Οικολογία

Πάνω από 300 εκατ. άνθρωποι κινδυνεύουν από την ρύπανση των υδάτων

θαλάσσια μόλυνση

Περισσότεροι από 300 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ασία, την Αφρική και την Λατινική Αμερική βρίσκονται αντιμέτωποι με κίνδυνο να προσβληθούν από θανατηφόρες νόσους, όπως χολέρα και τύφο, εξαιτίας της επιδείνωσης της ρύπανσης των υδάτων σε ποτάμια και λίμνες, ανέφερε το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το περιβάλλον (UNEP).

Από το 1990 έως το 2010 η ρύπανση που προκλήθηκε από ιούς, βακτήρια και άλλους μικροοργανισμούς και τοξικούς ρύπους που έχουν μακροχρόνιες επιπτώσεις στο περιβάλλον, όπως λιπάσματα ή πετρέλαιο, αυξήθηκε σε περισσότερα από τα μισά ποτάμια κατά μήκος των τριών ηπείρων, ενώ τα επίπεδα αλατότητας αυξήθηκαν κατά σχεδόν 1/3, σύμφωνα με την έρευνα της UNEP, που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα.

Σύμφωνα με το πόρισμα της οργάνωσης των ΗΕ, η αύξηση του πληθυσμού, η επέκταση της γεωργίας και η απόρριψη μιας αυξανόμενης ποσότητας ακατέργαστων λυμάτων σε ποτάμια και λίμνες είναι ανάμεσα στις κύριες αιτίες για την αύξηση της ρύπανσης των επιφανειακών υδάτων, θέτοντας σε κίνδυνο περίπου 323 εκατομμύρια ανθρώπους.

"Το πρόβλημα της ποιότητας των υδάτων σε παγκόσμια κλίμακα και ο αριθμός των ανθρώπων που επηρεάζονται από την κακή ποιότητα του νερού είναι πολύ πιο σοβαρό από όσο περιμέναμε", τόνισε ο κύριος συντάκτης της έκθεσης Ντίτριχ Μπόρχαρντ στο Thomson Reuters Foundation.
Παρόλα αυτά, ένας σημαντικός αριθμός ποταμιών παραμένουν σε καλή κατάσταση και χρειάζεται να προστατευτούν, τόνισε ο Μπόρχαρντ σε τηλεφωνική επικοινωνία από την Γερμανία.
 

Κρήτη

Ηράκλειο

Το Δήμο Μαλεβιζίου βράβευσε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες

vraveysi2.jpg

Τη συμβολή του Δήμου Μαλεβιζίου στην ομαλή διεξαγωγή του προγράμματος ΕΣΤΙΑ για τη φιλοξενία των προσφύγων στην Κρήτη εξήρε σήμερα ο Εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Jason Hepps, παραδίδοντας τιμητική πλακέτα στο Δήμαρχο Μαλεβιζίου Μενέλαο Μποκέα.

Όπως ανέφερε ο Μενέλαος Μποκέας: «Η ανθρωπιά μπορεί να μη διδάσκεται, αλλά μεταδίδεται. Το αποδείξαμε έμπρακτα στην Κρήτη και στο Μαλεβίζι, φιλοξενώντας παιδιά και οικογένειες προσφύγων. Ο Εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Jason Hepps είχε την ευαισθησία να δει από κοντά τις προσπάθειες που κατέβαλε η τοπική αυτοδιοίκηση και να αναδείξει το αποτέλεσμά τους. Η βράβευση της Περιφέρειας και των Δήμων που στήριξαν το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ, αποδεικνύει ότι κάθε πράξη ανθρωπιάς είναι πάνω από όλα σεβασμός στον ίδιο μας τον εαυτό. Είναι Πολιτισμός».

Η βράβευση έγινε στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στη Λότζια. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες τίμησε την Περιφέρεια Κρήτης, το Δήμο Μαλεβιζίου, το Δήμο Ηρακλείου, το Δήμο Χανίων, το Δήμο Σητείας, την Αναπτυξιακή Ηρακλείου και την Αναπτυξιακή ΠΛΟΗΓΟΣ για την επιτυχημένη πορεία και ολοκλήρωση του προγράμματος ΕΣΤΙΑ στην Κρήτη. Την υλοποίηση του προγράμματος αναλαμβάνει πλέον από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη: Στην «πράσινη» λίστα της TUI από τις 17 Μαΐου

Κρήτη - κορωνοϊός: 125 νέα κρούσματα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

Ολοκληρώνεται η συγκριτική αξιολόγηση για την αξιοποίηση των υφάλμυρων πηγών