Οικονομία

Χρηματιστήριο Αθηνών: Εκρηκτική άνοδος 8,46%

χρηματιστήριο

Εκρηκτικό ράλι με άνοδο 8,46% πραγματοποίησε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με φόντο την σταθεροποίηση της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 586,46 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 8,46%.Οι αγοραστές δεν άφησαν καθόλου την αγορά και ήταν εμφανές ότι, επεδίωξαν να κυριαρχήσουν. Προς το τέλος μάλιστα, με επιλεγμένες αγορές κράτησαν τον Δείκτη στα υψηλά ημέρας.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι, η ελληνική μετά το μεσημέρι διατήρησε τα κέρδη μέχρι το τέλος της συνεδρίασης δίχως να σημειωθεί περιορισμός των κερδών.

Άνοδο μεταξύ 3-4% διατήρησαν και οι ευρωπαϊκές αγορές με βάση τα στοιχεία του ιού που υποδεικνύουν μια επιβράδυνση.

Όμως, εκτός από τις προσδοκίες για την αντιμετώπιση του ιού στην Ευρώπη, αύριο θα ληφθούν σημαντικές αποφάσεις και πιθανότατα σήμερα έγινε η προεξόφληση αυτών των μέτρων.

Το Eurogroup θα συζητήσει τα μέτρα για την αντιμετώπιση και η Goldman Sachs σε σημερινή της έκθεση αναμένει δυο κύριες επιλογές : Να υιοθετηθεί μια εύκολη πρόσβαση στα κεφάλαια του ESM, και δεύτερον η EIB να χορηγεί δάνεια.

Σε ανάλυση της, η Goldman αναφέρει επίσης, ότι υπάρχουν δυο ακόμα επιλογές, με την δημιουργία ενός σχήματος για την ανεργία, αλλά κι ενός fund για τις επενδύσεις και τις υποδομές. Σ ότι αφορά την κοινή έκδοση, η Goldman Sachs εκτιμά, ότι το αποτέλεσμα του Eurogroup θα είναι μια μερική “αμοιβαιοποίηση” των ομολόγων – με τις εγγυήσεις να παρέχονται απο την κάθε χώρα ξεχωριστά.

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας έκλεισε με άνοδο 10,78% στα 1,13 ευρώ με 6,7 εκατ. μετοχές.

Ράλι 6,89% στην μετοχή της Eurobank στα 0,36ευρώ με 22,9 εκατ., μετοχές, τίτλος που διατηρεί την μεγαλύτερη εμπορευσιμότητα στις τράπεζες.

Με άνοδο 9,67% η Alpha bank στα 0,669 ευρώ.

Κέρδη 9,25% για την Τράπεζα Πειραιώς στα 1,2455 ευρώ.

Ράλι 6,8% στην Aegean στα 4,55 ευρώ – έγιναν κάποιες ρευστοποιήσεις στο τέλος καθώς πριν το κλείσιμο παρουσίαζε άνοδο 10%. Ράλυ 9,15% στην μετοχή της Βιοχάλκο στα 1,67 ευρώ. Ράλι και στον ΟΤΕ με 8,34% στα 11,95 ευρώ.

Με ράλι 11,30% και ο Μυτιληναίος στα 6,30 ευρώ. Άνοδος 10,07% για την Coca- cola στα 21,20 ευρώ. Με άνοδο πάνω απο 10% οι μετοχές της MOH και Lamda στα 12,67 ευρώ και 5,86ευρώ.

Με ράλι 8% η μετοχή του χρηματιστηρίου, η ΕΧΑΕ στα 3,38 ευρώ. H συνολική αξία των συναλλαγών αυξήθηκε στα 60,33 εκατ. ευρώ.

Οικονομία

Αρχίζει από την Τετάρτη η λειτουργία του Ταμείου Εγγυοδοσίας

Ταμείο κλοπή

Αρχίζει αύριο, Τετάρτη 3 Ιουνίου, η λειτουργία του Ταμείου Εγγυοδοσίας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης.

Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις μπορούν να υποβάλουν την αίτησή τους προς τις συνεργαζόμενες τράπεζες από τις 12 το μεσημέρι μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) και στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.ependyseis.gr/mis.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, δήλωσε:

«Το σημαντικότερο χρηματοδοτικό εργαλείο για τις επιχειρήσεις μέσα στην κρίση του Covid-19 είναι έτοιμο και δημιουργήθηκε σε χρόνο ρεκόρ. Ένα έργο που κανονικά θα έπρεπε να μας πάρει πάνω από 8 - 12 μήνες, ετοιμάστηκε σε 60 μέρες. Αξίζουν για αυτό θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους συνεργάτες μου στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Από αύριο, στις 12:00 μ., όλες οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις για να λάβουν δάνειο με 80% εγγύηση από την Αναπτυξιακή Τράπεζα, θα μπορούν να επισκεφθούν την Τράπεζα της αρεσκείας τους και να κάνουν αίτηση στη σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα. Η Ελλάδα επανέρχεται σε πλήρη οικονομική δραστηριότητα».

Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Γιάννης Τσακίρης, δήλωσε:

«Προχωρούμε σήμερα ένα ακόμη βήμα την υλοποίηση της δέσμευσής μας για άμεση και έμπρακτη στήριξη των επιχειρήσεων. Με το νέο αυτό χρηματοοικονομικό εργαλείο, που θα χρηματοδοτήσει την αγορά με νέα δάνεια ύψους 7 δισ. ευρώ, διευρύνουμε αισθητά την περίμετρο των μικρών, μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων που μπορούν να δανειοδοτηθούν από τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς. Παρέχοντας εγγύηση - μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας - έως 80% σε κάθε δάνειο κεφαλαίου κίνησης, ενώ σε επίπεδο χαρτοφυλακίου κάθε τραπεζικού ιδρύματος έως 40% για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και 30% για μεγάλες, στηρίζουμε τη χρηματοδότηση δεκάδων χιλιάδων επιχειρήσεων της χώρας, με ευνοϊκούς όρους και αισθητά μειωμένες εξασφαλίσεις».

Σημειώνεται πως οι 13 συνεργαζόμενες τράπεζες στις οποίες μπορούν να απευθύνονται οι ενδιαφερόμενοι είναι οι εξής: Εθνική, Πειραιώς, Eurobank, Alpha, Attica Bank, Optima Bank, Procredit Bank και οι συνεταιριστικές τράπεζες Ηπείρου, Παγκρήτια, Θεσσαλίας, Καρδίτσας, Κεντρικής Μακεδονίας, Χανίων.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, στο email covid.guarantee@etean.com.gr και στο τηλέφωνο 210-7450400, καθώς και με την τράπεζα της επιλογής τους.