Οικονομία

Έρχεται τσουνάμι ανατιμήσεων μέσα στο καλοκαίρι

σούπερ μάρκετ

Με μια χρονική υστέρηση, η Ελλάδα αναμένεται να ακολουθήσει το υπόλοιπο της Ευρώπης διαμορφώνοντας πληθωρισμό κοντά στο 2% μέχρι και το Σεπτέμβριο, αν δεν αναστραφούν σύντομα οι εισαγόμενες πληθωριστικές τάσεις.

Προς το παρόν η διεθνής τιμή του μπρεντ έχει φτάσει τα 75 δολάρια, καταγράφοντας αύξηση μεγαλύτερη του 50% από την αρχή του χρόνου. Σαν να μην έφτανε αυτό, οι προβλέψεις των αναλυτών θέλουν την τιμή να αυξάνεται το επόμενο διάστημα στα 80 ή ακόμη και στα 100 δολάρια το βαρέλι. Η αύξηση των τιμών του πετρελαίου και κατ' επέκταση και των καυσίμων, επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τις μεταφορές και το κόστος παραγωγής ενός μεγάλου αριθμού προϊόντων και υπηρεσιών καθημερινής χρήσης.

Στον τομέα του κόστους ενέργειας, πρόσθετες πιέσεις θα ασκήσουν οι αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος που ενέκρινε τον περασμένο μήνα η ΡΑΕ και θα ξεκινούν από 5,5% έως και 15%.

Οι τιμές των μετάλλων έχουν αυξηθεί από την αρχή του χρόνου κατά περίπου 30%, ενώ οι τιμές του κόστους μεταφοράς προϊόντων και πρώτων υλών έχουν αυξηθεί κατά 50%. Οι αυξήσεις αυτές θα περάσουν και στις τιμές λιανικής των τελικών προϊόντων μέσα στο καλοκαίρι.

Ο δείκτης τιμών παραγωγού στην βιομηχανία, που παρακολουθεί τις τιμές των βιομηχανικών προϊόντων που παράγονται και καταναλώνονται στην Ελλάδα ή εξάγονται στο εξωτερικό, είχε για τρίτο συνεχόμενο μήνα μεγάλη αύξηση. Τον Μάιο είχε αύξηση 22,8% , έναντι αύξησης 28,2% τον Απρίλιο και 24,6% τον Μάρτιο. Ο δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία μπορεί να χαρακτηριστεί πρόδρομος δείκτης για τις τιμές που θα διατεθούν στην λιανική τα βιομηχανικά προϊόντα τους επόμενους δύο ή τρεις μήνες.

Η πορεία των τιμών

Παράλληλα βέβαια, αυξήσεις τιμών αναμένονται και στα εγχώρια προϊόντα πρωτογενούς παραγωγής λόγω προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί στην εγχώρια παραγωγή από καταστροφές και ανομβρία, αλλά και οι αυξήσεις των τιμών των σπόρων και των λιπασμάτων και των φυτοφαρμάκων και των ζωοτροφών για την κτηνοτροφία είναι δεδομένο ότι θα ενισχύσουν το ανατιμητικό κλίμα που ήδη υπάρχει και εκδηλώθηκε και τον Ιούνιο με τις αυξήσεις στις τιμές του κρέατος.

Με αυτά τα δεδομένα καταναλωτικοί σύλλογοι προβλέπουν ότι με την εξάντληση των αποθεμάτων, οι τιμές των συσκευασμένων τροφίμων αναμένεται να έχουν αυξήσεις που θα φτάνουν το 5% στο ράφι. Μέχρι στιγμής μεγάλο μέρος των αυξήσεων απορροφάται από τις μεγάλες αλυσίδες τροφίμων με μειώσεις και προσφορές, αλλά αυτό δεν μπορεί να διαρκέσει για μεγάλο διάστημα. Ειδικά αν οι τιμές συνεχίσουν να αυξάνονται με τον ίδιο ρυθμό. Στο μεταξύ οι αυξήσεις έχουν αρχίσει να περνούν στο ράφι στα μικρότερα καταστήματα τροφίμων που δεν έχουν μεγάλα περιθώρια να διαπραγματευτούν τις τιμές χονδρικής, με τις οποίες αγοράζουν αυτά που βάζουν στα ράφια τους.

