Skip to main content
ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ

Παγκόσμια διάσκεψη για το κλίμα, στο Παρίσι

κλιμα
 clock 06:56 | 30/11/2015
writer icon newsroom ekriti.gr

Οι συμμετέχοντες στην παγκόσμια Συνδιάσκεψη για το Κλίμα τήρησαν την Κυριακή ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων των τρομοκρατικών επιθέσεων του Παρισιού και η Γαλλία απηύθυνε έκκληση προκειμένου να υπάρξουν «συμβιβασμοί», κατά την έναρξη των διαπραγματεύσεων στο Μπουρζέ, μία ημέρα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, που ξεκινά σήμερα με τη συμμετοχή των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.

«Η διαχείριση του χρόνου μας θα είναι απαραίτητη» και «θα χρειαστεί κάθε ημέρα που περνάει να μπορούμε να καταγράφουμε πρόοδο» δήλωσε ο Λοράν Φαμπιούς, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας και πρόεδρος της COP21, μετά τον φόρο τιμής που απέτισαν οι παρευρισκόμενοι στους 130 νεκρούς των επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου. 

«Μπορώ να υπολογίζω σε εσάς προκειμένου να διαπραγματευτείτε και να προχωρήσετε σε συμβιβασμούς από τις επόμενες κιόλας ώρες» τόνισε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας στους επικεφαλής των 195 αντιπροσωπειών που συγκεντρώθηκαν στο Μπουρζέ για μια σύνοδο εργασίας, πριν από την επίσημη έναρξη της Συνδιάσκεψης αύριο.

«Εάν θελήσουμε να βασιστούμε στο ψευδεπίγραφο θαύμα της προηγούμενης νύχτας, φοβάμαι ότι αυτό δεν θα είναι η καλύτερη λύση» προειδοποίησε ο Λοράν Φαμπιούς, αναφερόμενος στις προηγούμενες συνόδους για την κλιματική αλλαγή. 

Υπενθυμίζεται πως την Κυριακή ο γγ του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν κάλεσε τους ηγέτες του κόσμου να βρουν «ένα πεδίο συνεννόησης» υπογραμμίζοντας ότι «δεν υπάρχει ποτέ τέλεια συμφωνία».

Σήμερα, 150 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα μιλήσουν στη Διάσκεψη, όπως ο Γάλλος Φρανσουά Ολάντ, ο Αμερικανός Μπαράκ Ομπάμα, ο Κινέζος Σι Τζινπίνγκ, ο Ινδός Ναρέντρα Μόντι και ο Ρώσος Βλαντίμιρ Πούτιν.  Σαράντα χιλιάδες άνθρωποι, μεταξύ τους 10.000 σύνεδροι αναμένονται καθημερινά για τη διάσκεψη, μια πρόκληση όσον αφορά την ασφάλεια για τους διοργανωτές.

Υπό την προστασία 2.800 μελών της αστυνομίας και της χωροφυλακής, οι μετέχοντες στη διάσκεψη θα προσπαθήσουν να καταλήξουν σε μια παγκόσμια συμφωνία για τον περιορισμό στους 2 βαθμούς της αύξησης της θερμοκρασίας σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή. Σε αντίθετη περίπτωση, οι κλιματολόγοι προβλέπουν την επιδείνωση φαινομένων που είναι ήδη ορατά: όπως η τήξη των πάγων, η εξαφάνιση των ειδών, η κλιμάκωση των ακραίων καιρικών φαινομένων. 

Στο Παρίσι επίσης τα μέτρα ασφαλείας είναι πολύ αυστηρά, με την κινητοποίηση 6.300 αστυνομικών και στρατιωτών. 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2025 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis