Οικονομία

Κοινωνική ασφάλιση: Οι 6 αλλαγές που ετοιμάζονται

eΕΦΚΑ

Έξι σημαντικές παρεμβάσεις στο πεδίο της κοινωνικής ασφάλισης "τρέχει” το υπουργείο Εργασίας, σύμφωνα με όσα ανέφερε αρμόδιο υψηλόβαθμο στέλεχος.

Αυτές θα σχετίζονται με την επικουρική ασφάλιση, την πιστοποίηση της αναπηρίας, την εφαρμογή του ασφαλιστικού νόμου Βρούτση, τα Επαγγελματικά Ταμεία, την κωδικοποίηση της ασφαλιστικής νομοθεσίας και τις παροχές του e-EΦΚΑ σε χρήμα.

Πιο αναλυτικά, η πρώτη είναι η προετοιμασία (π.χ. στέγαση, στελέχωση κλπ.) για την σύσταση του Ταμείου Επικουρικής Kεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ) , προκειμένου να λειτουργήσει από την 1η Ιανουαρίου 2022. Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση έχει ψηφίσει το σχετικό νόμο από το Σεπτέμβριο. Ο νόμος προβλέπει ατομικούς ασφαλιστικούς "κουμπαράδες” για όσους πρωτασφαλιστούν από την 1η Ιανουαρίου 2022.

Η δεύτερη αλλαγή αφορά στην αναδιοργάνωση των Κέντρων Πιστοποίησης της Αναπηρίας (ΚΕΠΑ). Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές μέχρι τέλος του τρέχοντος έτους, θα είναι έτοιμος ο νέος κανονισμός λειτουργίας.

Η τρίτη παρέμβαση αφορά στο ασφαλιστικό νόμο Βρούτση και, συγκεκριμένα, στην έκδοση νέων εφαρμοστικών εγκυκλίων.

Η τέταρτη παρέμβαση έχει να κάνει με τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ). Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως βρίσκεται σε εξέλιξη έργο τεχνικής βοήθειας, το οποίο θα καταλήξει σε προτάσεις για αλλαγές στο πλαίσιο λειτουργίας και στο πλαίσιο εποπτείας του 2ου πυλώνα ασφάλισης. Το έργο αυτό θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2022.

Η πέμπτη παρέμβαση σχετίζεται με την κωδικοποίηση της ασφαλιστικής νομοθεσίας. Αυτή θα αφορά κατά βάση τους ασφαλιστικούς νόμους Κατρούγκαλου και Βρούτση και τις ενδιάμεσες ή μετέπειτα (του νόμου Βρούτση) τροποποιήσεις. Το έργο αυτό αναμένεται να ολοκληρωθεί προς το τέλος του 2022.

Η έκτη παρέμβαση αφορά στις παροχές του e-ΕΦΚΑ σε χρήμα, δηλαδή διάφορα επιδόματα (πχ ασθενείας) προς τους ασφαλισμένους. Βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία διαμόρφωσης ενός ενιαίου κανονισμού παροχών. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως, για την ώρα, είναι ανοιχτός ο ορίζοντας διαμόρφωσης ενός πορίσματος προτάσεων,διευκρινίζοντας ενδέχεται να υπάρξουν ορισμένες μόνο αλλαγές και όχι κάποια καθολική αναδιοργάνωση του συστήματος παροχών.

Πηγή: Capital

Διαβάστε επίσης:

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Πώς επιστρέφονται κρατικά δάνεια ύψους 3 δισ. από τους 7 γύρους

Eurostat: Μεγάλη μείωση των εμπορικών αποθεμάτων πετρελαίου στην Ελλάδα

Οικονομία

Επιδότηση ρεύματος: Οι δικαιούχοι και τα ποσά ανά μήνα

ρεύμα

Δημοσιεύτηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τη χορήγηση επιδότησης ηλεκτρικού ρεύματος για τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2021 στους καταναλωτές, των οποίων οι παροχές συνδέονται στη χαμηλή τάση.

Η επιδότηση χορηγείται από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και δικαιούχοι της επιδότησης είναι όλοι οι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, οι παροχές των οποίων συνδέονται στη χαμηλή τάση, συμπεριλαμβανομένων των δικαιούχων ειδικών τιμολογίων Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) και Τιμολογίου Υπηρεσιών Αλληλεγγύης (ΤΥΑ).

Ύψος Επιδότησης – Διάρκεια Χορήγησης Επιδότησης

Η επιδότηση παρέχεται για την κατανάλωση των μηνών Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου του έτους 2021.
Για τους καταναλωτές, οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, που συμπεριλαμβάνουν ρήτρες αναπροσαρμογής, σχετιζόμενες με τη χονδρεμπορική τιμή αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, εκτός των δικαιούχων του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου και του Τιμολογίου Υπηρεσιών Αλληλεγγύης (ΤΥΑ), η μοναδιαία επιδότηση ορίζεται για το μήνα Σεπτέμβριο στο ποσό των τριάντα (30) ευρώ (€) ανά Μεγαβατώρα (ΜWh) επί της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, για τον μήνα Οκτώβριο στο ποσό των εξήντα (60) ευρώ (€) ανά Μεγαβατώρα (ΜWh), ενώ για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο έκαστο, η επιδότηση ορίζεται στο ποσό των εκατόν τριάντα (130) ευρώ ανά Μεγαβατώρα (ΜWh).

 

Διαβάστε επίσης:

Σταϊκούρας: Όχι lockdown - Επαρκή τα ταμειακά διαθέσιμα, ό,τι περισσέψει θα δοθεί στους πολίτες

Αυξήθηκαν οι νέες επιχειρήσεις το τρίτο τρίμηνο - Η "εικόνα" στην Κρήτη

Bitcoin: Κατρακύλα 8% λόγω της νέας μετάλλαξης

ESPA BANNER