Skip to main content
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεπέρασαν τις 20.000 οι αιτήσεις για άτοκα στεγαστικά δάνεια σε νέους

Image
στεγαστικό δάνειο
 clock 09:42 | 27/04/2023 writer icon newsroom ekriti.gr

Περισσότερες από 20.000 αιτήσεις για «φθηνά» στεγαστικά δάνεια στο πλαίσιο του προγράμματος «Σπίτι Μου» έχουν υποβληθεί το τελευταίο 20ήμερο: Μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος χιλιάδες νέοι ηλικίας από 25 έως 39 ετών έχουν την ευκαιρία να διεκδικήσουν δάνεια με επιτόκια που ξεκινούν από 1,05% (μετά την επιδότηση), όταν για τους τρίτεκνους το δάνειο είναι άτοκο.

Όσοι ενδιαφέρονται θα πρέπει να έχουν εισόδημα τουλάχιστον 10.000 ευρώ, ενώ δεν είναι υποχρεωμένοι να έχουν ήδη βρει το σπίτι που τους ενδιαφέρει, σύμφωνα με το enikonomia.gr.

Εκείνο που πρέπει να ξέρουν όσοι αποφασίσουν να πάρουν «φθηνό» δάνειο, είναι πως στο πρόγραμμα συμμετέχουν οι τράπεζες Εθνική, Πειραιώς, Alpha, Eurobank, Attica Bank, Παγκρήτια, καθώς και οι Συνεταιριστικές Τράπεζες Ηπείρου, Θεσσαλίας, Καρδίτσας και Χανίων.

Πότε πρέπει να έχουν βρει σπίτι οι ενδιαφερόμενοι

Η ΚΥΑ που έχει ήδη εκδοθεί προβλέπει συγκεκριμένες προθεσμίες για την ολοκλήρωση των διαδικασιών (επιλογή τράπεζας από τους δικαιούχους, έλεγχος κριτηρίων, προέγκριση, τεχνικός και νομικός έλεγχος του ακινήτου, γνωστοποίηση στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ΕΑΤ), υπογραφή δανειακής σύμβασης και εκταμίευση του δανείου) προκειμένου να επιταχυνθεί η υλοποίηση του προγράμματος. Η υπογραφή της δανειακής σύμβασης και η εκταμίευση του ποσού θα πρέπει να έχουν γίνει εντός χρονικού διαστήματος έξι μηνών από την έγκριση της αίτησης από την ΕΑΤ.

Ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να πάρει την «προέγκριση» του δανείου, χωρίς να είναι υποχρεωμένος να έχει κατασταλάξει ποιο σπίτι θα αγοράσει, πρέπει όμως να το πράξει μέσα σε διάστημα 60 ημερών από την ημερομηνία προέγκρισης.

Το 75% του κεφαλαίου που χορηγείται από τη ΔΥΠΑ είναι άτοκο ενώ για τους τρίτεκνους και πολύτεκνους (και όσους αποκτήσουν αυτή την ιδιότητα κατά τη διάρκεια αποπληρωμής) το δάνειο χορηγείται στο σύνολό του άτοκα.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι του «Σπίτι μου»

Δικαιούχοι του προγράμματος είναι άτομα ηλικίας, κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για τη χορήγηση δανείου, από 25 έως 39 ετών, ή ζευγάρια (θα πρέπει ο ένας από τους δύο να πληροί το ηλικιακό κριτήριο), εφόσον:

Έχουν ετήσιο εισόδημα τουλάχιστον 10.000 ευρώ έως το ποσό που αντιστοιχεί για τη λήψη επιδόματος θέρμανσης (16.000 ευρώ για άγαμο, 24.000 ευρώ για ζευγάρι συν 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, 27.000 ευρώ για μονογονεϊκές οικογένειες συν 3.000 ευρώ για κάθε παιδί πέραν του πρώτου).

Δεν διαθέτουν ακίνητο που καλύπτει τις στεγαστικές τους ανάγκες.

Τα επιλέξιμα ακίνητα είναι κατοικίες εμπορικής αξίας (δηλαδή της αξίας που θα αναγράφεται στο συμβόλαιο αγοράς) έως 200.000 ευρώ, εμβαδού έως 150 τ.μ. και παλαιότητας τουλάχιστον 15 ετών, εντός οικιστικής περιοχής. Το ύψος του δανείου δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ και η διάρκεια τα 30 έτη ενώ μπορεί να καλύπτει έως και το 90 % της αξίας του ακινήτου.

Image
δάνειο

Ποια είναι τα επιδοτούμενα επιτόκια που χορηγούν οι τράπεζες

Ποια είναι όμως τα επιτόκια τα οποία χορηγούν τα τραπεζικά ιδρύματα που μετέχουν στο πρόγραμμα και που επιδοτούνται κατά τα ¾ ή είναι άτοκα για τους τρίτεκνους;

Alpha Bank: Euribor 3M με περιθώριο 2,2 %

Eurobank: Euribor 3M με περιθώριο 1%-4%

Εθνική: Euribor 3M με περιθώριο 2%-2,5%

Τράπεζα Πειραιώς: Euribor 1M με περιθώριο 2,5%

Παγκρήτια: Euribor 3M με περιθώριο 1,5%-2%

Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου: Euribor 3M με περιθώριο 2%-3,5%

Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας: Euribor 1M με περιθώριο 2%-4%

Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας: Σταθερό επιτόκιο στο 5%

Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων: Euribor 3M με περιθώριο 1,5%-4,9%

Attica Bank: Euribor 3M με περιθώριο 2,9%-4%

Πρόσθετα πλεονεκτήματα των δανείων που θα εκταμιευθούν στο πλαίσιο του προγράμματος είναι ότι:

Το δάνειο απαλλάσσεται από την εισφορά του ν. 128/1975 η οποία σήμερα είναι 0,12%.

Το πρόγραμμα καλύπτει το πρόγραμμα καλύπτει τα έξοδα φακέλου για κάθε δυνητικό δανειολήπτη.

Δεν επιτρέπεται να ζητηθεί εγγύηση τρίτου για τη χορήγηση του δανείου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Μητρώο Ακινήτων»: Τι είναι και ποιους αφορά - Τί πρέπει να γνωρίζετε

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Μεγάλες καθυστερήσεις για τις ενστάσεις

ΔΥΠΑ: Νέο επίδομα 594 ευρώ για νέους ανέργους - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2023 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis