Οικονομία

Έρχονται τα πάνω κάτω στις συντάξεις με την νέα συμφωνία

συνταξεις

Καταιγιστικές ήταν την Παρασκευή οι διαψεύσεις της κυβερνητικής αισιοδοξίας για την επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα τόσο από την πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Κομισιόν αλλά και του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ωστόσο στο παρασκήνιο η κυβέρνηση προσπαθεί να κρατήσει και το σαββατοκύριακο ζωντανή την επικοινωνία με τους θεσμούς  με την ελπίδα, αν έρθει η απάντηση που από χθες περιμένει για επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα, να μην είναι ... πρωταπριλιάτικο ψέμα.

Εκπρόσωπος του ΔΝΤ δήλωσε πάντως εχθές πως είναι νωρίς για υποθέσεις περί επίτευξης συμφωνίας  σε τεχνικό επίπεδο καθώς «υπάρχουν ακόμη διαφορές», ενώ πηγές των Βρυξελλών ανέφεραν ότι η συζήτηση μεταξύ Ελλάδας και δανειστών δεν πέτυχε να πείσει τους θεσμούς να επιστρέψουν.

«Το κερασάκι στην τούρτα» έβαλε ο ίδιος ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ο οποίος δήλωσε: «Ελπίζω να μπορέσουμε να εγκρίνουμε σύντομα μια συμφωνία, αλλά αυτό δεν θα είναι στις 7 Απριλίου στη Βαλέτα, είναι πολύ νωρίς».

Κάπως έτσι η κυβέρνηση έζησε άλλο ένα επεισόδιο διεθνούς απομόνωσης, το οποίο θέτει σε κίνδυνο την τεχνική συμφωνία αν δεν υπάρξει μια συγκλονιστική ανατροπή τις επόμενες ώρες.

Αιτία σύμφωνα με πληροφορίες ήταν η υπαναχώρηση που αναγκάστηκε να κάνει ο υπουργός οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος υπό την πίεση του Πρωθυπουργού, για όσα είχαν συμφωνηθεί στις Βρυξέλλες την προηγούμενη εβδομάδα για τις συντάξεις. Ο κύριος Τσακαλώτος, με εντολή  Τσίπρα, φέρεται να ζήτησε η περικοπή των συντάξεων να γίνει «μια και έξω» το 2020 όταν και θα έχει εκπνεύσει η θητεία της κυβέρνησης, και όχι σε δύο στάδια, το 2019 και το 2020, όπως είχε συμφωνηθεί στις Βρυξέλλες.

Η κίνηση αυτή κατέστρεψε την όποια εμπιστοσύνη είχε δημιουργηθεί την προηγούμενη βδομάδα στις Βρυξέλλες και οδήγησε σε σκλήρυνση της στάσης όλων των θεσμών.

Κατόπιν τούτων το Σαββατοκύριακο δεν αναμένονται τα κλιμάκια των θεσμών στην Αθήνα και πλέον η κυβέρνηση αναζητεί ένα θαύμα για να πετύχει την λεγόμενη τεχνική συμφωνία πριν από το κρίσιμο Eurogroup της 7 Απριλίου στη Μάλτα.
Η επίμαχη συμφωνία
 
Η συμφωνία της προηγούμενης εβδομάδας για τις συντάξεις που λίγο έλειψε να τινάξει στον αέρα την διαπραγμάτευση προβλέπει την περικοπή της «προσωπικής διαφοράς» στις κύριες συντάξεις 900.000 συνταξιούχων (σε σύνολο 2,2 εκ. καταβαλλόμενων συντάξεων) που εισπράττουν άνω των 600-700 το μήνα.

Μια τέτοια εξέλιξη σημαίνει ότι η μέση σύνταξη αυτού του επιπέδου θα πρέπει να μειωθεί κατά περίπου 10% ενώ η περικοπή θα αγγίξει το 30% στις συντάξεις άνω των 1000-1200 ευρώ. Σύμφωνα με την συμφωνία, η περικοπή θα εφαρμοστεί σταδιακά εντός δύο ετών 2019-2020.

Τον πρώτο χρόνο η εξοικονόμηση θα ανέρχεται σε 0,75% του ΑΕΠ και το δεύτερο στο 0,25%. Δηλαδή αν η προσωπική διαφορά είναι 100 ευρώ το 2019 θα περικοπούν 75 ευρώ και το 2020 τα υπόλοιπα 25 ευρώ.

Οι μεγαλύτερες «προσωπικές διαφορές» εντοπίζονται στους συνταξιούχους του πρώην ΤΕΒΕ (περίπου 30%) και του Δημοσίου (15%-20%), ενώ στο ΙΚΑ είναι πιο μικρές (4%-5%).

Έτσι, στο στόχαστρο για πιθανές περικοπές μπαίνουν :

-οι συνταξιούχοι που παρά τις 12 μειώσεις που έχουν υποστεί εξακολουθούν να λαμβάνουν σύνταξη άνω των 1000 ευρώ. Πρόκειται για συνταξιούχους του δημοσίου κυρίως ενστόλους , γιατρούς του ΕΣΥ και Πανεπιστημιακούς.

- οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ που συνταξιοδοτήθηκαν με 35ετία με υψηλούς μισθούς και-οι συνταξιούχοι από το πρώην ΤΕΒΕ με περισσότερα από 35 χρόνια ασφάλισης.

Ωστόσο προσωπικές διαφορές εμφανίζουν και οι χαμηλές συντάξεις (το 44,8% των συνταξιούχων που λαμβάνουν μηνιαία σύνταξη κάτω από τα 665 ευρώ) τις οποίες θέλει πάση θυσία να προστατέψει η κυβέρνηση.

Ειδικότερα προσωπικές διαφορές εμφανίζουν οι μητέρες ανηλίκων που συνταξιοδοτήθηκαν με μειωμένη σύνταξη, οι οποίες λαμβάνουν τα κατώτατα όρια με τη λεγόμενη προσαύξηση κατωτάτων ορίων και η σύνταξή τους είναι αρκετά μεγαλύτερη από εκείνη που δικαιούντο, με βάση τις εισφορές και τις αποδοχές τους, συνταξιούχοι του ΙΚΑ με 15ετία, αλλά και πρώην ελεύθεροι επαγγελματίες του ΤΕΒΕ.

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί στην ασφάλιση, αν περικοπούν οι κύριες συντάξεις, μεγάλος αριθμός συνταξιούχων θα «πέσει» κάτω από το δίχτυ ασφαλείας των 1300 ευρώ που είχε οριστεί για τη μείωση των επικουρικών. Επομένως σύμφωνα με το prtothema.gr θα διεκδικήσουν την επαναφορά των επικουρικών τους στα επίπεδα που ήταν πριν από το μαχαίρι του καλοκαιριού – φθινοπώρου του 2016.

Οικονομία

Τράπεζα της Ελλάδος: Αυτές είναι οι 3 προκλήσεις των τραπεζών

τραπεζα της ελλάδος.jpg

Στις τρεις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει ο εγχώριος τραπεζικός τομέας, προκειμένου να συνεχίσει την απρόσκοπτη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας εστιάζει η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ). Πιο αναλυτικά, όπως προκύπτει από την Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας οι τομείς που χρήζουν της προσοχής των τραπεζών είναι οι εξής:

Πρώτον, το υφιστάμενο ιδιαίτερα μεγάλο απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ), το οποίο αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω το επόμενο διάστημα, αντικατοπτρίζοντας την επιδείνωση στην οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών και επιχειρήσεων του μη χρηματοπιστωτικού τομέα ως αποτέλεσμα της πανδημίας και της σταδιακής άρσης των μέτρων αναστολής καταβολής δόσεων των δανείων (moratoria) και των άλλων υφιστάμενων μέτρων προστασίας των δανειοληπτών.

