Οικονομία

Φοβίζει η άρση του τραπεζικού απορρήτου τους επαγγελματίες

τραπεζικο απορρητο

Παράταση μερικών εβδομάδων –πιθανόν έως και τα τέλη Μαΐου– θα δώσει το υπουργείο Οικονομικών στο πρόγραμμα «Γέφυρα 2», το οποίο επιδοτεί για 8 μήνες τις δόσεις των επιχειρηματικών δανείων και των οφειλών στις τράπεζες από ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν πληγεί από την κρίση.

Η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων λήγει τη Δευτέρα 10 Μαΐου και η απόφαση είναι ήδη ειλημμένη και θα ανακοινωθεί μετά και τα οριστικά στοιχεία για τον αριθμό των επιχειρήσεων και το ύψος των δανείων που έχουν ενταχθεί μέχρι σήμερα στο πρόγραμμα. 

26.000 αιτήσεις

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, έως χθες αίτηση στο πρόγραμμα «Γέφυρα 2» είχαν υποβάλει 26.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες. Ο αριθμός υπολείπεται με βάση τις αρχικές εκτιμήσεις των τραπεζών, που ανέβαζαν το ύψος των επιλέξιμων δικαιούχων έως και τις 100.000. Ωστόσο μια αξιόπιστη αξιολόγηση για το κατά πόσον ο αριθμός των αιτήσεων είναι ικανοποιητικός ή όχι, συνδέεται και με το ύψος των δανείων που έχουν αιτηθεί επιδότηση με βάση και τον προϋπολογισμό του προγράμματος που προβλέπει κονδύλι ύψους 300 εκατ. ευρώ. 

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, η μη μαζική συμμετοχή, όπως είχε αρχικώς προεξοφληθεί, ερμηνεύεται από το γεγονός ότι σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων και κυρίως ελεύθερων επαγγελματιών φαίνεται να είναι διστακτικός στην ένταξή του στο πρόγραμμα λόγω της υποχρέωσης άρσης του φορολογικού και τραπεζικού απορρήτου που προβλέπει το πρόγραμμα. Δυσκολία υπήρξε επίσης και από την πλευρά των λογιστών, οι οποίοι έθεσαν ως προτεραιότητα για τους πελάτες τους την ένταξή τους στο πρόγραμμα της επιστρεπτέας προκαταβολής στα τέλη Απριλίου, αλλά και την ανταπόκριση σε πάγιες φορολογικές υποχρεώσεις, όπως η υποβολή ΦΠΑ.

Προϋπόθεση για την ένταξη των επιχειρήσεων στο πρόγραμμα είναι να έχουν αποδεδειγμένα παρουσιάσει μείωση του τζίρου τους ίση ή μεγαλύτερη του 20% κατά το 2020 σε σχέση με το 2019 και να έχουν ενταχθεί σε κάποιο από τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της COVID-19. 

Oροι και χρηματοδότηση
 

Στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν τόσο οι επιχειρήσεις που έχουν εξυπηρετούμενες οφειλές, όσο και αυτές που έχουν δάνεια σε καθυστέρηση ή δάνεια τα οποία έχουν καταγγελθεί, αλλά η επιδότηση είναι υψηλότερη για τις συνεπείς επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα:
• Για όσες επιχειρήσεις έχουν ενήμερες οφειλές την 31η Δεκεμβρίου 2020 το μέγιστο ύψος της επιδότησης ορίζεται στα 600 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες, στις 5.000 ευρώ για πολύ μικρές επιχειρήσεις, στις 15.000 ευρώ για τις μικρές και στις 50.000 ευρώ για τις μεσαίες επιχειρήσεις με τζίρο έως 50 εκατ. ευρώ. Η κρατική επιδότηση θα καλύπτει το 90% της δόσης για τους τρεις πρώτους μήνες και θα μειώνεται στο 80% τους επόμενους τρεις και στο 70% τους τελευταίους δύο μήνες. 

• Για όσες επιχειρήσεις έχουν δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών το μέγιστο ύψος της επιδότησης ορίζεται στα 500 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες, στις 4.000 ευρώ για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, στις 12.500 ευρώ για τις μικρές και στις 40.000 ευρώ για τις μεσαίες επιχειρήσεις. Η κρατική επιδότηση θα καλύπτει το 80% της δόσης για τους τρεις πρώτους μήνες και θα μειώνεται στο 70% τους επόμενους τρεις και στο 60% τους τελευταίους δύο μήνες.

• Για όσες επιχειρήσεις έχουν δάνεια που έχουν καταγγελθεί το ανώτατο ύψος της επιδότησης ορίζεται στα 300 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες, στις 2.500 ευρώ για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, στις 7.500 για τις μικρές και στις 25.000 ευρώ για τις μεσαίες επιχειρήσεις. Η επιδότηση θα καλύπτει το 50% της δόσης για τους τρεις πρώτους μήνες, θα μειώνεται στο 40% τους επόμενους τρεις και στο 30% τους τελευταίους δύο μήνες. 

