Περίεργα - Παράξενα

Χειρόγραφο Βόινιτς: Το μυστήριο βιβλίο των 5 αιώνων που δεν μπορεί να διαβάσει κανείς

Χειρόγραφο Βόινιτς

Πρόκειται για το «χειρόγραφο Βόινιτς», ένα βιβλίο αιώνων που περιέχει μια κομψή γραφή και απεικονίσεις φυτών.

Μόνο ένα αντίγραφο υπάρχει αυτή τη στιγμή και βρίσκεται μέσα σε μια κρύπτη στη βιβλιοθήκη Μπάινεκε στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ. Απ’ ότι φαίνεται, πάρα πολλοί άνθρωποι ήθελαν να περάσουν λίγο χρόνο με το πρωτότυπο, και το Γέιλ θεώρησε ότι είναι καλύτερο να αφήσουν τον κόσμο που ήθελε να το δει, να βιώσει κάτι με παρόμοια εμφάνιση και αίσθηση.

Έτσι, μετά από 10 χρόνια προσπάθειας, δόθηκε το δικαίωμα στον ισπανικό εκδοτικό οίκο Siloe, ο οποίος ειδικεύεται στην αναπαραγωγή παλαιών βιβλίων και χειρόγραφων, να παράγει 898 αντίτυπα του βιβλίου και να τα διαθέσει προς πώληση.

Ο όρος αντίγραφο δεν χρησιμοποιείται ελαφρά τη καρδία. Τα βιβλία που θα εκδόσει ο Siloe θα είναι ακριβή αντίγραφα, συμπεριλαμβανομένων του κάθε λεκέ, τρύπας και σχισίματος που υπάρχει στο πρωτότυπο. Παράξενο πράγμα να θελει να αγοράσει κάποιος, αν και η αλήθεια είναι ότι ζούμε στην εποχή του Χίπστερ και ο εκδότης έχει ήδη πάνω από 300 προ-παραγγελίες.

Τι στο καλό είναι αυτό το πράγμα, και γιατί ο κόσμος ενδιαφέρεται τόσο πολύ;

Το χειρόγραφο παίρνει το όνομά του από τον Πολωνό αρχαιολόγο Ουίλφριντ Βόινιτς, ο οποίος το αγόρασε [μαζί με 29 άλλα χειρόγραφα] από το Ρωμαϊκό Κολλέγιο το 1912.

Αυτό που κάνει το βιβλίο τόσο συναρπαστικό είναι ότι είναι γραμμένο σε μια άγνωστη γλώσσα που δεν έγινε εδώ και αιώνες κατορθωτό να μεταφραστεί. Μερικές σημειώσεις στο εσωτερικό του βιβλίου φαίνεται να έχουν γραφτεί στα λατινικά και στα γερμανικά, αν και είναι λίγες και εμφανίζονται αραιά.

Χειρόγραφο Βόινιτς
Χειρόγραφο Βόινιτς

Κάποιες από τις σελίδες λείπουν, όμως περίπου 240 σελίδες (πολλές από τις οποίες ξεδιπλώνονται προς τα έξω) είναι καλυμμένες με το άγνωστο κείμενο, μαζί με εικονογραφήσεις. Αυτές περιλαμβάνουν αστρονομικά διαγράμματα, σχέδια γυναικών και φυτών. Οι εικόνες προσφέρουν λίγες ενδείξεις για το θέμα του βιβλίου και ακόμα και τα φυτά δεν έχουν ακόμη προσδιοριστεί.

Χειρόγραφο Βόινιτς
Χειρόγραφο Βόινιτς

Ενώ κάποιοι υποθέτουν ότι το βιβλίο του Βόινιτς είναι «ψεύτικο», ένα αστείο, η ημερομηνία της περγαμηνής που χρησιμοποιήθηκε χρονολογείται από τις αρχές του 15ου αιώνα. Αυτό δεν αποδεικνύει ότι δεν είναι ψεύτικο, αλλά έχει οδηγήσει σε κάποιες θεωρίες ότι μπορεί να έχει γραφτεί κατά τη διάρκεια της Ιταλικής Αναγέννησης. Δυστυχώς δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να το αποδεικνύει ή να το διαψεύδει.

Πολλές θεωρίες έχουν εξαπλωθεί για το ποια είναι η πραγματική γλώσσα. Αυτές κυμαίνονται από το ότι μπορεί να είναι μια ελάχιστα γνωστή «φυσική» γλώσσα, μια κατασκευασμένη γλώσσα, μια απίστευτα πολύπλοκη κρυπτογράφηση, η γραπτή εκδοχή της γλωσσολαλιάς ή επινοημένες ανοησίες που ποτέ δεν ήταν γραφτό να μεταφραστούν. Υπάρχουν πολλά επιχειρήματα για αυτές τις θεωρίες, αλλά κανένα δεν εξετάστηκε μέχρι τώρα.

Η ιστορία του

Η ιστορία του βιβλίου έχει τοποθετηθεί πίσω στο 1639, όταν αναφέρθηκε σε επιστολή του Τσέχου αλχημιστή Γιέργκ Μπάρες στον Ιησουίτη λόγιο Αθανάσιο Κίρχερ. Προφανώς, ο Μπάρες ήλπιζε ότι ο Κίρχερ θα ήταν σε θέση να βοηθήσει στη μετάφραση του κειμένου, δεδομένου ότι ο Κίρχερ φέρεται να ήταν ικανός να μεταφράσει αιγυπτιακά ιερογλυφικά.

Άλλοι γνωστοί ιδιοκτήτες μέσα στην ιστορία, περιλαμβάνουν τον Ροδόλφο Β’ της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, τον συνάδελφο του Μπάρες, Γιαν Μάρεκ Μάρτσι, τον Κίρχερ και την χήρα του Βόινιτς, Έθελ.

Η Έθελ Βόινιτς άφησε το βιβλίο στη φίλη της Άννα Νιλ, η οποία τελικά το πούλησε το 1961 στον Χανς Π. Κράους. Ο Κράους είχε σκοπό να το πουλήσει σε κάποιον άλλο, αλλά δεν τα κατάφερε και το δώρισε στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ, όπου φυλάγεται μέχρι σήμερα.

Η ηλικία του βιβλίου, και το γεγονός ότι δεν έχει ακόμη αποκρυπτογραφηθεί, είναι ο λόγος που συναρπάζει προγραμματιστές και κρυπτογράφους τόσο πολύ. Θεωρίες ξεπηδούν κατά καιρούς που κυμαίνονται από τις σχετικά λογικές (όπως το ότι μάλλον είναι ένα από τα μυστικά σημειωματάρια του Λεονάρντο ντα Βίντσι) μέχρι και το ότι πρόκειται για δημιούργημα εξωγηίνων.

Είναι διαθέσιμο ψηφιακά εδώ και αρκετό καιρό άρα ο σκοπός των αντίγραφων δεν είναι για να το καταστήσουν πιο προσιτό στο κοινό. Σύμφωνα με τον Ρενέ Ζαντμπέργκεν, ένα αερομηχανικό που διατηρεί ένα αναγνωρισμένο μπλογκ για το χειρόγραφο, το 90% της πρόσβασης στην ψηφιακή βιβλιοθήκη Μπάινεκε είναι ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να διερευνήσουν οι ίδιοι το χειρόγραφο Βόινιτς. Φυσικά αποτέλεσμα αυτού είναι πως η βιβλιοθήκη δέχεται πολλές κλήσεις από ανθρώπους που ισχυρίζονται ότι έχουν αποκρυπτογραφήσει τις λέξεις στο εσωτερικό.

Έτσι, τα αντίγραφα Siloe, τα οποία θα κοστίζουν μεταξύ €7.000 και €8.000 (£6.000- £6.900) το κάθε ένα, είναι πραγματικά μόνο για τους απανταχού λάτρεις ή συλλέκτες βιβλίων. Είναι σχεδιασμένο για να παρέχει την ίδια εμφάνιση και αίσθηση του πρωτότυπου, αλλά χωρίς κανένα κίνδυνο να καταστραφεί. Σημαίνει επίσης ότι ιδρύματα (όπως μουσεία και η βιβλιοθήκη Μπάινεκε) θα έχουν αντίγραφα για εκπαιδευτικούς σκοπούς, χωρίς να χρειάζεται να λάβουν το πρωτότυπο.

Οι εργασίες πάνω στα αντίγραφα ξεκίνησαν τον Απρίλιο, με έναν φωτογράφο να λαμβάνει ύψιστης λεπτομέρειας φωτογραφίες του πρωτότυπου χειρόγραφου. Αυτή ήταν η αρχή μιας διαδικασίας διάρκειας 18 μηνών και τώρα οι εργαζόμενοι δημιουργούν μακέτες πριν ξεκινήσει η εκτύπωση. Το χαρτί που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία των αντίγραφων είναι κατασκευασμένο από μια ειδική πάστα και υποβάλλεται σε επεξεργασία για να μιμηθεί την ακαμψία της αρχικής περγαμηνής. Όταν τελειώσει η εκτύπωση, τα βιβλία θα δεθούν και σχολαστικά θα ξεκινήσει η διαδικασία για να αναδημιουργήθει η κάθε ατέλεια του πρωτότυπου για να φαίνονται παλαιότερα από ό, τι πραγματικά είναι.

Αυτό είναι.Ένα βιβλίο που δεν μπορεί να γίνει κατανοητό από κανέναν εκτός ίσως από το άτομο που το έγραψε αρχικά, αναδημιουργείται για να το αγοράσει κόσμος. Ίσως μια μέρα γίνει κατανοητό το τι κρύβεται μέσα στο χειρόγραφο Βόινιτς, με την προϋπόθεση ότι δεν ήταν κάποια περίτεχνη Αναγεννησιακή φάρσα. Μέχρι τότε θα πρέπει απλώς να κοιτάζετε τις σελίδες με κατάπληξη και αμηχανία.

Μια ψηφιακή έκδοση του βιβλίου μπορείτε να βρείτε εδώ. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ικαρία: Γυναίκα 117 ετών, έβγαλε νέα μαλλιά και 7 δόντια!

Ρώσος επιστήμονας φωτογραφίζει την ψυχή τη στιγμή του θανάτου

Περίεργα - Παράξενα

Οι ασυνήθιστες λίμνες που ξεφυτρώνουν στην έρημο του Ντουμπάι (Φώτο)

λιμνη καρδια

Το Ντουμπάι ξεχωρίζει για τα τεχνητά του θαύματα. Μεταξύ αυτών και η «Λίμνη της Αγάπης», μια λίμνη που ξεφύτρωσε ξαφνικά μέσα στην έρημο και έχει προσελκύσει χιλιάδες τουρίστες.

Ο ήλιος βυθίζεται στον ορίζοντα την ώρα που μια πομπή από τετρακίνητα τζιπ φτάνουν στην όαση Al Qudra στα περίχωρα του Ντουμπάι. Ο ουρανός είναι κόκκινος, ο ήλιος έχει ένα καυτό πορτοκαλί χρώμα και το μόνο που «σπάει» αυτές τις αποχρώσεις των θερμών χρωμάτων είναι οι τεράστιες λίμνες.

Πρόκειται για τεράστιες εκτάσεις νερού στη μέση των αμμόλοφων, οι οποίες κατακλύζονται από τουρίστες. Στρώνουν κουβέρτες για πικνίκ και καρέκλες για κατασκήνωση και ποζάρουν για ομαδικές φωτογραφίες.

Ντουμπάι λιμνη καρδιά
Ντουμπάι λιμνη καρδιά

Η τεχνητή όαση της ερήμου του Al Qudra φιλοξενεί μυριάδες τεχνητές λίμνες που περιβάλλονται από πανύψηλους αμμόλοφους και τοπική πανίδα, καθιστώντας το, ως κορυφαίο σημείο αναψυχής για τους κατοίκους του Ντουμπάι. Αλλά το 2018, το τοπικό τουριστικό αξιοθέατο σημείωσε μια άνοδο στη δημοτικότητά του, όταν εμφανίστηκε μια μυστηριώδης νέα λίμνη.
Φαινομενικά μέσα σε μία νύχτα, εμφανίστηκαν δύο λιμνοθάλασσες σε σχήμα αλληλένδετων καρδιών, πάνω σε μία διάταξη βλάστησης που έγραφε τη λέξη «αγάπη». Έτσι λοιπόν, η «Λίμνη της Αγάπης» γεννήθηκε και ο κόσμος συγκεντρώθηκε στις ακτές της για ένα instagramικό σκηνικό με φόντο την άγρια φύση.

Οι καρδιές στη λίμνη
Οι καρδιές στη λίμνη

Με βασιλική έγκριση
 

Κάποιοι τουρίστες έχουν δει ακόμη και μία Mercedes Benz G-Class να περνά από εκεί κοντά με την πινακίδα κυκλοφορίας να γράφει «1» - το αυτοκίνητο που οδηγεί ο Σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ Αλ Μακτούμ, αντιπρόεδρος των ΗΑΕ και κυβερνήτης του Ντουμπάι. Μάλιστα, ο σεΐχης Μοχάμεντ φωτογραφίζεται συχνά γύρω από την όαση Al Qudra και ήταν ο γιος του αυτός που αποκάλυψε την Λίμνη της Αγάπης στον κόσμο.

