Ο δείκτης τιμών αγροτικών προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσίασε μικρή άνοδο πέρυσι, μετά από τις ισχυρές αυξήσεις των δύο προηγούμενων ετών.
Σύμφωνα με πρώτες εκτιμήσεις της Eurostat, η μέση τιμή των αγροτικών προϊόντων αυξήθηκε 2% το 2023 σε σύγκριση με το 2022, ενώ η μέση τιμή για τις πρώτες ύλες και τις υπηρεσίες που πληρώνουν οι αγρότες (εισροές) μειώθηκε κατά 5%.
H Eurostat δεν αναφέρει στοιχεία για την πορεία των τιμών ανά χώρα για το 2023, αλλά έχει δημοσιεύσει τον Δεκέμβριο αναλυτικά στοιχεία για τις τιμές στo γ' τρίμηνο του 2023, από τα οποία προκύπτουν ότι οι τιμές στο χωράφι μειώθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ενωση κατά μέσο όρο κατά 9% σε ετήσια βάση, σε συνέχεια της σταδιακής αποκλιμάκωσης των αυξήσεων τους μετά το γ΄ τρίμηνο του 2022, όταν αυτές είχαν κορυφωθεί (ετήσιος ρυθμός αύξησης 30%).
Ωστόσο, στις μεσογειακές χώρες της ΕΕ, με πρώτη την Ελλάδα, συνεχίζονταν οι αυξήσεις των τιμών στο χωράφι για τα αγροτικά προιόντα. Κατά μέσο όρο, αυτές αυξήθηκαν στο γ' τρίμηνο κατά 22% στην Ελλάδα, κατά 11% στην Κύπρο, κατά 8% στην Πορτογαλία, κατά 5% στην Ισπανία και τη Μάλτα και μόλις κατά 1% στην Ιταλία. Οι αυξήσεις οφείλονταν εν μέρει στην εκτίναξη της τιμής του ελαιόλαδου που αποτελεί βασικό προϊόν για τις μεσογειακές χώρες.
Στην Ελλάδα, εκτός από την τιμή του ελαιόλαδου, η οποία ήταν διπλάσια στο γ' τρίμηνο του 2023 (αύξηση 101%), μεγάλες αυξήσεις σημειώθηκαν και στις τιμές για φρέσκα λαχανικά (35%), τα φρούτα (30%) τα αυγά (18%) και το γάλα (10%).
Μεγάλες διαφορές μεταξύ των προϊόντων
Η μικρή μέση αύξηση των τιμών στην ΕΕ το 2023 συγκαλύπτει τις πολύ μεγάλες διαφορές στις μεταβολές που σημείωσαν επιμέρους προϊόντα. Ενώ η τιμή του ελαιόλαδου αυξήθηκε 54%, των πατατών (περιλαμβανομένων των σπόρων) κατά 23%, των χοίρων κατά 22% και των αυγών κατά 20%, μειώθηκαν κατά 26% τιμές των σιτηρών (στα οποία περιλαμβάνονται το σιτάρι, το καλαμπόκι, το κριθάρι καθώς και άλλα είδη).
Διαβάστε επίσης: Τρόφιμα: Δεύτερος υψηλότερος ο πληθωρισμός της Ελλάδας - Μεγαλώνει το χάσμα με την ΕΕ
Μείωση 5% στο κόστος εισροών
Οσον αφορά στις εισροές, που δεν αφορούν σε επενδύσεις, η μέση τιμή των λιπασμάτων και των βελτιωτικών εδάφους μειώθηκαν κατά 23% και των ενεργειακών λιπαντικών κατά 12%, ενώ από την άλλη πλευρά, η μέση τιμή για την προστασία των φυτών και παρασιτοκτόνα αυξήθηκε 9%, όπως και οι σπόροι.
Στην Ελλάδα οι τιμές των λιπασμάτων αυξήθηκαν πέρυσι κατά 6% και ήταν μία από τις τέσσερις μόνο χώρες – οι άλλες είναι η Κύπρος (14%), η Μάλτα (9%) και η Ρουμανία (3%) - στις οποίες σημειώθηκε μείωση.
Διαβάστε επίσης:
Ανασφάλιστα Ι.Χ: Σφίγγει ο κλοιός – Έρχεται αυτόματο σύστημα εντοπισμού
ΑΑΔΕ: Ψηφιακή ένταξη και απένταξη αγροτών στο ειδικό καθεστώς ΦΠΑ