Οικονομία

Στροφή προς ενίσχυση της μισθωτής απασχόλησης

Εργαζόμενοι

Στροφή στην ελάφρυνση της μισθωτής εργασίας κάνει η κυβέρνηση με τα μέτρα που προωθεί σταδιακά από φέτος. Συγκεκριμένα, επιταχύνει την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, ενώ προχωρεί ταχύτερα στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, ελαφρύνοντας με τον τρόπο αυτό όλους τους μισθωτούς αλλά και τις επιχειρήσεις. Οπως είχε αποκαλύψει η «Κ» στις 15 Δεκεμβρίου 2019, η κυβέρνηση σχεδιάζει, αντί της μείωσης το 2020 των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις από το 24% στο 20%, να προκρίνει την ταχύτερη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών εργοδοτών και εργαζομένων.

Οπως ανέφερε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στον Alpha, «η φορολόγηση στη μισθωτή εργασία παραμένει αναλογικά υψηλή. Θα ζυγίζουμε αν χρειάζεται η πρόσθετη μείωση της εισφοράς των επιχειρήσεων. Η δυνατότητα για τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης θα προκύψει από την απόδοση της οικονομίας και τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων».

Ουσιαστικά η κυβέρνηση προχωρεί σε στροφή της οικονομικής πολιτικής, στηρίζοντας τη μισθωτή εργασία και τη μεσαία τάξη, καθώς μέχρι πρότινος τόσο οι εισηγήσεις όσο και οι αποφάσεις ήταν υπέρ των ελευθέρων επαγγελματιών. Συγκεκριμένα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες επωφελούνται από την αλλαγή της φορολογικής κλίμακας καταβάλλοντας μειωμένους φόρους κατά 1.300 ευρώ, όταν για έναν άγαμο μισθωτό οι μειώσεις δεν ξεπερνούν τα 200-250 ευρώ. Μάλιστα, μέχρι πρότινος υπήρχαν εισηγήσεις για μείωση του τέλους επιτηδεύματος (ακόμα και στο πλαίσιο του κοινωνικού μερίσματος), κάτι που απορρίφθηκε από τον πρωθυπουργό, καθώς κρίθηκε ότι θα πρέπει η οικονομική πολιτική να εστιάσει στη μισθωτή εργασία, στη μεσαία τάξη και στις επιχειρήσεις. Ετσι, λοιπόν, αποφασίσθηκε η ταχύτερη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Είναι ενδεικτικό ότι οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων ανέρχονται στο 12,8% του μισθού, ενώ το κόστος των εργοδοτών στο 20%, τη στιγμή που τα αντίστοιχα ποσοστά στις χώρες του ΟΟΣΑ διαμορφώνονται στο 8,2% και 14,4%, αντιστοίχως.

Με βάση τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, στον τομέα της φορολογίας από φέτος θα μειωθεί η εισφορά αλληλεγγύης που καταβάλλουν 2,3 εκατ. εργαζόμενοι, ενώ το 2021 καταργείται. Το κόστος, όπως αναφέρει ανώτατος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, ξεπερνά το 1,2 δισ. ευρώ, ωστόσο, ειδικά για τη μείωση του 2021, η κατάργηση θα είναι αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς και της μείωσης των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα κατά μία ποσοστιαία μονάδα (από 3,5% του ΑΕΠ σε 2,5%), κάτι που θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να περιορίσει τις επιβαρύνσεις κατά περίπου 1,8 δισ. ευρώ.

Ασφαλιστικές εισφορές
Ασφαλιστικές εισφορές

Στο σκέλος των εισφορών, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη μείωση τους από το τρέχον έτος τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους εργαζομένους (κόστος 123 εκατ. ευρώ και θα γίνει από τον Ιούλιο του 2020), ενώ το 2021 η κυβέρνηση σχεδιάζει σημαντικά μεγαλύτερη μείωση των εισφορών από αυτή που είχε ανακοινώσει. Συνολικά το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει τη μείωση των εισφορών εργοδοτών και εργαζομένων (για την πλήρη απασχόληση) κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες και συγκεκριμένα κατά 2,38 μονάδες για τις επιχειρήσεις και κατά 2,62 μονάδες για τους εργαζομένους.

Ειδικότερα, το 2020 θα μειωθεί κατά 0,9 ποσοστιαίες μονάδες, κάτι που μεταφράζεται σε ελάφρυνση 2,21% του μη μισθολογικού κόστους. Το μέτρο αφορά περίπου 1,5 εκατ. μισθωτούς, εργαζομένους με πλήρη απασχόληση.

Για το 2021 η κυβέρνηση είχε υπολογίσει τη μείωση κατά μία ποσοστιαία μονάδα. Πλέον, εξετάζει το 2021 η μείωση να είναι μεγαλύτερη και να φθάσει ενδεχομένως και τις 2 ποσοστιαίες μονάδες, κάτι που θα κοστίσει στον προϋπολογισμό περί τα 900 εκατ. ευρώ.

Στην περίπτωση αυτή, η κυβέρνηση δεν πρόκειται να προχωρήσει στη μείωση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες το 2020 και συγκεκριμένα από το 24% στο 20%. Δεν αποκλείεται, όμως, να αποφασισθεί λίγο πριν από το τέλος του χρόνου, και συγκεκριμένα τον προσεχή Σεπτέμβριο, μικρότερη μείωση του συντελεστή, ενδεχομένως κατά μία ποσοστιαία μονάδα (στο 23%). Ανώτατος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζει ότι μπορεί να γίνει ένας συνδυασμός μείωσης εισφορών και φορολογικών συντελεστών, έτσι ώστε να κερδίσουν όλοι από τις επερχόμενες αλλαγές.

Σημειώνεται ότι το μέτρο της μείωσης των εισφορών είναι επωφελές για τις μεγάλες επιχειρήσεις εντάσεως εργασίας, καθώς μειώνονται σημαντικά οι εργοδοτικές εισφορές και αυξάνονται σημαντικά τα κέρδη της επιχείρησης. Για τις μικρότερες επιχειρήσεις, οι οποίες είναι και οι περισσότερες στην Ελλάδα, αυξάνονται μεν τα φορολογικά κέρδη, αλλά στο τέλος της ημέρας ο τελικός φόρος δεν μειώνεται σημαντικά. Ο ίδιος παράγοντας επισημαίνει ότι μέσω της μείωσης των εισφορών θα μεγεθυνθεί το εργατικό δυναμικό, εξέλιξη που θα οδηγήσει και στη στήριξη του ασφαλιστικού συστήματος και κατ’ επέκταση των αποδοχών των σημερινών συνταξιούχων.

 

Αθλητικά

Πέφτουν οι υπογραφές για το μνημόνιο στο Ελληνικό ποδόσφαιρο

fifa_uefa.jpg

Κρίσιμη ημέρα η σημερινή για το ελληνικό ποδόσφαιρο, καθώς  η ελληνική κυβέρνηση θα υπογράψει «μνημόνιο» με UEFA-FIFA για την αναβάθμιση του.

Στόχος της κυβέρνησης Μητσοτάκη να προχωρήσει σε αλλαγές στο ελληνικό ποδόσφαιρο προς βελτίωση της εικόνας του σε όλα τα επίπεδα και της αξιοπιστίας του που έχει «πληγεί».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα υποδεχθεί στο Μέγαρο Μαξίμου περίπου στις 10:00 τον πρόεδρο της UEFA, Αλεξάντερ Τσεφέριν και τον αντιπρόεδρο της FIFA Γκρεγκ Κλαρκ. Η συνάντηση θα γίνει παρουσία του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη, του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, του υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη και υπηρεσιακών παραγόντων.

Το ποδοσφαιρικό μνημόνιο θα περιλαμβάνει τις προτάσεις UEFA-FIFA που θα έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή, ώστε να μην μπορούν ΕΠΟ και σύλλογοι να διαμαρτυρηθούν για παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου στην χώρα. Και σκοπός της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι οι όποιες αλλαγές να έχουν την «σφραγίδα» των δύο Διεθνών Συνομοσπονδιών.

Το ποδοσφαιρικό μνημόνιο που θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση, θα στηριχθεί σε τέσσερις άξονες. Αρχικά η οργάνωση και οι δομές του ποδοσφαίρου και δη της ΕΠΟ, η χειραγώγηση αγώνων, η βία στα ελληνικά γήπεδα και η διαιτησία που στόχος είναι να πάει σε «ανεξάρτητα χέρια» εκτός ΕΠΟ-ΚΕΔ με παρουσία μόνιμου ξένου αρχιδιαιτητή.

Η UEFA και η FIFA θα καταθέσουν τις προτάσεις που θα υιοθετήσει η κυβέρνηση και θα αναλάβει να νομοθετήσει το προσεχές διάστημα, ενώ θα αναλάβει θα ωθήσει την ΕΠΟ στις απαιτούμενες αλλαγές του κανονισμού της. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι δύσκολα θα υπάρξουν αλλαγές στον τρόπο εκλογής της διοίκησης της ΕΠΟ.