Οικονομία

Με το βλέμμα στο Δεκαπενταύγουστο η τουριστική αγορά

ξενοδοχεια υπαλληλοι τουρισμος

Με το βλέμμα στην εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστο κινείται η τουριστική αγορά, επανεκτιμώντας όλα τα πιθανά σενάρια και αναμένοντας διευρυμένες απώλειες, εν συγκρίσει τουλάχιστον με τις αρχικές εκτιμήσεις.

Αφενός οι ξενοδόχοι και οι λοιποί επαγγελματίες που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τον τουριστικό κλάδο, εκτιμούν ότι η επόμενη εβδομάδα θα αποτελέσει την υψηλότερη σε ζήτηση της φετινής σεζόν, αφετέρου όμως εκφράζουν φόβους για την αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων που μπορεί να οδηγήσει σε νέες ακυρώσεις ή και στην εντατικοποίηση των μέτρων από πλευράς της κυβέρνησης, έστω και σε τοπικό επίπεδο.

«Βαρυχειμωνιά»  στα ελληνικά αεροδρόμια 
Όπως αναφέρουν παράγοντες της τουριστικής αγοράς στο insider.gr η κίνηση που καταγράφηκε τον Ιούλιο αλλά και οι μέχρι τώρα ενδείξεις για τον Αύγουστο δεν είναι ικανές να αναθερμάνουν τις προσδοκίες.

Να υπενθυμίσουμε ότι σύμφωνα με τον υπουργό Τουρισμού, κ. Χάρη Θεοχάρη, τον μήνα Ιούλιο επισκέφτηκαν τη χώρα μας μόνο 1,3 εκατ. τουρίστες εν συγκρίσει με τα 3,2 εκατ. διεθνών αεροπορικών αφίξεων τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Το αυτό επιβεβαιώνουν και παράγοντες της τουριστικής αγοράς, χαρακτηρίζοντας μάλιστα το σκηνικό στα περισσότερα αεροδρόμια της χώρας «χειμερινό».

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά επίσημα στοιχεία από τα ελληνικά αεροδρόμια η επιβατική κίνηση παραμένει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, παρότι βελτιωμένη σε σχέση με το δίμηνο Απριλίου – Μαϊου όπου η πτώση έφτασε το 98% λόγω του lockdown.

Για την ακρίβεια στην περίπτωση του Ελ. Βενιζέλος η επιβατική κίνηση ήταν μειωμένη κατά 70% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019 - τον Ιούλιο διακινήθηκαν περίπου 894.000 επιβάτες από τα 3 εκατομμύρια άτομα που διακινήθηκαν πέρυσι. Ακόμα και οι επιβάτες του εσωτερικού υποχώρησαν κατά 56,3% φτάνοντας μόνο τις 400 χιλ.

Αντίστοιχα και στα περιφερειακά αεροδρόμια η επιβατική κίνηση έκλεισε με πτώση 78% σε σχέση με το 2019. Σε απόλυτα νούμερα, οι απώλειες των επιβατών που ήρθαν στην Ελλάδα τον προηγούμενο μήνα μεταφράζονται σε περίπου 3,5 εκατ., από 4,498 εκατ. πέρσι σε 969 χιλιάδες μόλις φέτος.

Παρόμοια είναι και η εικόνα στο επτάμηνο του έτους. Να θυμίσουμε ότι κατά τους πρώτους επτά μήνες του 2020, η συνολική κίνηση του αεροδρομίου έφτασε στο επίπεδο των 4,8 εκατ. επιβατών, σημειώνοντας πτώση της τάξης του 66,3% σε σχέση με το 2019. Το διάστημα Ιανουάριος-Ιούλιος, η διεθνής κίνηση και οι επιβάτες εσωτερικού μειώθηκαν κατά 69% και 61%, αντίστοιχα. Ο αριθμός των πτήσεων κατά τους επτά μήνες του 2020 ανήλθε σε 61.627 καταγράφοντας πτώση της τάξης του 51,7% σε σχέση με το 2019, λόγω των ακυρώσεων πτήσεων κατά τη διάρκεια της περιόδου Μαρτίου-Ιουλίου, εξαιτίας της πανδημίας COVID-19. Οι πτήσεις εσωτερικού μειώθηκαν κατά 45,9% και οι διεθνείς πτήσεις κατά 56%.

Κατακόρυφη πτώση των αφίξεων ακόμα και σε δημοφιλείς προορισμούς

Απογοητευτικά είναι τα νούμερα ακόμα και στα αεροδρόμια δημοφιλών νησιωτικών προορισμών, όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Ρόδος και η Κως, η Κέρκυρα και η Κρήτη. Ενδεικτικά, σύμφωνα με τη Fraport, η διεθνής επιβατική κίνηση στα Χανιά τον Ιούλιο είχε πτώση 82%, στην Κέρκυρα 78%, στην Ζάκυνθο 76%, στην Κω 79%, στη Μύκονο 76%, στη Ρόδο 80% και στη Σαντορίνη 76%.

Με βάση τα στοιχεία από την Περιφέρεια, στα αεροδρόμια της Ρόδου, της Κω, της Σαντορίνης, της Μυκόνου και της Καρπάθου αφίχθησαν συνολικά 243.530 επιβάτες προερχόμενοι από ξένες χώρες μέσω 1.817 διεθνών πτήσεων. Στον αριθμό αυτό δεν συνυπολογίζονται οι επισκέπτες που έρχονται με εσωτερικές πτήσεις μέσω του Διεθνούς Αεροδρομίου Βενιζέλος, ούτε και οι ταξιδιώτες που μεταβαίνουν στους προορισμούς μέσω ακτοπλοΐας.

Τον περυσινό Ιούλιο, με βάση τα στοιχεία της Fraport, στο αεροδρόμιο της Μυκόνου η κίνηση εξωτερικού (αφίξεις αλλά και αναχωρήσεις) άγγιξε τις 239 χιλιάδες, στη Σαντορίνη τις 230 χιλιάδες και στην Κώ ξεπέρασε τις 484 χιλιάδες.

Παρόλο που ο αριθμός των επιβατών κινείται ανοδικά όσο περνούν οι βδομάδες, ο ρυθμός της αύξησης παραμένει χαμηλός. 

Άγνωστο πόσα ξενοδοχεία είναι ανοιχτά
Την ίδια στιγμή οι απόψεις διίστανται σχετικά με τον αριθμό των μονάδων που θα έχουν ανοίξει στη χώρα μέχρι τον Αύγουστο. Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων μέχρι στιγμής έχει προχωρήσει στην έκδοση υγειονομικών πρωτοκόλλων το 70% των ξενοδοχειακών μονάδων της χώρας, ωστόσο μέρος αυτών δεν έχουν ανοίξει τις πύλες τους. Από πλευράς του το υπουργείο εκτιμά ότι τον Αύγουστο θα ανοίξει και θα λειτουργεί περίπου το 80% των ξενοδοχειακών μονάδων της χώρας, εξέλιξη που χαρακτηρίστηκε ως θετική από τα αρμόδια στελέχη.

Όποιο κι αν είναι όμως το ποσοστό των ανοικτών ξενοδοχειακών μονάδων τον Αύγουστο, οι πληρότητες εξακολουθούν να κινούνται σε χαμηλά, τόσο για την εποχή όσο και για τις αρχικές προσδοκίες, επίπεδα.

Το γεγονός ότι η φετινή τουριστική σεζόν είναι η χειρότερη των τελευταίων δεκαετιών επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία του Ιουλίου σύμφωνα με τα οποία η πληρότητα κινείται στο 30% σε σχέση με πέρυσι.

Επιφυλακτικοί οι τουρίστες
Πρόσθετη ανησυχία βέβαια προκαλεί και η επιδείνωση των υγειονομικών στατιστικών της χώρας. Την τελευταία εβδομάδα τα ημερήσια κρούσματα ξεπέρασαν τα 100 και τα μέτρα εντάθηκαν. Δεδομένης της αύξησης των κρουσμάτων στον Πόρο το απόγευμα της Πέμπτης αποφασίστηκε να ισχυροποιηθούν τα μέτρα στο νησί για 10 ημέρες. Πλέον οι κάτοικοι και οι επισκέπτες είναι υποχρεωμένοι να φορούν μάσκα τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους, τα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης οφείλουν να κλείνουν από τις 23:00 ενώ κάθε είδους προγραμματισμένη για την συγκεκριμένη περίοδο εκδήλωση  ακυρώνεται.

Η αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων όμως δεν ωθεί μόνο τις ελληνικές αρχές να εντατικοποιήσουν τα μέτρα. Εξαιτίας της αύξησης αυτής, οι κυπριακές αρχές ενέταξαν την χώρα μας στην ταξιδιωτική κατηγορία Β’ επιβάλλοντας εκτεταμένους ελέγχους σε όσους φθάνουν στην Κύπρο από την χώρα μας.

Σε συνέχεια μάλιστα των σχετικών ανακοινώσεων, η Cyprus Airways, ενάμιση μήνα μετά τις επίσημες δηλώσεις των στελεχών για «ψήφο εμπιστοσύνης» και επανεκκίνηση μετά το lockdown στην ελληνική αγορά, αποφάσισε να ανακοινώσει την αναστολή των πτήσεων προς Θεσσαλονίκη και Σκιάθο από τις 18 Αυγούστου και τη μείωση των συχνοτήτων των πτήσεων προς Αθήνα και Ηράκλειο.

Τα αισιόδοξα μηνύματα μέχρι στιγμής αφορούν στον εσωτερικό τουρισμό και κυρίως τον ηπειρωτικό, αφού η πρόσβαση δεν απαιτεί μέσο μαζικής μεταφοράς. Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, όπως τονίζουν τουριστικοί φορείς, και υπό τον φόβο ενός νέου κύματος το οποίο θα ακολουθήσει ισχυροποίηση των μέτρων από πλευράς της κυβέρνησης, ακόμα και Έλληνες επανεξετάζουν τα πλάνα των διακοπών τους. 

Πηγή: insider.gr

Οικονομία

ΕΕ: 2,7 δισ. στην Ελλάδα για την ενίσχυση της απασχόλησης

απασχόληση

2,7 δισ. ευρώ θα λάβει η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την ενίσχυση της απασχόλησης εν καιρώ κορωνοϊού. Τα χρήματα που θα δοθούν με τη μορφή δανείων θα παράσχουν δίκτυ ασφαλείας στις θέσεις εργασίας που τόσο πολύ δοκιμάζονται ελέω της πανδημίας.

Το Συμβούλιο ενέκρινε την Παρασκευή χρηματοδοτική στήριξη ύψους 87,4 δισ. € σε 16 κράτη μέλη με τη μορφή δανείων της ΕΕ στο πλαίσιο του SURE – ενός προσωρινού μέσου της ΕΕ για τον μετριασμό των κινδύνων ανεργίας κατά τη διάρκεια της κρίσης της νόσου COVID-19. 

Η στήριξη θα βοηθήσει τα κράτη μέλη να χρηματοδοτήσουν τις σοβαρές αυξήσεις των δημόσιων δαπανών τους που πραγματοποιήθηκαν από την 1η Φεβρουαρίου 2020 λόγω της εφαρμογής εθνικών συστημάτων μειωμένου ωραρίου εργασίας και παρεμφερών μέτρων, και για τους αυτοαπασχολούμενους, και μέτρων σχετικά με την υγεία για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Το SURE είναι ένα από τα τρία δίχτυα ασφαλείας, ύψους 540 δισ. €, τα οποία συμφωνήθηκαν από το Eurogroup στις 9 Απριλίου 2020 και στη συνέχεια εγκρίθηκαν από τους ηγέτες της Ε.Ε. για την προστασία των εργαζομένων, των επιχειρήσεων και των κρατών. 

Το SURE αποτελεί σημαντικό σκέλος της αντίδρασής μας στις πρωτοφανείς προκλήσεις που δημιούργησε η κρίση COVID-19. Το σημαντικό ενδιαφέρον των κρατών μελών για το μέσο αυτό επιβεβαιώνει τη σημασία του και την πραγματική προστιθέμενη αξία του για τους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις. Εκατομμύρια εργαζόμενοι σε ολόκληρη την Ε.Ε. θα ωφεληθούν από αυτό το μέσο. Πρόκειται για ένα σαφές μήνυμα ότι η Ευρώπη είναι ισχυρότερη όταν είναι ενωμένη.