Οικονομία

Πάνω από 15.000 αιτήσεις στο νέο πτωχευτικό νόμο

Παράταση ανάσα για οφειλέτες

Με αμείωτο ρυθμό, 1.300 αιτήσεις ημερησίως, συνεχίζει το ενδιαφέρον για ρύθμιση οφειλών προς τράπεζες, εταιρείες διαχείρισης και Δημόσιο μέσω του νέου πτωχευτικού νόμου. Από την αρχή του μήνα έχουν κατατεθεί πάνω από 15.000 αιτήσεις μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

Το αποτέλεσμα, δηλαδή πόσες από τις αιτήσεις θα καταλήξουν σε ρύθμιση και πόσες σε πτώχευση και δεύτερη ευκαιρία θα το διαπιστώσουμε μετά τα τέλη Ιουλίου. Ο νέος νόμος προβλέπει μία περίοδο έως δύο μήνες μέχρι να συμφωνήσουν οι πιστωτές και ο οφειλέτης σε μία ρύθμιση ή αν θα αποβεί μία αίτηση άκαρπη. Στην πρώτη περίπτωση, προχωρά ο εξωδικαστικός μηχανισμός ή διαμεσολάβηση και, για τις επιχειρήσεις, σχέδιο εξυγίανσης. Στη δεύτερη περίπτωση, δηλαδή όταν η αίτηση αποβεί άκαρπη, προχωρούν οι διαδικασίες της πτώχευσης.

Πάγωμα πλειστηριασμών

Ωστόσο, μέχρι τότε, οι αιτήσεις που οριστικοποιηθούν μέσω του συστήματος, θα εξασφαλίσουν το πάγωμα των πλειστηριασμών και άλλων αναγκαστικών μέτρων για την πλειονότητα των οφειλετών. Κι αυτό διότι η αναστολή αυτή δεν καταλαμβάνει την διενέργεια πλειστηριασμού, ο οποίος έχει προγραμματιστεί εντός 3 μηνών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης από τον οφειλέτη, καθώς και οποιαδήποτε διαδικαστική ενέργεια προπαρασκευαστική της διενέργειας πλειστηριασμού από ενέγγυο πιστωτή (περιλαμβανομένης και της κατάσχεσης). Σήμερα έχουν προγραμματιστεί συνολικά 91.870 πλειστηριασμοί ακινήτων (φυσικών και νομικών προσώπων) και για την επόμενη εβδομάδα θα διενεργηθούν περίπου 500 πλειστηριασμοί.

Για τα ευάλωτα νοικοκυριά που δεν θα μπορέσουν να ρυθμίσουν τις οφειλές μέσα από την πλατφόρμα, προβλέπονται ασφαλιστικές δικλείδες για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Μέχρι τη λειτουργία του Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης ακινήτων στο πρώτο εξάμηνο του 2022, τράπεζες και υπουργείο Οικονομικών συμφώνησαν σε μια ενδιάμεση λύση που θα προσομοιάζει το πλαίσιο που θα διέπει τον Φορέα (απόκτηση ακινήτων από τράπεζες και μίσθωση στους δανειολήπτες για 12 έτη και στεγαστικό επίδομα 70-210 ευρώ).

Για τον Ιούνιο

Μέχρι, όμως, να αποφασιστεί η ενδιάμεση λύση μέχρι τη λειτουργία του Φορέα, και για τον Ιούνιο το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε τα εξής:

- Από την 1η/6/2021 έως τις 30/6/2021 αναστέλλονται οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας ευάλωτων νοικοκυριών από τράπεζες και διαχειριστές δανείων.

- Οι πολίτες θα πρέπει να αποστείλουν στην τράπεζα ή τον διαχειριστή του δανείου τους την τελευταία δήλωση φορολογίας εισοδήματος Ε1 και τη δήλωση στοιχείων ακινήτων Ε9, ώστε να αποδείξουν ότι ανήκουν στα ευάλωτα νοικοκυριά και να ανασταλεί ο πλειστηριασμός της πρώτης κατοικίας τους.

Διαβάστε επίσης:

Ταμεία: Το σχέδιο βελτίωσης των υπηρεσιών προς τους πολίτες

Φορολογικές Δηλώσεις 2021: Τι πρέπει να προσέξετε

Οικονομία

Κορωνοϊός - ΕΕ: Εγκρίθηκε ελληνικό πρόγραμμα 130 εκατ. για τη στήριξη μικρών επιχειρήσεων

κομισιόν ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε ελληνικό πρόγραμμα ύψους 130 εκατ. ευρώ για τη στήριξη πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από το ξέσπασμα του κορωνοϊού και τα περιοριστικά μέτρα που έπρεπε να εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση για τον περιορισμό της εξάπλωσης του, όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Κομισιόν.

Το καθεστώς εγκρίθηκε βάσει του προσωρινού πλαισίου κρατικών ενισχύσεων.

Το μέτρο θα είναι ανοικτό σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε όλους τους τομείς (εκτός από τους τομείς της οικονομικής και της πρωτογενούς γεωργικής παραγωγής), οι οποίες παρουσίασαν επιχειρηματική διακοπή τον Απρίλιο του 2021 λόγω της εκδήλωσης κορωνοϊού. Στο πλαίσιο του καθεστώτος, η ενίσχυση θα λάβει τη μορφή άμεσων επιχορηγήσεων και θα αποτελείται από ένα σταθερό ποσό τουλάχιστον 500 ευρώ και μέγιστο 4.000 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των υπαλλήλων και την περιοχή.

Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι το ελληνικό μέτρο συνάδει με τους όρους που καθορίζονται στο προσωρινό πλαίσιο. Ειδικότερα, η ενίσχυση δεν θα υπερβαίνει τα 270.000 ευρώ ανά εταιρεία που δραστηριοποιείται στον τομέα της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας και 1,8 εκατ. ευρώ ανά εταιρεία που δραστηριοποιείται σε όλους τους άλλους τομείς, ενώ θα χορηγηθεί το αργότερο στις 31 Δεκεμβρίου 2021.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπουργείο Εργασίας: Πώς θα ρυθμιστούν τα ασφαλιστικά χρέη της πανδημίας

ΕΚΤ: Με ετήσιο ρυθμό 1,9% αυξήθηκαν τα δάνεια στις επιχειρήσεις τον Ιούνιο

Φορολογικές δηλώσεις: Παρατείνεται η προθεσμία μέχρι 27/8 για την έκπτωση του 3%