Ο σεΐχης Χαμντάν μπιν Ρασίν αλ Μακτούμ, πρίγκιπας του Ντουμπάι, αποκάλυψε το νέο τουριστικό αξιοθέατο, σε μια δημοσίευση – έκπληξη στο Instagram τον Νοέμβριο του 2018. Η εναέρια άποψη των αλληλένδετων καρδιών έγινε πρωτοσέλιδο στα ΗΑΕ – δεδομένου ότι φαινομενικά εμφανίστηκε μέσα σε μία νύχτα και κανείς δεν γνώριζε για την κατασκευή νέων λιμνών.

Αλλά αυτό ήταν μέρος του όλου σχεδίου. Εκπρόσωπος του γραφείου μηχανικών του Σεϊχη Μοχάμεντ ανέφερε πως το έργο, το οποίο άρχισε να κατασκευάζεται στις 11 Μαρτίου 2018, καλυπτόταν από μυστικότητα από την έναρξή του. «Το έργο πραγματοποιήθηκε διακριτικά με ελάχιστη συμμετοχή από οποιονδήποτε εκτός της ομάδας του πρότζεκτ. Η ιδέα ήταν να ανακοινώσουμε και να αποκαλύψουμε αυτό το όμορφο έργο στον κόσμο ως έκπληξη».

Η πόλη των υπερθετικών
 

Το Ντουμπάι είναι γνωστό άλλωστε για τα τεχνητά θαύματα. Σε τελική ανάλυση, φιλοξενεί το ψηλότερο κτίριο στον κόσμο, το Burj Khalifa, την υψηλότερη πισίνα υπερχείλισης στο Address Beach Resort και μερικά ακόμη αξιοθέατα που μπορούν να χαρακτηριστούν ως «τρελά», όπως το Ski Dubai, με την μεγαλύτερη εσωτερική πίστα σκι σε εμπορικό κέντρο.

Η «Λίμνη της Αγάπης»
 

Όσο για την «Λίμνη της Αγάπης», ο εκπρόσωπος είπε ότι το πρότζεκτ προέκυψε από ένα απλό σχέδιο από τον ίδιο τον σεϊχη Μοχάμεντ, για την δημιουργία «ενός συμβόλου αγάπης στην έρημο» παρέχοντας παράλληλα έναν μοναδικό νέο τουριστικό προορισμό για ζευγάρια και οικογένειες.

 

Η πόλη των υπερθετικών Το Ντουμπάι είναι γνωστό άλλωστε για τα τεχνητά θαύματα. Σε τελική ανάλυση, φιλοξενεί το ψηλότερο κτίριο στον κόσμο, το Burj Khalifa, την υψηλότερη πισίνα υπερχείλισης στο Address Beach Resort και μερικά ακόμη αξιοθέατα που μπορούν να χαρακτηριστούν ως «τρελά», όπως το Ski Dubai, με την μεγαλύτερη εσωτερική πίστα σκι σε εμπορικό κέντρο. Η «Λίμνη της Αγάπης» Όσο για την «Λίμνη της Αγάπης», ο εκπρόσωπος είπε ότι το πρότζεκτ προέκυψε από ένα απλό σχέδιο από τον ίδιο τον σεϊχη Μοχάμεντ, για την δημιουργία «ενός συμβόλου αγάπης στην έρημο» παρέχοντας παράλληλα έναν μοναδικό νέο τουριστικό προορισμό για ζευγάρια και οικογένειες. Και σε μια πόλη όπου το Instagram βασιλεύει, η «Λίμνη της Αγάπης» φυσικά έγινε αποδεκτή μετά βαΐων και κλάδων, με πληθώρα από μοτίβα καρδιών και πινακίδων που προσδιορίζουν τα καλύτερα σημεία για selfies. Στην περιοχή φυτεύτηκαν πάνω από 16.000 δέντρα και χιλιάδες ανθισμένα φυτά, ειδικά επιλεγμένα για το κλίμα της ερήμου. Μια τεχνητή λίμνη, που πιθανότατα είναι ορατή ακόμη και από το διάστημα. Μία ακόμη τεχνητή λίμνη στην έρημο του Ντουμπάι Μια ειδική ομάδα ασχολήθηκε με το πρότζεκτ «επί 24ώρου βάσης» για να ανταποκριθεί στον στόχο ολοκλήρωσης του έργου των 20 μηνών (ενώ ο σεϊχης αποκάλυψε το έργο τον Νοέμβριο του 2018, οι εργασίες συνεχίστηκαν για έναν ακόμη χρόνο για την ολοκλήρωσή του). Και κάθε λεπτομέρεια του πρότζεκτ είχε κατά νου το περιβάλλον. Στην Λίμνη της Αγάπης υπάρχουν πολλά σημεία για ιδανικές φωτογραφίες στο Instagram, με ειδικά φτιαγμένες ξύλινες καρδιές για φόντο/Φωτογραφία: Instagram/ georgia_octavia

Το σχέδιο κατασκευής ήταν προσεκτικά μελετημένο ώστε να διασφαλιστεί «η μη διατάραξη της φυσικής ηρεμίας» με την βιωσιμότητα να είναι το επίκεντρο. Τα καθίσματα είναι φτιαγμένα με φιλικά προς το περιβάλλον υλικά ενώ διαθέτει μοναδικούς νιπτήρες από μπαμπού με βρύσες παραδοσιακού στυλ καθώς και χώρους σκίασης αλλά και εγκαταστάσεις για άναμμα φωτιάς. Υπάρχει ακόμη και μια ειδική πίστα για τρέξιμο εάν προτίθεστε να τρέξετε κάτω από τον καυτό ήλιο. Η ομάδα έχει επίσης, φροντίσει για την άγρια φύση. Η Λίμνη της Αγάπης φιλοξενεί περισσότερα από 150 είδη πτηνών, όπως αετούς, πάπιες, κύκνους, γεράκια και φλαμίνγκο. Εάν είστε τυχεροί, μπορεί και να δείτε μερικά από τα ζώα της άγριας φύσης της ερήμου, όπως γαζέλες. Πηγή: iefimerida.gr - https://www.iefimerida.gr/zoi/ntoympai-asynithistes-limnes-shima-kardia-...

 

Και σε μια πόλη όπου το Instagram βασιλεύει, η «Λίμνη της Αγάπης» φυσικά έγινε αποδεκτή μετά βαΐων και κλάδων, με πληθώρα από μοτίβα καρδιών και πινακίδων που προσδιορίζουν τα καλύτερα σημεία για selfies. Στην περιοχή φυτεύτηκαν πάνω από 16.000 δέντρα και χιλιάδες ανθισμένα φυτά, ειδικά επιλεγμένα για το κλίμα της ερήμου. Μια τεχνητή λίμνη, που πιθανότατα είναι ορατή ακόμη και από το διάστημα.

Μία ακόμη τεχνητή λίμνη στην έρημο του Ντουμπάι

Μια ειδική ομάδα ασχολήθηκε με το πρότζεκτ «επί 24ώρου βάσης» για να ανταποκριθεί στον στόχο ολοκλήρωσης του έργου των 20 μηνών (ενώ ο σεϊχης αποκάλυψε το έργο τον Νοέμβριο του 2018, οι εργασίες συνεχίστηκαν για έναν ακόμη χρόνο για την ολοκλήρωσή του). Και κάθε λεπτομέρεια του πρότζεκτ είχε κατά νου το περιβάλλον.

Λίμνη σε σχήμα φεγγαριού
Λίμνη σε σχήμα φεγγαριού

Το σχέδιο κατασκευής ήταν προσεκτικά μελετημένο ώστε να διασφαλιστεί «η μη διατάραξη της φυσικής ηρεμίας» με την βιωσιμότητα να είναι το επίκεντρο. Τα καθίσματα είναι φτιαγμένα με φιλικά προς το περιβάλλον υλικά ενώ διαθέτει μοναδικούς νιπτήρες από μπαμπού με βρύσες παραδοσιακού στυλ καθώς και χώρους σκίασης αλλά και εγκαταστάσεις για άναμμα φωτιάς. Υπάρχει ακόμη και μια ειδική πίστα για τρέξιμο εάν προτίθεστε να τρέξετε κάτω από τον καυτό ήλιο.

Η ομάδα έχει επίσης, φροντίσει για την άγρια φύση. Η Λίμνη της Αγάπης φιλοξενεί περισσότερα από 150 είδη πτηνών, όπως αετούς, πάπιες, κύκνους, γεράκια και φλαμίνγκο. Εάν είστε τυχεροί, μπορεί και να δείτε μερικά από τα ζώα της άγριας φύσης της ερήμου, όπως γαζέλες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ξενοδοχείο για μοναχικές... μέλισσες (φώτο)

Καλιφόρνια: "Ποδοσφαιρόψαρο" που ζει στο βάθος του ωκεανού ξεβράστηκε σε ακτή

Υποστηρίζει ότι μετά από επέμβαση στις αμυγδαλές ξύπνησε και μιλούσε με... ιρλανδική προφορά