Οικονομία

Πώς θα αποζημιώνονται οι ταξιδιώτες για ακυρώσεις στις κρατήσεις λόγω κορωνοϊού

κορωνοϊός-αεροδρόμιο

Σε νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να υπάρξει μέριμνα για το μείζον ζήτημα των ακυρώσεων και των επιστροφών σε προκαταβολές που έχουν δοθεί για τουριστικά πακέτα και κρατήσεις και λόγω κορωνοϊού ακυρώνονται, προχωρεί στο αμέσως προσεχές διάστημα το κυβερνητικό επιτελείο.

Η ρύθμιση από το υπουργείο Τουρισμού πρόκειται να έρθει τις αμέσως επόμενες ημέρες με στόχο να δοθεί μία «ανάσα» ρευστότητας στον κλάδο, ο οποίος δέχεται ισχυρούς κλυδωνισμούς και βρίσκεται παντελώς στον «αέρα», με αμφίβολο το άνοιγμα της καλοκαιρινής σεζόν.

Συγκεκριμένα, θα δίνεται στις τουριστικές επιχειρήσεις η δυνατότητα να αποζημιώνουν τους πελάτες τους με την έκδοση κουπονιών (vouchers) τα οποία θα έχουν 18μηνη διάρκεια. Με τον τρόπο αυτό, οι επιχειρήσεις δε θα υποχρεώνονται να επιστρέψουν τις προκαταβολές, ενώ και οι πελάτες, από την πλευρά τους, θα έχουν τη δυνατότητα μετάθεσης για αργότερα, για περίοδο 18 μηνών των διακοπών τους. Το σκεπτικό για την εν λόγω ρύθμιση, πέραν φυσικά της μετάθεσης της ζήτησης προς τα πίσω, είναι ότι από τη μία πλευρά θα πρέπει αναμφίβολα, οι καταναλωτές να βρίσκονται στο επίκεντρο και να υπάρχει η δυνατότητα επιστροφής χρημάτων ειδικά σε τόσο έκτακτες συνθήκες όπως αυτές που έχουν δημιουργηθεί λόγω κορωνοϊού. Ωστόσο, στο σημείο που έχουν φτάσει τα πράγματα και με ανοικτό το ζήτημα βιωσιμότητας πλέον για ουκ ολίγες επιχειρήσεις σε όλη την αλυσίδα του τουρισμού «θα πρέπει και οι επιχειρήσεις να επιβιώσουν, γιατί αν βάλουν λουκέτο, τότε σίγουρα δε θα μπορεί να προφυλαχθεί με κανέναν τρόπο ο καταναλωτής», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.

Το θέμα των αποζημιώσεων μέσω κουπονιών έχει αναδειχθεί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες με τη γερμανική κυβέρνηση μάλιστα να έχει ήδη λάβει ήδη στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας την απόφαση ώστε να αντικατασταθούν οι χρηματικές αποζημιώσεις με vouchers.

Όπως προβλέπεται, τα πιστωτικά για τους πελάτες από ταξιδιωτικά πρακτορεία και tour operators θα έχουν ισχύ για μεγάλο χρονικό διάστημα, ήτοι έως το τέλος του 2021 με στόχο να μην ακολουθείται η πρακτική που ίσχυε μέχρι πρότινος για τις επιστροφές χρημάτων σε πελάτες, τα ταξίδια των οποίων ακυρώθηκαν λόγω του κορωνοϊού (πρόκειται για ταξίδια και πτήσεις για τα οποία είχαν γίνει κρατήσεις πριν τις 8 Μαρτίου). Με βάση τη σχετική απόφαση των Γερμανών θα υπάρχει η δυνατότητα για επιστροφές χρημάτων, ωστόσο από το 2022 και μετά κι εφόσον δεν χρησιμοποιηθούν τα πιστωτικά κουπόνια.

Σημειώνεται εδώ ότι πέραν των όποιων ρυθμίσεων υπάρξουν σε εθνικό επίπεδο από τις επιμέρους κυβερνήσεις, θα πρέπει από την πλευρά της και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προχωρήσει σε αντίστοιχες πρωτοβουλίες και να αναστείλει τους κανόνες αποζημίωσης από την οδηγία για τα πακέτα διακοπών.

 

newmoney,gr

Οικονομία

Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή: Περιμένουμε κύμα μη εξυπηρετούμενων δανείων

Κόκκινα δάνεια

Οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να ενώσουν δυνάμεις για να προστατεύσουν τις τράπεζές τους από την έξαρση του κορωνοϊού, χρησιμοποιώντας ενδεχομένως το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, ύψους 500 δισ. ευρώ, που πρότειναν η Γαλλία και η Γερμανία, δήλωσε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (ΕΒΑ) Χοσέ Μανουέλ Κάμπα. Η δήλωση του Κάμπα θα αναζωπυρώσει την αντιπαράθεση για το αν οι πλούσιες χώρες, όπως η Γερμανία, πρέπει να στηρίζει τράπεζες φτωχότερων γειτόνων της, όπως της Ιταλίας, αναφέρει δημοσίευμα του Reuters.

O επικεφαλής της ΕΒΑ έκανε το σχόλιο αυτό λίγες ημέρες μετά την κοινή πρόταση της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για τη δημιουργία ενός Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ προκειμένου να βοηθηθούν τα μέλη της ΕΕ που επλήγησαν περισσότερο από την έξαρση του κορονοϊού να ανατάξουν τις οικονομίες τους.

«Θα ήταν λογικό να έχουμε μία ευρωπαϊκή προσέγγιση για τη στήριξη των τραπεζών», δήλωσε ο Κάμπα στο Reuters. «Αυτή θα μπορούσε να έχει τη μορφή μίας προληπτικής ανακεφαλαιοποίησης, τύπου TARP (Troubled Asset Relief Program). Εδώ, το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ θα μπορούσε να παίξει έναν ρόλο», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η βοήθεια θα μπορούσε να δίνεται σε τράπεζες που ήταν κατά βάση εύρωστες αλλά επλήγησαν από την κρίση του κορωνοϊού.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, το πρόγραμμα TARP της κυβέρνησης των ΗΠΑ διοχέτευσε δισεκατομμύρια στις τράπεζες της χώρας.

Η EBA αναφέρει ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν σχηματίσει ένα κεφαλαιακό «μαξιλάρι» ύψους άνω των 430 δισ. ευρώ, το οποίο θα είναι περισσότερο από αρκετό για να καλύψει τις απώλειες από μία αύξηση στα δάνεια που δεν αποπληρώνονται. Ωστόσο, ορισμένες τράπεζες - ιδιαίτερα σε οικονομίες που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία, όπως η Ιταλία και η Ισπανία – είναι πιο ευάλωτες από άλλες. «Αναμένω ένα κύμα μη εξυπηρετούμενων δανείων τα επόμενα δύο ή τρία τρίμηνα», είπε ο Κάμπα. «Πόσο μεγάλο είναι δύσκολο να πω», πρόσθεσε.