Επιστήμη

Σε δημοπρασία σπάνιο χειρόγραφο του Δαρβίνου από το βιβλίο «Η καταγωγή των ειδών»

δημοπρασια χειρογραφο

Ένα σπάνιο αντίγραφο του βιβλίου-οροσήμου «Η καταγωγή των ειδών», το οποίο φέρει εκτεταμένες χειρόγραφες σημειώσεις του ίδιου του Δαρβίνου, θα πωληθεί σε δημοπρασία από τον οίκο Κρίστι'ς, εντός του Δεκεμβρίου.
   
Το αντίτυπο αναζητούσαν επί δεκαετίες οι ειδικοί και τώρα ήλθε στο προσκήνιο για να πουληθεί. Ο οίκος αναμένει ότι το βιβλίο θα «πιάσει» 300.000 έως 500.000 λίρες, σύμφωνα με τη βρετανική «Γκάρντιαν».
   
Ο ίδιος οίκος είχε πουλήσει τον περασμένο Ιούλιο ένα «καθαρό» αντίτυπο από την πρώτη έκδοση της «Καταγωγής των Ειδών» αντί 269.000 λιρών. Αντίτυπα με χειρόγραφες σημειώσεις του Δαρβίνου θεωρούνται τρομερά σπάνια.
   
Το συγκεκριμένο αντίτυπο θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό, επειδή σε αυτό ο βρετανός «πατέρας» της θεωρίας της εξέλιξης μέσω φυσικής επιλογής αναθεωρεί στις σημειώσεις του ορισμένες επιστημονικές ιδέες του υπό το φως νέων ερευνών που έγιναν από τον ίδιο και από άλλους επιστήμονες μετά την αρχική δημοσίευση του έργου του.
   
Οι χειρόγραφες σημειώσεις έγιναν πάνω σε ένα αντίτυπο της τρίτης βρετανικής έκδοσης, το οποίο εστάλη στον Γερμανό μεταφραστή του, ώστε να συμπεριληφθούν στη δεύτερη έκδοση της «Καταγωγής των Ειδών» στα γερμανικά. Στη συνέχεια, οι ίδιες τροποποιήσεις ενσωματώθηκαν στην τέταρτη έκδοση του βιβλίου στα αγγλικά και φυσικά σε όλες τις επόμενες.
   
Σύμφωνα με τον οίκο Chritie's, το αντίτυπο με τις σημειώσεις βρισκόταν στην κατοχή του γερμανού μεταφραστή Χ. Γκ. Μπρον, ο οποίος πέθανε το 1862 και μετά πέρασε στην κατοχή του γερμανού παλαιοντολόγου Μελχιόρ Νοϊμάγιερ, ο οποίος διατηρούσε αλληλογραφία με το Δαρβίνο. Τελικά, κατέληξε στους απογόνους του τελευταίου, οι οποίοι και το έβγαλαν στο «σφυρί».

Επιστήμη

Κορωνοϊός: Η χρήση μάσκας κατά την έντονη άσκηση είναι ασφαλής για τους υγιείς ανθρώπους

μάσκα κορωνοϊός

Η χρήση μάσκας για προστασία από τον κορωνοϊό έχει μικρή μόνο επίπτωση στην ικανότητα των υγιών ανθρώπων να ασκούνται σωματικά ακόμη και με έντονο τρόπο, σύμφωνα με μια νέα μικρή ιταλική επιστημονική έρευνα. Οι Ιταλοί επιστήμονες ανέφεραν ότι η χρήση μάσκας είναι ασφαλής για τους ασκούμενους που θα θέλουν να τη χρησιμοποιούν (π.χ. στα γυμναστήρια) για να μειώσουν τον κίνδυνο λοίμωξης Covid-19, εφόσον δεν έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μιλάνου και του Καρδιολογικού Κέντρου Monzino, με επικεφαλής τους δρες Ελισαμπέτα Σαλβιόνι και Μάσιμο Μαπέλι, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ευρωπαϊκό πνευμονολογικό περιοδικό "European Respiratory Journal", μελέτησαν 12 εθελοντές, έξι άνδρες και έξι γυναίκες με μέση ηλικία 40 ετών.

Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να κάνουν σε στατικό ποδήλατο τρεις δοκιμασίες άσκησης, τη μία χωρίς μάσκα προσώπου, τη δεύτερη φορώντας μια χειρουργική μάσκα και την τρίτη κάνοντας χρήση μάσκας με φίλτρο FFP2. Στη διάρκεια των τεστ καταγράφονταν αναπνοή των συμμετεχόντων, οι παλμοί της καρδιάς, η αρτηριακή πίεση, τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα και άλλοι βιοδείκτες.

Παρόλο που οι μάσκες καθιστούσαν ελαφρώς πιο δύσκολη την αναπνοή, διαπιστώθηκε ότι η χρήση οποιασδήποτε μάσκας είχε μικρή μόνο επίπτωση. Για παράδειγμα, μετρήθηκε μια μέση μείωση περίπου 10% στην ικανότητα εκτέλεσης αερόβιας άσκησης. Δεν υπήρχε καμία ένδειξη ότι η μάσκα συνιστά κίνδυνο για την υγεία κατά την άσκηση, ακόμη και την έντονη.

«Παρόλο που αναμένεται ότι οι περισσότεροι άνθρωποι θα εμβολιαστούν κατά της Covid-19, η νέα έρευνα μπορεί να έχει πρακτικές επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή, για παράδειγμα καθιστώντας ασφαλέστερο το άνοιγμα των γυμναστηρίων σε εσωτερικούς χώρους», δήλωσε ο δρ Μαπέλι. «Όμως δεν πρέπει να υποθέσουμε ότι το ίδιο ισχύει για τους ανθρώπους με παθήσεις της καρδιάς ή των πνευμόνων. Χρειάζεται περισσότερη έρευνα επ' αυτού», πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βενιζέλειο: Κρούσματα κορωνοϊού στην Καρδιολογική Κλινική

Κρήτη: Θρήνος για τον χαμό του 27χρονου Δημήτρη

Κορωνοϊός: "Κλειδώνει" η παράταση του lockdown έως τις 22 Μαρτίου