«Κόφτες»
 

Για όλες τις κατηγορίες υπάρχουν επίσης «κόφτες» σε σχέση με την ακίνητη περιουσία που θα πρέπει να διαθέτουν, το ύψος των καταθέσεων και το ύψος των χρηματοοικονομικών τοποθετήσεων που έχουν στην κατοχή τους. Οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα της Ειδικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους και η διαδικασία είναι ηλεκτρονική χωρίς να απαιτούνται δικαιολογητικά.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ 

Φορολογικές δηλώσεις: Όλες οι αλλαγές που θα ισχύσουν το 2021

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Ρεκόρ στις πωλήσεις - Τι δείχνει η πρώτη παγκόσμια έκθεση της IEA

Στην Airbnb μόνο με αριθμό μητρώου ακινήτου

Πηγή: kathimerini.gr

Οικονομία

Ανατιμήσεις στην αγορά - Τι προβλέπει το υπουργείο Οικονομικών

Υπουργείο Οικονομικών

Μπορεί η οριακή αύξηση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή για τον Μάιο κατά 0,1% να δείχνει ελάχιστη σε σχέση με το διεθνές περιβάλλον των ισχυρών πληθωριστικών πιέσεων, οι οποίες οδήγησαν στην άνοδο του πληθωρισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο 2% και στις ΗΠΑ στο 5% για τον περασμένο μήνα. Τα πράγματα όμως δεν είναι ακριβώς έτσι.

Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα ξεκίνησε το 2021 από -2% τον Ιανουάριο, εν μέσω πανδημίας και συνέχισε με μείωση 1,3% τον Φεβρουάριο, 1,6% τον Μάρτιο και 0,3% τον Απρίλιο, για να πέρασει τον Μάιο σε θετικό έδαφος, με προοπτική περαιτέρω αύξησης μέχρι και το τέλος του χρόνου. Ειδικά για τον Μάιο, οι πρόσφατες αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων έχουν περάσει στη λιανική. Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης αυξήθηκε τον περασμένο μήνα κατά 21,9% και του φυσικού αερίου κατά 31,8%. Επίσης, έχουν αρχίσει να εμφανίζονται αυξήσεις σε βασικά προϊόντα διατροφής όπως τα λαχανικά (αύξηση 3%), το λάδι (1,1%), τα πουλερικά (4,1%), και τα νωπά ψάρια κατά 6%. Με δεδομένο ότι μόλις στα τέλη του προηγούμενου μήνα άρχισε να ανοίγει σταδιακά το λιανεμπόριο και η εστίαση, δεν έχουν ακόμη καταγραφεί αυξήσεις σε άλλες κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών. Το υπουργείο Οικονομικών παρακολουθεί την πορεία των τιμών. Αρμόδιες πηγές παραδέχονταν τις αυξήσεις αλλά έδειχναν να μην ανησυχούν ιδιαιτέρως ούτε για την πορεία της ανάκαμψης, αλλά ούτε και για τα εισοδήματα των νοικοκυριών.

Συγκεκριμένα, μιλώντας για τις τιμές, αναφέρονταν σε ένα "φαινόμενο βάσης" που θα βιώσουμε τους επόμενους μήνες, όταν πέρσι λόγω της πανδημίας και των αυστηρών περιορισμών οι τιμές είχαν συμπιεστεί και τώρα που η αγορά επανέρχεται σταδιακά σε μια ομαλότητα, οι τιμές επανέρχονται στα προ της πανδημίας επίπεδα. Επιπλέον, πιέσεις δημιουργούν και οι αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων, αφού και η τιμή του αργού έχει πάρει την ανηφόρα λόγω της ανάκαμψης της διεθνούς οικονομίας.

Δεν βλέπουν "σπιράλ" πληθωρισμού

Ωστόσο, αποκλείουν ένα σπιράλ ανατιμήσεων στο σύνολο των προϊόντων και υπηρεσιών. Ο πρώτος λόγος είναι ότι η άνοδος των τιμών είναι συγκυριακή και όχι αποτέλεσμα αύξησης της ζήτησης από τους καταναλωτές. Ο δεύτερος πολύ βασικός λόγος είναι ότι η άνοδος των τιμών δεν συμβαδίζει και με άνοδο εισοδημάτων. Κατά τους μήνες της πανδημίας τα εισοδήματα δεν αυξήθηκαν σε καμία ευρωπαϊκή χώρα. Στην Ελλάδα, με τη συνδρομή και των μέτρων στήριξης που εκπόνησε η κυβέρνηση, είχαμε μόνο μια οριακή μείωση των εισοδημάτων κατά 0,7%. Συνεπώς, μια απόπειρα αυξημένης ανόδου των τιμών σε προϊόντα και υπηρεσίες θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της ζήτησης και στη συνέχεια μια συγκράτηση των τιμών. Τον πληθωρισμό θεωρείται πως θα βοηθήσει για περιορισμένο χρονικό διάστημα μόνο η αναβαλλόμενη κατανάλωση από τις συσσωρευμένες καταθέσεις ύψους 25 δισ. από επιχειρήσεις και νοικοκυριά τους μήνες της πανδημίας, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες με τα χρήματα να κατευθύνονται κυρίως στον τουρισμό και άλλες υπηρεσίες.

Ωστόσο, οι τιμές αναμένεται να βρουν την ισορροπία το 2022, όταν η άνοδος αυτή θα απαλειφθεί και η αγορά θα επανέλθει οριστικά σε ένα καθεστώς μονιμότερης σταθεροποίησης. Μέχρι τότε, όμως, οι τιμές θα ακολουθήσουν ανοδική πορεία.

Διαβάστε επίσης:

Οι πληρωμές από e-ΕΦΚΑ και ΟΑΕΔ από 14-18 Ιουνίου

ΑΔΕΔΥ: Στάση εργασίας και συλλαλητήριο στις 16 Ιουνίου