Πολιτική

Αχτσιόγλου: Παντελώς ακάλυπτοι οι επισφαλώς εργαζόμενοι και οι μη επιδοτούμενοι άνεργοι

Έφη Αχτσιόγλου

Σημεία συνέντευξης της Έφης Αχτσιόγλου, βουλευτή Επικρατείας και τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, στον ρ/σ «Στο Κόκκινο 105,5»

“Παντελώς ακάλυπτοι οι επισφαλώς εργαζόμενοι και οι μη επιδοτούμενοι άνεργοι”

«Μεγάλες ομάδες εργαζομένων είναι παντελώς ακάλυπτοι. Οι εργαζόμενοι με εργόσημο, όσοι έκαναν κάποια μεροκάματα τον μήνα, οι εργολαβικοί -αν η εταιρεία με άμεση σχέση εργασίας δεν είναι στους ΚΑΔ-, οι εργαζόμενοι με δανεισμό, οι μη επιδοτούμενοι άνεργοι, όλοι αυτοί δεν λαμβάνουν ούτε το πενιχρό επίδομα των 800 ευρώ για τον ενάμιση μήνα», τόνισε η Έφη Αχτσιόγλου στον ρ/σ «Στο Κόκκινο 105,5». Σημείωσε επίσης ότι «πάρα πολλοί εποχιακά εργαζόμενοι είναι εντελώς ακάλυπτοι λόγω της διάκρισής τους με βάση τον χρόνο λήξης της επιδότησης ανεργίας που λάμβαναν».

 

Η κ. Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι «οι επισφαλώς εργαζόμενοι και οι μη επιδοτούμενοι άνεργοι ήταν και είναι για την κυβέρνηση αόρατοι. Η ΝΔ έκανε παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας και πριν ξεσπάσει ο κορωνοϊός που επιτείνουν την επισφάλεια. Από τα πρώτα μέτρα που φρόντισε να καταργήσει ήταν η προστασία των εργολαβικών εργαζομένων. Τώρα επιβεβαιώνεται ότι τους έχει παντελώς ξεχασμένους. Δεν μπορούν να λάβουν ούτε αυτό το πενιχρό επίδομα για τις άμεσες ανάγκες τους».

Η κυβέρνηση, πρόσθεσε, κινείται με τρόπο που «χρησιμοποιεί την κρίση ως ευκαιρία για αναδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων. Διαφορετικά δεν εξηγείται γιατί κάνει τέτοιου τύπου επιλογές, όταν οι ευρωπαϊκές χώρες κινούνται στην κατεύθυνση της καταβολής μισθών από το κράτος και της διατήρησης των σχέσεων εργασίας στο επίπεδο που ήταν πριν ξεσπάσει η κρίση. Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί αυτή την περίοδο για να κάνει τα ακριβώς αντίθετα από αυτά που έχει ανάγκη η κοινωνία είτε για να αποδεσμεύσουν προσωπικό οι επιχειρήσεις είτε για να αλλάξουν τις σχέσεις εργασίας και να επιβάλουν εκ περιτροπής εργασία με μείωση μισθών στο 50%».

 

Η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι «η ύφεση είναι μπροστά μας, είναι προδιαγεγραμμένη και επιβεβαιώνεται από όλους τους φορείς και την ίδια την κυβέρνηση, οι επιλογές της όμως όχι απλώς δεν θα συγκρατήσουν αλλά θα επιτείνουν την ύφεση. Ποιο θα είναι το εισόδημα, ποια θα είναι η καταναλωτική δύναμη των εργαζομένων την επόμενη μέρα, για να μπορεί να συγκρατηθεί και ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων».

