Οικονομία

Χρηματιστήριο Αθηνών: Κέρδη 0,88% στο κλείσιμο

χρηματιστήριο ανάκαμψη

Επιτυχημένο το πρώτο τέστ μετά την αναδιάρθρωση του Msci καθώς αφενός η αγορά αύξησε τους τζίρους και αφετέρου απορροφήθηκαν οι κραδιασμοί απο τους πωλήτες που πήραν τα κέρδη τους. Μάλιστα, εκτός απο τις τράπεζες ακολούθησαν και επιλεγμένες μετοχές ( Mυτιλ, Γεκ- Τέρνα, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ).

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 658,35 μονάδες σημειώνοντας κέρδη 0,88%.

Η καθαρή αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 82 εκατ. ευρώ αρκετά αυξημένη απο τον καθημερινό τζίρο της προηγούμενης περιόδου.

Αρχικά, η αγορά αποκατάστησε τις στρεβλώσεις της υποκείμενης αγοράς με τα παράγωγα ( σ.ς Τα παράγωγα είχαν κλείσει σε υψηλότερες τιμές διότι πριν το κλείσιμο δεν ήταν γνωστές οι χαμηλές τιμές που έγιναν τα πακέτα ). Ετσι σήμερα η αγορά ξεκίνησε ανοδικά με τις τράπεζες να κινούνται με άνοδο 5-6%. Αυτό έδωσε την ευκαιρία να βγούν πωλήσεις και κάποιοι να πάρουν τα κέρδη τους.

Το δεύτερο χαρακτηριστικό της αγοράς ήταν ότι, σήμερα οι επενδυτές εκτός απο τις τράπεζες, επικεντρώθηκαν σε μετοχές που αναμένεται να επωφεληθούν απο το ευρωπαϊκό πακέτο. Ετσι είδαμε τις μετοχές υποδομών και ενέργειας να πρωταγωνιστούν. Η Γεκ – Τέρνα έκλεισε με άνοδο 7.,56% στα 6,40 ευρώ και 288 χιλ κομμάτια Η Μυτιληναίος έκλεισε στα 7,5 ευρώ με άνοδο 5,34% και 432 χιλ κομμάτια. Με ράλι 5,33% η ΔΕΗ στα 3,56 ευρώ και 1,42 εκατ, μετοχές. Κέρδη 3,23% για την Ελλάκτωρ στα 0,96 ευρώ και 888 χιλ. κομμάτια.

Η μετοχή της Eurobank έκλεισε στα 0,386 ευρώ με άνοδο 1,58% και 58,4 εκατ. μετοχές.

Με άνοδο 2,07% η Εθνική Τράπεζα στα 1,234 ευρώ και 8,07 εκατ. μετοχές. Οριακή η άνοδος στην Alpha bank στα 0,556 ευρώ και 31 εκατ. μετοχές. Κέρδη 1,77% για την Τράπεζα Πειραιώς στα 1,44 ευρώ και 711 χιλ μετοχές. Οριακά κέρδη σε ΟΠΑΠ στα 8,425 ευρώ. Με οριακές απώλειες ο ΟΤΕ στα 12,65 ευρώ. Με ράλυ 4,20% η Motor Oil στα 7,30 ευρώ. Κέρδη 0,55% η Μπέλα στα 16,41 ευρώ.

Οικονομία

Στοιχεία σοκ: Η πανδημία εξαφάνισε 147 εκατ. θέσεις εργασίας!

ανεργια

Απώλειες που ισοδυναμούν με το μέγεθος της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης σημείωσε κατά τη διάρκεια της πανδημίας η παγκόσμια κατανάλωση, η πτώση αυτή ωστόσο οδήγησε και στον μεγαλύτερο περιορισμό που έχει σημειωθεί ποτέ στις εκπομπές ρύπων.

Στα ευρήματα αυτά κατέληξε μελέτη Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, που υποστηρίζει ότι είναι η πρώτη που ποσοτικοποιεί την οικονομική ζημιά και τα περιβαλλοντικά οφέλη από τον Covid-19 σε παγκόσμια κλίμακα.

Η έρευνα αποτυπώνει τον αντίκτυπο του κορωνοϊού, καθώς καθηλώθηκαν αεροπλάνα, διακόπηκε ο εφοδιασμός και τα καταστήματα αναγκάστηκαν να κλείσουν.

Χρησιμοποιώντας τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν μέχρι τις 22 Μαΐου, η μελέτη κατέγραψε κάποια εντυπωσιακά στατιστικά που «ζαλίζουν».

Η παγκόσμια κατανάλωση υποχώρησε κατά 3,8 τρισ. δολάρια και χάθηκαν 147 εκατ. θέσεις εργασίας ή το 4,2% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού.

Εξαϋλώθηκαν περίπου 2,1 τρισ. δολ. από εισοδήματα, ημερομίσθια και μισθούς.

ΗΠΑ και ηπειρωτική Κίνα είναι οι δυο οικονομίες που επηρεάστηκαν περισσότερο και αμεσότερα. Επίσης, είναι και οι δυο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη.

Οι βιομηχανίες που δέχθηκαν το χειρότερο χτύπημα είναι οι αεροπορικές μεταφορές και ο τουρισμός.

Ενδεικτικά, στις ΗΠΑ η United Airlines ανακοίνωσε ότι 36.000 υπάλληλοι στις ΗΠΑ, ή το 45% του εργατικού δυναμικού της στις ΗΠΑ, θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν «ακούσιες εξελίξεις» έως την 1η Οκτωβρίου.

Η Delta Airlines είπε στους πιλότους στα τέλη Ιουνίου 2020 ότι θα στείλει ειδοποιήσεις τύπου WARN σε 2.558 πιλότους, ή σχεδόν στο 20% των πιλότων της, ενημερώνοντάς τους για πιθανές εξελίξεις.

Η ανάκτηση σχήμα V για τις μετοχές των αεροπορικών εταιριών θεωρείται αδύνατη.

Ο δείκτης αεροπορικών εταιρειών από τις επτά μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες των ΗΠΑ – Αmerican, Delta, JetBlue, Southwest, Spirit και United – καταγράφει απώλειες 49% από τα επίπεδα στα μέσα Ιανουαρίου 2020 και είναι χαμηλότερα 60% από τον Ιανουάριο του 2018 που σημειώθηκαν τα υψηλά.

Σε ό,τι αφορά τον τουρισμό, η εν λόγω βιομηχανίαστη Γηραιά Ηπειρο αποτιμάται στα 800 δισεκατομμύρια ευρώ, απασχολεί εκατομμύρια εργαζομένους και αυτό το καλοκαίρι προσπαθεί στην κυριολεξία να επιβιώσει.

Η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD) υπολογίζει τη ζημιά σε 1,2 τρισ. δολάρια μόνο για φέτος από τον παγκόσμιο τουρισμό.

Την ίδια ώρα, η πιο απότομη πτώση στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που έχει σημειωθεί από τη στιγμή που ξεκίνησε η καύση ορυκτών καυσίμων εκατοντάδες χρόνια πριν, μείωσε τους θανάτους από ατμοσφαιρική ρύπανση.

«Η αντίθεση μεταξύ κοινωνικο-οικονομικών και περιβαλλοντικών μεταβλητών αποκαλύπτει το δίλημμα», στο παγκόσμιο σύστημα, αναφέρει επιστήμονας που συμμετείχε στην εκπόνηση της μελέτης του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ.