Ομογένεια

Η Ομογένεια γιορτάζει την επέτειο της 25ης Μαρτίου

Με την έπαρση της ελληνικής σημαίας στο δημαρχείο του Τορόντο έγινε χθες η εκκίνηση της εβδομάδας εορταστικών εκδηλώσεων για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου, στην καναδική μητρόπολη του Ελληνισμού. Ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας, Δημήτρης Αζεμόπουλος, ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Τορόντο, Αντώνης Αρτεμάκης ,και άλλοι παράγοντες της ελληνικής παροικίας παρέστησαν στην επίσημη τελετή. Το βράδυ, θα πραγματοποιηθεί εορταστική εκδήλωση με επίσημο δείπνο που θα παραθέσει η Ελληνική Κοινότητα Τορόντο.

Αύριο το πρωί στον καθεδρικό ναό του Αγίου Δημητρίου θα τελεστεί δοξολογία εις μνήμην των πεσόντων προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Καναδά κ. Σωτηρίου. Θα ακολουθήσει η μεγάλη παρέλαση του Ελληνισμού στη λεωφόρο Ντάνφορθ, όπου αναμένεται να παρακολουθήσει πλήθος κόσμου και η κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του Μεγάλου Αλεξάνδρου όπου θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση από το Μητροπολίτη κ. Σωτήριο.

Την Πέμπτη 27 Μαρτίου θα γίνει η έπαρση της Ελληνικής σημαίας επίσημα στο Queen's Park παρουσία της πρωθυπουργού του Οντάριο, του προέδρου της Βουλής, κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Τελετάρχης της εκδήλωσης θα είναι ο πρόεδρος των Ελλήνων φοιτητών στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, Κώστας Κατσανέβας.

Θα ακολουθήσει δεξίωση μέσα στο Κυβερνείο, την οποία θα παραθέσει ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στο Τορόντο Δημήτρης Αζεμόπουλος. Στη διάρκεια της δεξίωσης ο γενικός πρόξενος με την ιδιότητα του προέδρου και πρύτανη του Προξενικού σώματος του Τορόντο θα απονείμει τιμητικές πλακέτες στους επαρχιακούς υπουργούς Charles Sousa και Eric Hoskins.

Στις 7 το απόγευμα της ίδιας μέρας θα γίνει διάλεξη στο Μουσείο ROM για τον Μέγα Αλέξανδρο, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Γουότερλου όπου υπάρχει και λειτουργεί η Έδρα Ελληνικών Σπουδών.

Οι εκδηλώσεις θα κλείσουν στις 31 Μαρτίου στο δημαρχείο του Μάρκαμ (ευρύτερη περιοχή Τορόντο), όπου θα ανακοινωθεί η μετονομασία τριών δρόμων του δήμου με ονόματα της Μακεδονίας (Βεργίνα, Αριστοτέλης, Θεσσαλονίκη), παρουσία του Μητροπολίτη Καναδά κ. Σωτηρίου και του πρέσβη της Ελλάδας στον Καναδά Ελευθέριου Αγγελόπουλου.