Οικονομία

Το ελληνικό βαμβάκι κεντρίζει το ενδιαφέρον σε... οίκους μόδας

cotton-1.jpg

Το ετήσιο συνέδριο και γεύµα της διεθνούς ένωσης βάµβακος (ICA-International Cotton Association) αποτελεί το σπουδαιότερο γεγονός του κλάδου κάθε σεζόν. Παράγοντες του παγκόσµιου εµπορίου, από όλους τους τοµείς, δίνουν το παρόν, συµµετέχουν στο συνέδριο, εκφράζουν τις απόψεις τους, µοιράζονται τα νέα από την κάθε χώρα και φυσικά κουβεντιάζουν για αγοροπωλησίες. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον δεν λείπουν οι προβλέψεις αναφορικά µε το τι επιφυλάσσει η χρηµατιστηριακή αλλά και η φυσική αγορά συμφωνα με το greenagenda.gr.

Φέτος, το συνέδριο έλαβε χώρα στο Χονγκ Κονγκ και η συµµετοχή ήταν πολύ ικανοποιητική. Ενδεχοµένως οι κλώστες (εκτός Κίνας) να ήταν κάπως λιγότεροι, ενώ φυσικά λόγω της χώρας διοργάνωσης οι Κινέζοι ήταν φέτος αυξηµένοι. Εδώ και αρκετό καιρό όλοι οι εµπορικοί οίκοι µιλούν και στοχεύουν στις πωλήσεις στην Κίνα. Εντούτοις, παρά την ανακοίνωση των ποσοστώσεων εισαγωγής, οι εν λόγω κλώστες δεν έχουν αγοράσει τις αναµενόµενες ποσότητες.

Σύµφωνα µε τους αναλυτές, η βασική αιτία της αναποφασιστικότητας των κινεζικών κλωστηρίων είναι η νευρικότητα που κυριαρχεί στην αγορά και η αδυναµία των κλωστηρίων για µελλοντικές δεσµεύσεις. Μην ξεχνάµε ότι φέτος υπάρχει ένας νέος αστάθµητος παράγοντας, ο εµπορικός πόλεµος ΗΠΑ-Κίνας, η πορεία του οποίου µπορεί εύκολα να αλλάξει τη ροή της αγοράς, ακόµα και µέσα σε µια µέρα.

Εντελώς διαφορετική η σεζόν

Η Κίνα για χρόνια αποτελεί τον µεγαλύτερο αγοραστή ίνας για τη σοδειά των ΗΠΑ και εποµένως οι κλώστες είναι συνηθισµένοι να χρησιµοποιούν στο χαρµάνι τους αµερικανικά βαµβάκια. Εποµένως, φέτος βιώνουµε µια εντελώς διαφορετική σεζόν µε ανακατατάξεις παραγωγών ανά χώρα κατανάλωσης. Για να ισορροπήσει η αγορά θα χρειαστεί κάποιος χρόνος. Συζητήθηκε ότι ίσως υπάρξει µια προσπάθεια µείωσης των δασµών από πλευράς των Κινέζων, ούτως ώστε να προχωρήσει κάπως το εµπόριο βάµβακος ανάµεσα σε ΗΠΑ και Κίνα, αλλά ακόµα δεν έχει ανακοινωθεί κάτι επίσηµα.

Επικρατεί η άποψη ότι η Κίνα θα πρέπει να αυξήσει τα κρατικά της αποθέµατα, αλλά µε την «απαγόρευση» της αµερικανικής σοδειάς, κάτι τέτοιο θα είναι εξαιρετικά δύσκολο. Επιπρόσθετα τα γνωστά καιρικά προβλήµατα υποβαθµίζουν το χρώµα στις ΗΠΑ και οι εναλλακτικές για βαµβάκι µηχανοσυλλογής δεν είναι τόσες πολλές.

Υπό τις τωρινές συνθήκες, ενώ οι ποσοστώσεις είναι διαθέσιµες, τα κινεζικά κλωστήρια δεν τις χρησιµοποιούν. ∆εν δείχνουν να βιάζονται, ενώ παράλληλα τα εµπορικά στοκ στην Κίνα κυµαίνονται σε υψηλά επίπεδα µεταξύ 250.000-300.000 τόνους. Η δε τοπική παραγωγή δείχνει καλή ποσοτικά, αλλά και ποιοτικά. Φυσικά οι ποσοστώσεις λήγουν στα τέλη Φεβρουαρίου, δηλαδή θα πρέπει να φτάσουν τα βαµβάκια εισαγωγής µέχρι τότε, ώστε να συµπεριληφθούν στο πρόγραµµα.

Σηµείο αναφοράς στο συνέδριο αποτέλεσε η παραγωγή της Βραζιλίας, η οποία κατά πολλούς αναλυτές ευθύνεται για τη δραστική µείωση του basis (πριµ επί των χρηµατιστηριακών τιµών). Η εν λόγω χώρα πάει για ρεκόρ παραγωγής, πάνω από 2 εκατ. τόνους, ενώ το φτηνό της νόµισµα βοηθάει στο να προσφέρει πολύ ανταγωνιστικές τιµές. Υστερεί σηµαντικά στις υποδοµές για εξαγωγές και δεν είναι λίγες οι φορές που η εκτέλεση µιας φόρτωσης αποτελεί σηµαντικό πονοκέφαλο για τον πωλητή.

Οικονομία

Θέρμανση - Eστίαση: Έως 5000 ευρώ για θερμαντικά σώματα εξωτερικού χώρου

καφετεριες

Έως 5000 ευρώ θα λάβουν οι επιχειρηματίες της εστίασης, ώστε να προμηθευτούν θερμαντικά σώματα εξωτερικού χώρου. Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, η δράση θα έχει συνολικό προϋπολογισμό 60 εκατομμύρια ευρώ, θα υλοποιηθεί μέσω ΕΣΠΑ και η δημόσια χρηματοδότηση θα καλύπτει μέρος του κόστους για την απόκτηση θερμαντικών σωμάτων εξωτερικού χώρου οποιουδήποτε τύπου (υγραερίου, ηλεκτρική, φυσικού αερίου, πάνελ υπερύθρων, αλογόνου ή άλλο), αυτόνομη/μεμονωμένη, ή μέρος κινητού εξοπλισμού που φέρει ενσωματωμένο θερμαντικό σώμα εξωτερικού χώρου, τα οποία είναι/ήταν καινούργια και αμεταχείριστα κατά την αγορά τους.

   Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, η δράση που αναμένεται να ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα και να διαρκέσει 2 μήνες, θα επιχορηγεί την προμήθεια ενός θερμαντικού σώματος ανά 10 τ.μ. νόμιμα αδειοδοτημένου εξωτερικού χώρου ή παραχωρημένου με βάση την αίτηση που έχει υποβάλει ο δυνητικός λήπτης της και μέχρι 100 ευρώ για κάθε θερμαντικό σώμα χωρίς ΦΠΑ. Σε περίπτωση που ο αριθμός των τετραγωνικών μέτρων, δεν δικαιολογεί ακέραιο αριθμό θερμαντικών σωμάτων, το ποσό της επιχορήγησης υπολογίζεται με τον αμέσως επόμενο ακέραιο αριθμό θερμαντικών σωμάτων.

   Προμήθεια θερμαντικών σωμάτων που πραγματοποιήθηκε από την 1η Φεβρουαρίου του 2020 και μετά αλλά και πριν την έγκριση της δημοσίευση της πρόσκλησης, θα καλύπτεται από αυτήν, υπό την προϋπόθεση ότι ο λήπτης της ενίσχυσης διέθετε τουλάχιστον έναν ενεργό ΚΑΔ, κατά την ημερομηνία προμήθειας και εξακολουθεί να τον διαθέτει κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησής του προς χρηματοδότηση.

   Το συνολικό ποσό της δημόσιας χρηματοδότησης που δύναται να λάβει η κάθε επιχείρηση (σε επίπεδο "ενιαίας επιχείρησης") από τη δράση, λαμβάνοντας υπόψη κάθε άλλη ενίσχυση που έχει λάβει ή θα λάβει δυνάμει του Κανονισμού 1407/2013 την τελευταία τριετία, υπολογιζόμενη σε κυλιόμενη βάση, δεν δύναται να ξεπερνάει τις 200.000 ευρώ (ή 100.000 ευρώ για τον τομέα των μεταφορών).

   Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο, καταβάλλεται προσπάθεια, ώστε το σύνολο της επιδότησης να είναι ακατάσχετο.

   Οι επιλέξιμοι ΚΑΔ για ενίσχυση είναι οι:

   - 56.10 : Δραστηριότητες υπηρεσιών εστιατορίων και κινητών μονάδων εστίασης. Περιλαμβάνονται και όλοι οι ΚΑΔ της υποκατηγορίας 56.10

   - 56.29.20 : Υπηρεσίες καντίνας. Περιλαμβάνονται και όλοι οι ΚΑΔ της υποκατηγορίας 56.29.20

   - 56.30 : Δραστηριότητες παροχής ποτών. Περιλαμβάνονται και όλοι οι ΚΑΔ της υποκατηγορίας 56.30.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τέλη κυκλοφορίας 2021: Η ψηφιακή κατάθεση πινακίδων και τα τσουχτερά πρόστιμα