί ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Γάζα - Κλιμάκωση του πολέμου στα σύνορα με το Λίβανο

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis