Οικονομία

Τα "κόκκινα" δάνεια που μπαίνουν στο στόχαστρο

δανειο

Τα μεγαλύτερα και παλαιότερα καταγγελμένα δάνεια θα μπουν στο «στόχαστρο» προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

Με δεδομένους τους αργούς ρυθμούς του δικονομικού συστήματος και τα χαμηλά επίπεδα τιμών στην αγορά ακινήτων, αυτές οι πρώτες κινήσεις δεν αναμένεται να πάρουν έκταση φέτος, αλλά θα επιχειρηθεί να σταλεί ένα μήνυμα, το οποίο εκτιμάται ότι θα κινητοποιήσει τους δανειολήπτες που είναι σε μόνιμη καθυστέρηση.

Ανώτατα στελέχη των τεσσάρων συστημικών τραπεζών ανέφεραν στην «Καθημερινή» ότι δεν πρόκειται να γίνουν μαζικοί πλειστηριασμοί το 2016, καθώς κανένας δεν θέλει να αυξήσει κι άλλο την προσφορά στα ακίνητα.

Ποια δάνεια θα στοχοποιηθούν όμως; «Εμείς θα ξεκινήσουμε από τα μεγαλύτερα ''κόκκινα'' στεγαστικά δάνεια και από πάνω προς τα κάτω», εξήγησε τραπεζίτης ενός εκ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών στην εφημερίδα, προσθέτοντας ότι οι πρώτες κινήσεις θα γίνουν από μία λίστα με τους 100 μεγαλύτερους σε αξία στεγαστικού δανείου ή ακινήτου δανειολήπτες και άλλους 100 με επιχειρηματικά δάνεια αξίας έως 5 εκατ. ευρώ.

Ομόλογός του σε άλλη τράπεζα έθεσε το όριο στο οποίο συγκεντρώνεται η προσοχή στο επίπεδο των 300.000 ευρώ, επιβεβαιώνοντας όμως την ανησυχία μήπως προσφερθούν πολλά ακίνητα στην αγορά. Κάτι που σημαίνει ότι οι κινήσεις θα αποφασιστούν στην πορεία, καθώς είναι αβέβαιη η εκτίμηση για το αν θα υπάρξουν ή όχι αγοραστές στους πλειστηριασμούς.

Οι τραπεζίτες που μίλησαν στην εφημερίδα τόνισαν ότι ακόμη δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις, ενώ εξήγησαν ότι στην Ελλάδα πολλά επιχειρηματικά δάνεια είναι εξασφαλισμένα με ακίνητα, συχνά κατοικίες, εξαιτίας των καλύτερων επιτοκίων δανεισμού σε αυτές τις περιπτώσεις. Ομως, με τη σημερινή κατάσταση στην αγορά ακινήτων, κανείς δεν θέλει να προκαλέσει πρόσθετες πιέσεις. Θέλουν όμως να δώσουν ένα στίγμα ότι «η περίοδος απραξίας τελείωσε και οι τράπεζες θα διεκδικήσουν τις απαιτήσεις τους».

Οι άμεσες αποφάσεις των τραπεζών αναμένεται να κριθούν από την πραγματική εισοδηματική κατάσταση του δανειολήπτη και την πραγματική αξία του ακινήτου με το οποίο έχει εξασφαλιστεί το δάνειο. Αν η αξία είναι υψηλή, εκτιμηθεί ότι υπάρχουν πρόθυμοι αγοραστές και ο δανειολήπτης δεν συνεργάζεται ή δεν μπορεί να εξυπηρετήσει ούτε ρυθμισμένο δάνειο, τότε η τράπεζα θα προχωρά στον πλειστηριασμό. Αυτό αφορά δάνεια που έχουν ήδη καταγγελθεί, καθώς απαιτεί πολλούς μήνες η νομική διαδικασία για τα υπόλοιπα.
Πηγή: Καθημερινή

 

Οικονομία

Νέα πλατφόρμα αντί του taxisnet

ΑΑΔΕ

Την αντικατάσταση του γνωστού Taxisnet από τη νέα πλατφόρμα myAADE, ανακοίνωσε σήμερα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Η παρουσίαση της νέας πλατφόρμας έγινε σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου από τον Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή, ο οποίος, μεταξύ άλλων, ανακοίνωσε και την ημερομηνία που θα σταλούν τα «ραβασάκια» του ΕΝΦΙΑ.

Το myAADE, σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, είναι μια πλατφόρμα με νέο φιλικό ψηφιακό περιβάλλον. Φυσικά και νομικά πρόσωπα μπορούν πλέον εύκολα:

• να έχουν πρόσβαση σε όλες τις ψηφιακές εφαρμογές της ΑΑΔΕ (δηλώσεις φόρων, ρυθμίσεις, φορολογία ακινήτων και οχημάτων, ηλεκτρονικά βιβλία myDATΑ, κλπ), βρίσκοντας γρήγορα την υπηρεσία που ενδιαφέρει τον καθένα
• να διαχειριστούν τον λογαριασμό και τα στοιχεία επικοινωνίας τους, να μεταβάλλουν στοιχεία της επιχείρησής τους
• να δουν τις οφειλές, πληρωμές και τις επιστροφές και να πληρώσουν ή να ρυθμίσουν τις οφειλές τους
• να αποκτήσουν ΑΦΜ και κλειδάριθμο
• να υποβάλλουν τα αιτήματά τους ψηφιακά προς την αρμόδια υπηρεσία της ΑΑΔΕ (πιλοτική λειτουργία)
• να κλείσουν ψηφιακά ραντεβού με υπάλληλο της αρμόδιας υπηρεσίας της ΑΑΔΕ (προσεχώς)

250 συναλλαγές ψηφιακά μέσα από το myAADE

Μέσα από το myAADE θα μπορούν να γίνονται 250 συναλλαγές ψηφιακά, ακόμα και η αλλαγή ΚΑΔ και στοιχείων επιχειρήσεων, εξοικονομώντας -απ’ όλα τα μέρη- πάνω από 2 εκατ. ώρες τον χρόνο.

Όπως δήλωσε ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, «με τη νέα ψηφιακή μας πύλη, συνδυάζουμε ψηφιακή ευφυία και συναισθηματική νοημοσύνη, με σκοπό οι ψηφιακές μας υπηρεσίες να σχεδιάζονται και να προσφέρονται στο κοινωνικό σύνολο, μέσα από την οπτική του πολίτη».

 

Διαβάστε επίσης:

Hράκλειο - Τροχαίο: Σύγκρουση ΙΧ εντός της Βιομηχανικής- Φώτο

Λευκά Όρη: Επιχείρηση για τη μεταφορά κτηνοτρόφου σε νοσοκομείο

ESPA BANNER