Οικονομία

Λευκός Οίκος: Δεν έχει να κάνει με το χρέος η επίσκεψη Ομπάμα στην Ελλάδα

λευκος οικος

Να ξεκαθαρίσει πως η επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα δεν σχετίζεται με την υπόθεση του χρέους, κάτι που υποστήριζε η κυβέρνηση όλη την προηγούμενη περίοδο, προσέτρεξε ο Λευκός Οίκος.
Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζος Ερνεστ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση σχετικά για την επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα και το αν θα συζητηθεί το χρέος διευκρίνισε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί μια συμφωνία για το χρέος μεταξύ Ελλάδας και ΕΕ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, σύμφωνα με τον κ. Ερνεστ, αναμένεται να συγχαρεί την Ελλάδα για την πρόοδο που έχει δείξει στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και να ζητήσει από την κυβέρνηση να συνεχίσει σε αυτή την πορεία.
Να σημειωθεί πως το Μαξίμου μετά την επίσημη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για τη διήμερη επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ έδωσε έμφαση στο ταξίδι του αμερικανού προέδρου, σημειώνοντας ότι η επιλογή του να επισκεφθεί τις δύο ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και μάλιστα την Αθήνα πριν από το Βερολίνο έχει τη σημασία της για την υπόθεση του ελληνικού χρέους.

Κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνουν πως η ελάφρυνση του χρέους και η πορεία του οικονομικού προγράμματος θα βρεθούν στο επίκεντρο της επίσκεψης Ομπάμα στην Αθήνα. Θυμίζουν μάλιστα ότι το περασμένο καλοκαίρι όταν ο Τζακ Λιου επισκέφθηκε το Μαξίμου μετέφερε το μήνυμα του αμερικανού προέδρου πως βούληση των ΗΠΑ είναι η διευθέτηση του ελληνικού χρέος πριν από το τέλος της θητείας του.
Σε κάθε περίπτωση στο διάστημα που θα λαμβάνουν χώρα οι ελληνοαμερικανικές συνομιλίες θα γίνεται παράλληλα ο δεύτερος γύρος της διαπραγμάτευσης για τη δεύτερη αξιολόγηση. Η τρόικα μαζεύει σήμερα τα πράγματά της, για να επιστρέψει και πάλι στην Αθήνα σχεδόν ταυτόχρονα με την άφιξη του Μπαράκ Ομπάμα στις 14 Νοεμβρίο ( ο πρόεδρος των ΗΠΑ έρχεται μία ημέρα αργότερα στις 15).

Το οικονομικό επιτελείο πιστεύει ότι μέχρις ότου οι τροϊκανοί φύγουν και πάλι από την Αθήνα, δηλαδή στις 21 Νοεμβρίου, θα έχουν κλείσει όλα τα πολιτικά ζητήματα, ενώ θα έχουν ψηφιστεί και ορισμένες από τις νομοθετικές υποχρεώσεις.
Στο πλαίσιο αυτό ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα συνεχίσει τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές με στόχο στις 29 Νοεμβρίου στο EuroWorking Group να έχει συνταχθεί το Staff Level Agreement (SLA) ως πρόδρομος της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης.
Πηγή: ΑΠΕ

Οικονομία

Τουρισμός: Παρατείνεται μέχρι και τον Σεπτέμβριο το πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»

αποζημίωση

Νέα μέτρα στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων στους κλάδους του τουρισμού  και του επισιτισμού, παράταση του προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ και μεταφορά της ετήσιας κανονικής άδειας του 2020 προβλέπονται σε τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για την Προστασία της Εργασίας.

Συγκεκριμένα, ως προς τα μέτρα στήριξης για τους κλάδους τουρισμού-επισιτισμού:

-Εντάσσονται οι εποχικά εργαζόμενοι που είχαν δικαίωμα επαναπρόσληψης και δεν επαναπροσλήφθηκαν σε ξενοδοχειακά καταλύματα και τουριστικά λεωφορεία ως οδηγοί κατά τους μήνες Μάιο και Ιούνιο, στην αποζημίωση ειδικού σκοπού με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη για το ποσό αυτό. Οι δικαιούχοι θα λάβουν το ποσό με υποβολή μονομερούς υπεύθυνης δήλωσής τους, χωρίς να απαιτείται υπεύθυνη δήλωση εργοδότη.

-Για αυτούς που θα επαναπροσληφθούν για τους μήνες από Ιούλιο έως Σεπτέμβριο, δίνεται η δυνατότητα να ενταχθούν στο Μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ με κάλυψη επιπλέον και των εργοδοτικών εισφορών για το διάστημα που εργάζονται.

-Οι λοιποί εποχικά εργαζόμενοι στον τουρισμό και επισιτισμό, μη υποχρεωτικής επαναπρόσληψης, θα μπορούν να ενταχθούν από 1η Ιουνίου και έως 6 μήνες από την πρόσληψή τους, στο πρόγραμμα των 100.000 νέων επιδοτούμενων θέσεων εργασίας, ακόμα και με συμβάσεις μικρότερης διάρκειας του εξαμήνου, και με επιπλέον 200 ευρώ επιδότηση, πλέον της κάλυψης των ασφαλιστικών εισφορών.

Όσον αφορά στα υπόλοιπα μέτρα:

-Παρατείνεται το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ μέχρι την 30η.9.2021 με αντίστοιχη κάλυψη των εισφορών από τον κρατικό προϋπολογισμό για εργαζόμενους με πλήρη απασχόληση κατά την 31η.3.2021.

-Προβλέπεται η δυνατότητα μεταφοράς μετά την 30η Ιουνίου το υπόλοιπο της αδείας του 2020 για όσους τελούσαν σε αναστολή, και συγκεκριμένα τμηματικά εντός του 2021 και του 2022, έως την 31η Δεκεμβρίου 2022, ώστε να ασκηθεί το δικαίωμα σύμφωνα με τον προγραμματισμό που ταιριάζει σε κάθε περίπτωση.

-Παρατείνεται η θητεία των οργάνων Διοίκησης συνδικαλιστικών οργανώσεων, συνταξιοδοτικών οργανώσεων, εργοδοτικών οργανώσεων, μέχρι την 30η Οκτωβρίου 2021 (από 30 Ιουνίου 2021), εφόσον δεν έχουν στο μεταξύ μεσολαβήσει αρχαιρεσίες.

-Ξεμπλοκάρεται η αποπληρωμή προγραμμάτων επανακατάρτισης του ΟΑΕΔ έως το 2020, η οποία στηριζόταν σε στοιχεία χορηγούμενα από τον ΕΦΚΑ (ως προς τις εισφορές της επιχείρησης), χρησιμοποιώντας αντί για αυτά τα στοιχεία που αποτυπώνονται στις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις των επιχειρήσεων.

-Αίρονται αντικίνητρα για την κατάρτιση με βραχυχρόνια προγράμματα των πρόσφατα εγγεγραμμένων ανέργων, καθώς προβλέπεται πλέον ότι δεν απαιτείται να συντρέχει η προϋπόθεση να είναι εγγεγραμμένοι στα Μητρώα Ανέργων τουλάχιστον για τέσσερις (4) μήνες κατά το τελευταίο 12μηνο.

Τέλος, στην τροπολογία περιλαμβάνονται και δυο ρυθμίσεις που αφορούν θέματα πρόνοιας και επιδοματικής πολιτικής.

-Μετατίθεται χρονικά στο επόμενο σχολικό έτος (2021-2022) η προϋπόθεση συνεπούς φοίτησης του τέκνου για τη χορήγηση επιδομάτων παιδιού, στέγασης, Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, λόγω των δυσκολιών που εμφανίστηκαν στον τρέχον σχολικό έτος εξαιτίας της πανδημίας.

-Στο επίδομα αναδοχής, προβλέπεται η αναστολή χορήγησης των αναπηρικών προνοιακών επιδομάτων προς τους βιολογικούς γονείς, καθ’ όλη τη διάρκεια χορήγησης του επιδόματος αναδοχής, και η αντίστοιχη προσαύξηση του επιδόματος αναδοχής προς τον ανάδοχο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Φορολογικές δηλώσεις: Αναλυτικές διευκρινίσεις της ΑΑΔΕ για τους κωδικούς

Χρήστος Σταϊκούρας: Ικανοποίηση για την απόφαση του Eurogroup

Eurogroup: Μειωμένος κατά 30% ο ΦΠΑ σε πέντε ελληνικά νησιά