Ως αντίβαρο σε μια μεγάλη αύξηση των τιμών στην Ελλάδα λειτουργεί ο τομέα των υπηρεσιών και ειδικά ο τουρισμός. Τα τουριστικά καταλύματα που άνοιξαν μέσα στην μεγάλη αβεβαιότητα της συνεχιζόμενης πανδημίας, κρατούν τις τιμές τους χαμηλά ώστε να παραμείνουν ανταγωνιστικά σε σχέση με τους Μεσόγειους ανταγωνιστές τους. Παράλληλα με τον τομέα του τουρισμού, συγκράτηση των τιμών καταγράφεται και στην εστίαση, η οποία διανύει τον τρίτο μήνα λειτουργίας μετά το δεύτερο μεγάλο lockdown της οικονομίας.

Το υπουργείο Οικονομικών παρακολουθεί την εξέλιξη των τιμών χωρίς ιδιαίτερα μεγάλη ανησυχία, καθώς όπως τονίζουν αρμόδιες αρχές η άνοδος των τιμών έχει ως αιτία εξωτερικούς παράγοντες και δεν συνοδεύεται από αύξηση των εισοδημάτων ώστε να φτάσει σε επικίνδυνα επίπεδα. Ωστόσο προβληματισμός υπάρχει για τις τιμές στο ράφι οι οποίες αν αυξηθούν θα αργήσουν να επανέλθουν σε χαμηλότερα επίπεδα.

Διαβάστε επίσης:

Χατζηδάκης: Αύριο οι αποφάσεις της κυβέρνησης για τον κατώτατο μισθό

Έρευνα: Η καθιστική ζωή έχει μεγάλο οικονομικό κόστος για την Ελλάδα

Οικονομία

e-ΕΦΚΑ, ΟΑΕΔ και ΟΠΕΚΑ: Πληρωμές από 27 Σεπτεμβρίου ως 1 Οκτωβρίου

Πληρωμές επιδομάτων

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Η ολοκλήρωση της διαδικασίας καταβολής κύριων και επικουρικών συντάξεων μηνός Οκτωβρίου, η προκαταβολή των συντάξεων Οκτωβρίου, η καταβολή των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ και η εμβόλιμη πληρωμή αναδρομικών σε συνταξιούχους του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα που έχουν συμπληρώσει πάνω από 30 έτη ασφάλισης, υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης πριν τον Μάιο του 2016 και δεν διαθέτουν προσωπική διαφορά. περιλαμβάνεται μεταξύ των προγραμματισμένων πληρωμών από e-ΕΦΚΑ, ΟΑΕΔ και ΟΠΕΚΑ για την εβδομάδα 27 Σεπτεμβρίου- 1 Οκτωβρίου  Θα καταβληθούν συνολικά πάνω από 2 δις. ευρώ σε περίπου 4, 7 εκατ. δικαιούχοι

Ειδικότερα:

1.Από τον e-ΕΦΚΑ την περίοδο 27 Σεπτεμβρίου - 1 Οκτωβρίου θα γίνουν οι ακόλουθες καταβολές, στο πλαίσιο των τακτικών πληρωμών του Φορέα:

Τη Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου θα καταβληθούν 505 εκατ. ευρώ σε 1.076.430 συνταξιούχους για την πληρωμή των κύριων και επικουρικών συντάξεων Οκτωβρίου των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις Τράπεζες και τον ΟΤΕ, των οποίων το ΑΜΚΑ λήγει σε 0, 2, 4, 6 και 8.

Την Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου θα καταβληθούν 466,7 εκατ. ευρώ σε 849.683 για τις κύριες και επικουρικές συντάξεις Οκτωβρίου των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ.

Την Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου θα καταβληθούν 540 εκατ. ευρώ σε 911.468 συνταξιούχους για την πληρωμή των κύριων και επικουρικών συντάξεων Οκτωβρίου των συνταξιούχων του Δημοσίου και των τ.ΝΑΤ, τ.ΕΤΑΤ, τ.ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ.

20,3 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σε 700 δικαιούχους σε συνέχεια έκδοσης αποφάσεων για εφάπαξ

500.000 ευρώ θα καταβληθούν σε 530 δικαιούχους για παροχές του τ, ΤΑΥΤΕΚΩ

11.100 ευρώ θα καταβληθούν σε 28 δικαιούχους για κληρονομικές παροχές επικουρικής σύνταξης

Στο πλαίσιο των έκτακτων πληρωμών του e-ΕΦΚΑ:

Την Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί εμβόλιμη πληρωμή των αναδρομικών από αναπροσαρμογή των ποσοστών αναπλήρωσης του Ν. 4670/20 σε συνταξιούχους του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα που έχουν συμπληρώσει πάνω από 30 έτη ασφάλισης, υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης πριν τον Μάιο του 2016 και δεν διαθέτουν προσωπική διαφορά. Αύριο Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση από τον e-ΕΦΚΑ με περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον αριθμό των δικαιούχων, τα ποσά και τον τρόπο ενημέρωσης όσων δεν θα λάβουν αναδρομικά λόγω προσωπικής διαφοράς κλπ.  

Την ίδια μέρα (Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου) θα καταβληθούν 11 εκατ. ευρώ σε 28.400 δικαιούχους για προκαταβολή σύνταξης Οκτωβρίου, στο πλαίσιο του Ν. 4778/21.

2. Από τον ΟΑΕΔ θα γίνουν οι εξής καταβολές:

14 εκατ. ευρώ σε 35.000 δικαιούχους για καταβολή επιδομάτων ανεργίας και λοιπών επιδομάτων

27 εκατ. ευρώ σε 7.500 δικαιούχους στο πλαίσιο επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης

6,5 εκατ. ευρώ σε 8.500 μητέρες για επιδοτούμενη άδεια μητρότητας

6,5 ευρώ σε 800 δικαιούχους για Προγράμματα Κοινωφελούς Χαρακτήρα (πληρωμή εισφορών σε φορείς)

3. Από τον ΟΠΕΚΑ θα γίνουν την Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου οι εξής καταβολές:

200 εκατ. ευρώ σε 850.000 δικαιούχους για οικογενειακά επιδόματα

72,4 εκατ. ευρώ σε 172.000 δικαιούχους για αναπηρικά επιδόματα (αναπηρικά και διατροφής)

48 εκατ. ευρώ σε 216.608 δικαιούχους για Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα

31,5 εκατ. ευρώ σε 257.953 δικαιούχους για επίδομα στέγασης

12,5 εκατ. ευρώ σε 12.448 δικαιούχους για επίδομα γέννησης

11,2 εκατ. ευρώ σε 34.941 δικαιούχους για επιδόματα ανασφάλιστων υπερηλίκων

20 εκατ. ευρώ σε 100.000 δικαιούχους ως συνεισφορά του Δημοσίου σε δάνεια του Προγράμματος «ΓΕΦΥΡΑ» (λόγω COVID-19)

228.822 ευρώ σε 6.496 δικαιούχους για επίδομα ομογενών-προσφύγων

302.947 ευρώ σε 874 δικαιούχους για επίδομα στεγαστικής συνδρομής

200.000 ευρώ σε 300 δικαιούχους για επίδομα αναδοχής

60.107 ευρώ σε 76 δικαιούχους για έξοδα κηδείας ανασφαλίστων

170.000 ευρώ σε 2800 δικαιούχους ως συνεισφορά του Δημοσίου σε δάνεια (προστασία κύριας κατοικίας)

Για το διάστημα 27 Σεπτεμβρίου -1 Οκτωβρίου δεν υπάρχουν προγραμματισμένες πληρωμές από τον ίδιο το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Ηράκλειο: "Συναγερμός" για τραυματισμένο κυνηγό - Επιχείρηση της Π.Υ.

Τέλος εποχής για την Άνγκελα Μέρκελ - Εκλογές σήμερα στη Γερμανία

Σαν Μαρίνο: Ιστορικό δημοψήφισμα για τη νομιμοποίηση της άμβλωσης

ESPA BANNER