Skip to main content
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

"Ραντεβού" στη Χαλκιδική δίνουν οι Κρητικοί δήμαρχοι - Στο "μικροσκόπιο" τα αποθεματικά

Image
kede.jpg
 clock 13:33 | 06/05/2015
writer icon newsroom ekriti.gr

«Ανοίγει» ο δρόμος για να επανεξετάσει η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας , ως συλλογικό όργανο, το ζήτημα της μεταφοράς κεφαλαίων των δήμων στην Τράπεζα της Ελλάδας και να αποδεχθεί να «βάλει πλάτη» στις κυβερνητικές επιλογές, μετά τις αλλεπάλληλες συζητήσεις των τελευταίων ημερών.
 
Μόλις χθες, έγινε γνωστό ότι εξαιρούνται, με νομοθετική ρύθμιση, τα ανταποδοτικά τέλη των δήμων από τις προβλέψεις της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, για τα ταμειακά διαθέσιμα τους.
 
Παράλληλα, δεν επιβάλλεται, υποχρεωτικά, η μεταφορά χρημάτων στην Τράπεζα της Ελλάδας για τις περιπτώσεις που κάποιοι δήμοι έχουν τα χρήματά τους σε προθεσμιακούς λογαριασμούς τράπεζας, με υψηλότερο επιτόκιο.

Στη Βουλή  κατατέθηκε  η σχετική τροπολογία, την οποία υπογράφουν ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης και Δημήτρης Μάρδας, καθώς και ο υπουργός και αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νίκος Βούτσης και Γιώργος Κατρούγκαλος. 

Η ρύθμιση προβλέπει ότι:

-Το ελληνικό δημόσιο υποχρεούται να αποκαταστήσει τη θετική ζημία που μπορεί να προκύψει σε βάρος των φορέων Γενικής Κυβέρνησης και ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού από την πρόωρη λήξη των προθεσμιακών τους καταθέσεων. 

-Ακόμη, δεν ορίζεται ως υποχρεωτική, αλλά ως δυνητική, η μεταφορά κεφαλαίων στις περιπτώσεις κατά τις οποίες τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων στις τράπεζες υπερβαίνουν την απόδοση των λογαριασμών ταμειακής διαχείρισης. 

​-Επίσης, τα ποσά από τα ανταποδοτικά τέλη εξαιρούνται από την υποχρεωτική εφαρμογή της κατάθεσης των ταμειακών διαθεσίμων όπως είχε δεσμευτεί ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.

​Πάντως, η αντιπροσωπεία των δημάρχων που είχε συναντηθεί τότε με τον Αλέξη Τσίπρα είχε ζητήσει, επίσης, να εξαιρεθούν με νομοθετική ρύθμιση πόροι ενταγμένοι στους προϋπολογισμούς των δήμων για εκτέλεση έργων, για τα οποία έχουν ήδη υπογραφεί συμβάσεις και ισχύουν ποινικές ρήτρες για τους δημάρχους. Το ίδιο ήθελαν και για τα χρήματα που αφορούν σε προνοιακά επιδόματα, αλλά και όσα είναι κατατεθειμένα σε συνεταιριστικές τράπεζες, κάτι που δεν ρυθμίζεται και οι αιρετοί της Κρήτης αναμένεται να θέσουν επιτακτικά το ζήτημα στον Υπουργό, Νίκο Βούτση.
 
-Επίσης, αντιδράσεις προκαλεί το γεγονός ότι ουσιαστικά ευνοούνται οι μεγάλοι δήμοι που διατηρούν προθεσμιακές καταθέσεις σε αντίθεση με τους μικρότερους που είναι και οι περισσότεροι στην Κρήτη ενώ δεν διευκρινίζεται τι μέλλει γενέσθαι με τα δάνεια των ΟΤΑ.

Μετά την ψήφιση της ρύθμισης σχετικά με την εξαίρεση των ανταποδοτικών τελών, αναμένονται εξελίξεις στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
 
Ωστόσο, δεν υπάρχει ενιαία γραμμή στην ΚΕΔΕ, καθώς την ώρα που ο δήμος Θεσσαλονίκης, με εισήγηση του Γιάννη Μπουτάρη, αποφάσισε να ανοίξει λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδας, πολλοί δήμαρχοι σε όλη τη χώρα αντιδρούν και εμμένουν στη θέση να μη μεταφέρουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα.

Η επανεξέταση του ζητήματος θα απασχολήσει το συνέδριο της ΚΕΔΕ, το οποίο ανοίγει τις εργασίες του αύριο.

Ήδη, η πλειοψηφία των δημάρχων του Ηρακλείου έχει αναχωρήσει για τη Χαλκιδική.

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis