Οικονομία

Βαριά πρόστιμα για τα προσωπικά δεδομένα

πρόστιμο

Βαριά πρόστιμα, σχεδόν εξοντωτικά, ειδικά για τις μεγάλες επιχειρήσεις, φέρνει ο νέος ευρωπαϊκός κανονισμός, που θα ισχύσει αυτόματα και στη χώρα μας από τον προσεχή Μάιο και αφορά το νέο θεσμικό πλαίσιο για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Ο νέος κανονισμός, 679/2016, αφορά το σύνολο των επιχειρήσεων και των εταιρειών που διαθέτουν αρχεία με προσωπικά δεδομένα των πελατών τους, με ευρύτατο φάσμα δραστηριοτήτων, ξεκινώντας από τις μεγάλες επιχειρήσεις τηλεφωνίας, παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, τα νοσοκομεία, αλλά και κάθε εταιρεία που διαχειρίζεται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο προσωπικά δεδομένα, έχει δηλαδή αρχεία, καθώς και το σύνολο των δημόσιων υπηρεσιών.

Με βάση τον νέο κανονισμό, που αλλάζει ριζικά το τοπίο των υποχρεώσεων για όσους έχουν στην κατοχή τους προσωπικά δεδομένα ή τα επεξεργάζονται, όλες οι επιχειρήσεις και οι εταιρείες στο εξής, μετά τον Μάιο δηλαδή, είναι υποχρεωμένες να έχουν εναρμονιστεί πλήρως με τις ρυθμίσεις του νέου θεσμικού πλαισίου και να διαθέτουν ειδικό υπεύθυνο, που θα έχει την αρμοδιότητα για κάθε θέμα που αφορά τα προσωπικά δεδομένα.

Οι προδιαγραφές που πρέπει να τηρούνται από επιχειρήσεις και πάσης φύσεως εταιρείες είναι εξαιρετικά αυστηρές, καθώς πλέον με το νέο θεσμικό πλαίσιο που θα ισχύσει ταυτόχρονα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση, την πλήρη ευθύνη για τα προσωπικά δεδομένα και το βάρος της σύννομης επεξεργασίας και διαχείρισής τους θα φέρουν οι ίδιες οι επιχειρήσεις και οι εταιρείες που τα έχουν.

Το θέμα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων, που ξενίζει πολλούς στη χώρα μας και είναι εν γένει άγνωστο, ενδιαφέρει εξαιρετικά τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, γι’ αυτό και ο νέος κανονισμός για την προστασία τους προβλέπει πρόστιμα, που είναι εξοντωτικά. Φθάνουν έως και τα 20 εκατομμύρια ευρώ για μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ η πρόβλεψη για όσες επιχειρήσεις και εταιρείες παραβιάζουν τον κανονισμό να υπολογίζονται τα πρόστιμα στο 4% του ετήσιου τζίρου τους προκαλεί ίλιγγο.

Κρήτη

Κρήτη - κορωνοϊός: Δεν φορούν μάσκα και το πληρώνουν ακριβά

μάσκα

Παρά την χαλάρωση των μέτρων κατά του κορωνοϊού εδώ και μήνες, τα πρόστιμα συνεχίζονται, καθώς η μάσκα φαίνεται ότι αποτελεί ..."αξεσουάρ" που δεν θέλουν να φορούν πλέον οι πολίτες.

Στην πλειοψηφία τους τα πρόστιμα βεβαιώνονται σε εργαζομένους διαφόρων επιχειρήσεων, και τα περισσότερα σε εργαζόμενους καταστημάτων υγεινομικού ενδιαφέροντος.

Στα Χανιά βεβαιώθηκαν 6 πρόστιμα για μη χρήση μάσκας σε εργαζόμενους διαφόρων καταστημάτων.

Στο Ηράκλειο, 6 σε εργαζόμενους και 3 σε επιβάτες του ΚΤΕΛ.

Στο Ρέθυμνο 6 πρόστιμα σε εργαζόμενους και πελάτες καταστημάτων, καθώς και σε επισκέπτες στο Αστυνομικό Μέγαρο, και στο Λασίθι 1 πρόστιμο για μη χρήση μάσκας σε πελάτης σούπερ μάρκετ.

Επίσης στο Ηράκλειο δύο καφετέριες για βάλουν λουκέτο από 7 ημέρες και θα πληρώσουν πρόστιμο 2.000 ευρώ, γιατί φιλοξενούσαν ανεμβολίαστους πελάτες.

Συνολικά διενεργήθηκαν 2.285 έλεγχοι από την ΕΛ.ΑΣ το τελευταίο 24ωρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χουλιάρας για Αρκαλοχώρι: Οι σεισμοί θα συνεχιστούν για μήνες

Σεισμός - Αρκαλοχώρι: Έφτασαν οι πρώτες προκάτ αίθουσες στο Γυμνάσιο (φωτο)

Ηράκλειο: Αυτός είναι ο άτυχος παππούς που πνίγηκε για τα εγγόνια του

ESPA BANNER