Οικονομία

Κορωνοϊος - ΔΝΤ: Η παγκόσμια ύφεση μπορεί να είναι χειρότερη από εκείνη του 2008

ΔΝΤ

Η παγκόσμια ύφεση, ως αποτέλεσμα της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, θα μπορούσε να είναι χειρότερη από εκείνη που ακολούθησε τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, προειδοποίησε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, μιλώντας στην τηλεδιάσκεψη της G20.

Στην ανακοίνωσή της, η Γκεοργκίεβα αναφέρει ότι προειδοποίησε τους υπουργούς Οικονομικών και τους κεντρικούς τραπεζίτες ότι οι προοπτικές παγκόσμιας ανάπτυξης είναι «αρνητικές» για το 2020 και ότι θα πρέπει να αναμένεται «μια ύφεση τουλάχιστον εξίσου σοβαρή, αν όχι και χειρότερη» με εκείνη της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Το 2009 το παγκόσμιο ΑΕΠ υποχώρησε κατά 0,6%, σύμφωνα με στοιχεία του ΔΝΤ. Στις ανεπτυγμένες οικονομίες η μείωση ήταν 3,16% και στις χώρες της ευρωζώνης 4,08%.

«Όμως αναμένουμε μια ανάκαμψη το 2021», πρόσθεσε, δίνοντας μια πιο αισιόδοξη νότα. Σε κάθε περίπτωση, για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος «είναι πρωταρχικής σημασίας να δώσουμε προτεραιότητα στα μέτρα απομόνωσης και στην ενίσχυση των συστημάτων υγείας» σε όλον τον κόσμο, τόνισε. «Οι οικονομικές επιπτώσεις είναι και θα είναι σοβαρές, όμως όσο πιο γρήγορα σταματήσουμε τον ιό, τόσο πιο γρήγορη και ισχυρή θα είναι η ανάκαμψη», εκτίμησε.

Η πανδημία ανάγκασε πολλές χώρες να λάβουν δρακόντεια μέτρα –διακοπή αεροπορικών συνδέσεων, κλείσιμο καταστημάτων, μπαρ και εστιατορίων και απαγόρευση κυκλοφορίας– επιφέροντας σοβαρό πλήγμα στην οικονομική δραστηριότητα σε όλον τον κόσμο.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υπογράμμισε εξάλλου ότι στηρίζει πλήρως τα έκτακτα δημοσιονομικά μέτρα που έχουν λάβει πολλές χώρες για να στηρίξουν τα συστήματα υγείας και να προστατεύσουν τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις που πλήττονται. Η Γκεοργκίεβα προέτρεψε να γίνει μεγαλύτερη προσπάθεια, εκτιμώντας ότι οι προηγμένες οικονομίες «είναι σε καλύτερη θέση» για να απαντήσουν στη κρίση, ενώ πολλές αναδυόμενες ή φτωχές χώρες «αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις». Όπως είπε, από την αρχή της κρίσης οι επενδυτές απέσυραν 83 δισεκατομμύρια δολάρια από τις αναδυόμενες αγορές, κάτι που συνιστά «τη μεγαλύτερη έξοδο κεφαλαίων που έχει καταγραφεί ποτέ».

Το Ταμείο δηλώνει «έτοιμο να αναπτύξει όλες τις χρηματοδοτικές δυνατότητές του», δηλαδή περίπου 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, την ώρα που περίπου 80 από τις 189 χώρες μέλη του ζητούν την οικονομική στήριξή του. Η Γκεοργκίεβα διαβεβαίωσε ότι συνεργάζεται με άλλους διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς ώστε να δοθεί «μια συντονισμένη απάντηση».

Στη δική της ανακοίνωση, η Παγκόσμια Τράπεζα υπενθύμισε ότι ενέκρινε ένα πακέτο βοήθειας ύψους 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την κρίση. «Ετοιμάζουμε επίσης προγράμματα σε 49 χώρες (…) και αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για 16 από αυτά εντός της εβδομάδας», είπε ο πρόεδρός της, Ντέιβιντ Μάλπας.

Απόψεις

Η τουριστική βιομηχανία της χώρας πρέπει να παραμείνει ζωντανή

τουρισμός

Η πανδημία του κορωνοϊού, που μαστίζει την ανθρωπότητα, εκτός από τις δεκάδες χιλιάδες νεκρούς μέχρι τώρα, έχει τραγικές επιπτώσεις σε όλους τους τομείς του κοινωνικού ιστού και κυρίως στην οικονομία. 

Η βαριά βιομηχανία της χώρας μας, ιδίως των νησιών, είναι ο τουρισμός. Κάθε χρόνο, με έμφαση τους καλοκαιρινούς μήνες, επισκέπτονται την Ελλάδα περίπου 30 εκατομμύρια τουρίστες απ' όλο τον κόσμο. 

Φέτος, λόγω κορωνοϊού, οι προβλέψεις είναι απελπιστικά δυσοίωνες. Τα αστικά ξενοδοχεία είναι κλειστά, ενώ τα εποχικά (θερινής σαιζόν) είναι ζήτημα αν ανοίξουν!

Με τα πλέον αισιόδοξα σενάρια, θα λειτουργήσουν εντός Ιουνίου ή αρχές Ιουλίου. 

Μέχρι τότε οι εκατοντάδες χιλιάδες ξενοδοχοϋπάλληλοι θα είναι άνεργοι και καλούνται να τα βγάλουν πέρα με το κρατικό επίδομα. 

Παράλληλα οι ξενοδόχοι, που επένδυσαν στην φετινή σαιζόν (ανακαινίσεις, αγορές, συμβόλαια κλπ) βρίσκονται κυριολεκτικά μετέωροι. 

Δραματική είναι και η κατάσταση των επαγγελματιών που τροφοδοτούν την τουριστική αλυσίδα, όπως παραγωγοί οπωροκηπευτικών, κτηνοτρόφοι κλπ. Όλοι αυτοί, διαθέτουν το μεγαλύτερο μέρος των προϊόντων τους, ειδικά το καλοκαίρι, στα ξενοδοχεία.

Η ζημιά είναι ανυπολόγιστη και οι προοπτικές ακόμη χειρότερες...

Ας υποθέσουμε, στο καλό σενάριο, ότι στην χώρα μας θα "εξαφανιστεί" ο κορωνοϊός μέσα στον Μαΐο και θα εισέλθουμε στην κανονικότητα. 

Τα ξενοδοχεία θα ανοίξουν;

Κι αν ανοίξουν, με ποιους πελάτες θα δουλέψουν;

Με Γερμανούς, Σκανδιναβούς, Άγγλους, Ιταλούς, Αμερικανούς κλπ, όπου στις χώρες αυτές υπάρχουν καθημερινά εκατόμβες νεκρών και η επιδημία δεν προβλέπεται να τελειώσει αν δεν βρεθεί το κατάλληλο φάρμακο;

Το ζητούμενο, δεν είναι το πότε θα ανοίξουν τα ξενοδοχεία αλλά, με ποιους πελάτες θα δουλέψουν. 

Οι αρμόδιοι φορείς, κυβέρνηση, υπουργείο τουρισμού, ξενοδόχοι και εκπρόσωποι ξενοδοχοϋπαλλήλων πρέπει να εξετάσουν σφαιρικά το μείζον αυτό θέμα και να βρουν τις ιδανικές για όλους λύσεις. 

Μία καλή λύση είναι να αναπτυχθεί φέτος το καλοκαίρι, ο εσωτερικός τουρισμός. Σ' αυτό να συμβάλει και η κυβέρνηση με επιδοτήσεις στους αδύναμους οικονομικά Έλληνες και παράλληλα να δώσει οικονομική ενίσχυση στους ξενοδόχους για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. 

Ο τουρισμός, είναι η βαριά βιομηχανία της χώρας μας και πρέπει να μείνει ζωντανός!

ekriti.gr