Δεύτερον, στην ποιότητα των εποπτικών ιδίων κεφαλαίων των τραπεζών, εξαιτίας του υψηλού ποσοστού συμμετοχής της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης (Deferred Tax Credit),το οποίο, επίσης, αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω, καθώς οι τράπεζες προβαίνουν σε ενέργειες μείωσης του αποθέματος των ΜΕΔ.

Τέλος, στη χαμηλή οργανική κερδοφορία των τραπεζών στο υφιστάμενο περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων που αναμένεται να διατηρηθεί για μακρό χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να μην διαφαίνεται πιθανή η δημιουργία εσωτερικού κεφαλαίου.

«Τα υφιστάμενα διαθέσιμα εργαλεία και οι ενέργειες των εμπλεκόμενων φορέων, συμπεριλαμβανομένης της πρωτοβουλίας του Σχήματος Προστασίας Στοιχείων Ενεργητικού (Hellenic Asset Protection Scheme – HAPS), κινούνται στη σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο, με το υφιστάμενο απόθεμα ΜΕΔ να προσδιορίζεται στο 35,8% βάσει στοιχείων εννεαμήνου του 2020, την αβεβαιότητα αναφορικά με την κλιμάκωσή του στο επόμενο διάστημα, την περιορισμένη δυνατότητα, λόγω χαμηλής κερδοφορίας, για δημιουργία εσωτερικού κεφαλαίου από τις τράπεζες, την εκτιμώμενη επιδείνωση της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης έναντι του Δημοσίου ως ποσοστού των εποπτικών ιδίων κεφαλαίων, αλλά κυρίως την επιτακτική ανάγκη χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας, καθίσταται σαφές ότι απαιτούνται επιπλέον ενέργειες, τόσο από τις τράπεζες, όσο και από την Πολιτεία», επισημαίνεται χαρακτηριστικά και προστίθεται:

«Εμπειρικά στοιχεία από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιβεβαιώνουν ότι Εταιρίες Διαχείρισης Στοιχείων Ενεργητικού (Asset Management Companies – AMC) με άρτιο σχεδιασμό και επαγγελματική διαχείριση μπορούν να επιταχύνουν τη διαδικασία ανάκτησης των ενεχύρων και να αποτρέψουν την περιττή απώλεια πόρων κατά τη διαδικασία εξυγίανσης των ΜΕΔ».

Σύμφωνα με την εποπτική αρχή, μία συστημική λύση που λαμβάνει υπόψη τις εθνικές ιδιαιτερότητες για τη δημιουργία και λειτουργία μιας Εταιρίας Διαχείρισης Στοιχείων Ενεργητικού, χρησιμοποιώντας τις υπάρχουσες υποδομές των τραπεζών, καθώς και τις υπάρχουσες πλατφόρμες εξυπηρέτησης ΜΕΔ από τρίτες εταιρίες διαχείρισης δανείων, είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος ταχείας αντιμετώπισης του προβλήματος των ΜΕΔ, το οποίο επηρεάζει την ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού του ελληνικού τραπεζικού τομέα. «Η αντιμετώπιση του υφιστάμενου ιδιαίτερα υψηλού αποθέματος ΜΕΔ θα επιτρέψει στις τράπεζες να διαχειριστούν πιο ενεργά τα ΜΕΔ που θα προκύψουν λόγω της πανδημίας, ιδίως μετά την άρση της αναστολής καταβολής δόσεων των δανείων και, ταυτόχρονα, να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη στην αγορά, να περιορίσουν τον κίνδυνο απίσχνανσης των παλαιών και νέων μετόχων, καθιστώντας έτσι, τις τράπεζες πιο ελκυστικές για επενδυτές μετοχών», καταλήγει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στουρνάρας: Το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων θα ενταθεί όταν αρθούν τα μέτρα στήριξης

«Γέφυρα 2»: Επιδότηση 300 εκατ. ευρώ σε επιχειρηματικά δάνεια