 

Τέλος, σημείωσε ότι «έστω και τώρα, πριν να είναι πολύ αργά, τα πράγματα που πρέπει να γίνουν είναι πολύ σαφή. Να τελειώνουμε με τις προβλέψεις για την αναστολή των συμβάσεων εργασίας και την εκ περιτροπής εργασία. Πρέπει το κράτος να αναλάβει την κάλυψη των μισθών των εργαζομένων και του δώρου Πάσχα στις επιχειρήσεις που έκλεισαν και πλήττονται. Να γίνει ειδική πρόβλεψη για όλες τις κατηγορίες των επισφαλώς εργαζομένων, μπορεί να υπάρξει ένα οριζόντιο μέτρο για τους επισφαλώς εργαζόμενους και τους ανέργους χωρίς επίδομα όπως το μέρισμα. Δημοσιονομικά είναι απολύτως εφικτά όλα όσα προτείνουμε, τα ταμειακά διαθέσιμα υπερβαίνουν κατά πολύ τα μέτρα που συζητούμε. Είναι μόνο ζήτημα πολιτικής βούλησης. Πρέπει να γίνουν τώρα αυτές οι επιλογές γιατί θα είναι πολύ αργά στη συνέχεια».

Ελλάδα

Ανησυχία για τα νέα κρούσματα – Το σχέδιο για το καλοκαίρι σε περίπτωση διασποράς

κορωνοϊός

Στα νέα κρούσματα κορωνοϊού  που εντοπίστηκαν στο Κιλκίς, την Ξάνθη και τον Βόλο, αλλά και στα διαγνωστικά τεστ που γίνονται και θα συνεχίσουν να γίνονται σε Έλληνες και τουρίστες το καλοκαίρι μίλησαν σε τηλεοπτική τους συνέντευξη το πρωί της Παρασκευής (5/6)  ο επίκουρος καθηγητής στο τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης, Αναστάσιος Καραδέδος και ο δήμαρχος Παιονίας, Κωνσταντίνος Σιωνίδης

Όπως τόνισε ο Γκίκας Μαγιορκίνης καθημερινά πραγματοποιούνται 3.000 με 4.000 τεστ. Μάλιστα, γίνονται σε ασυμπτωματικούς ως κομμάτι της επιτήρησης που κάνει ο ΕΟΔΥ με τα περισσότερα από αυτά να βγαίνουν αρνητικά.

Για το κρούσμα που εντοπίστηκε σε κέντρο προσφύγων και μεταναστών στην περιοχή της Νέας Καβάλας, ο κ. Σιωνίδης υποστήριξε πως εν μέσω πανδημίας είναι επικίνδυνο να μεταφέρονται μετανάστες από άλλες δομές της χώρας,  γιατί είναι πολύ πιθανό το κρούσμα να έχει μεταφερθεί από άλλη περιοχή.

Για τον λόγο αυτό με δική του απόφαση, όπως δήλωσε έκλεισαν τέσσερα δημοτικά σχολεία, ένα γυμνάσιο κι ένα λύκειο.

Από την πλευρά του ο κ. Καραδέδος υποστήριξε πως υπάρχει ανησυχία στην περιοχή, ωστόσο μια ακόμα καραντίνα θα ήταν καταστροφική για την τοπική οικονομία. «Οι φωνές που μιλούν για νέα καραντίνα στην περιοχή θα αποτελέσουν ‘ταφόπλακα’ για την οικονομία», είπε χαρακτηριστικά.

Αυτό που ζητάνε είναι η παρέμβαση του ΕΟΔΥ να είναι μια ουσιαστική και όχι μιντιακή διαχείριση της κρίσης.

Όσον αφορά τα μαζικά τεστ στους τουρίστες που θα επισκεφθούν τη χώρα, ο κ. Μαγιορκίνης υποστήριξε πως πρόκειται για μία πρόταση που θα υλοποιηθεί σε έναν βαθμό αν και το προτιμότερο θα ήταν οι τουρίστες να προβαίνουν σε τεστ πριν επισκεφθούν τη χώρα.

«Αν υπάρξουν μαζικά κρούσματα σε μια περιοχή, η προσπάθεια που θα γίνει περιλαμβάνει την περιχαράκωση της ροής των κρουσμάτων και τα τεστ στις επαφές. Θα είναι αρκετό για να περιορίσει την περαιτέρω εξάπλωση», δήλωσε.