Κρήτη

Ξεκινούν εντατικοί έλεγχοι για αδήλωτη εργασία στην Κρήτη - Που θα γίνουν

μαύρη εργασία

Καθολικοί, στοχευμένοι και επιτόπιοι έλεγχοι, σε ολόκληρη τη χώρα για την αποτελεσματική καταπολέμηση φαινομένων αδήλωτης, υποδηλωμένης και ανασφάλιστης εργασίας, ξεκινούν από αύριο με εντολή του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση, προς τις ελεγκτικές υπηρεσίες του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο με τη συμμετοχή του υφυπουργού Νότη Μηταράκη, του νέου διοικητή του ΕΦΚΑ Χρήστου Χάλαρη και στελεχών της Γενικής Διεύθυνσης Ελέγχων του ΕΦΚΑ και του υπουργείου Εργασίας που διαχειρίζονται το σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», ο υπουργός Εργασίας επανέλαβε ότι η τήρηση της νομιμότητας στην αγορά εργασίας, η προστασία των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων και η αποτροπή καταχρηστικών συμπεριφορών εκ μέρους των εργοδοτών, αποτελούν την κορυφαία προτεραιότητα του υπουργείου και μία από τις πλέον κρίσιμες συνιστώσες στη συνολική ιεράρχηση του κυβερνητικού έργου.

Ακολούθως, αποφασίστηκε:

α. Η περαιτέρω στόχευση των προγραμματισμένων ελέγχων, μέσω της ποσοτικής και ποιοτικής ανάλυσης των αναγγελιών προσλήψεων και απολύσεων του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ», ώστε να εντοπιστούν οι επιχειρήσεις με αποκλίνουσα συμπεριφορά, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι έχουν αυξηθεί το τελευταίο τρίμηνο.

β. Η επέκταση της περιόδου εντατικοποίησης των ελέγχων, μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2019, με στόχο οι έλεγχοι να ξεπεράσουν τις 18.000, με έμφαση στους παρακάτω τουριστικούς προορισμούς:

Παράλιες τουριστικές περιοχές της Περιφέρειας Αττικής.

Νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου (Λέσβο, Λήμνο, Σάμο, Χίο Θάσο και Ικαρία).

Σποράδες (Σκιάθος, Σκόπελος, Αλλόνησος, Σκύρος).

Νησιά του Νοτίου Αιγαίου, ιδιαίτερα Κυκλάδες και Δωδεκάνησα (Μήλος, Σίφνος, Σέριφος, Νάξος, Κουφονήσια, Πάρος, Αντίπαρος, Άνδρος, Κέα, Σύρος, Τήνος, Κάλυμνος, Λέρος, Κύθνος, Πάτμο, Αστυπάλαια, Σύμη, Σαντορίνη, Ίος, Μύκονος, Κάρπαθος, Κως, Ρόδος).

Κρήτη (Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Χανιά, Αγιος Νικόλαος, Ιεράπετρα, Σητεία, Χερσόνησο, Μάταλλα, Ελούντα, Μάλια, Στυλίδα, Νεάπολη, Μοίρες, Αγ. Πελαγία, Πλακιάς, Κεραμόκαμπος, Τσούτσουρας, Στάλος, Αγία Μαρίνα, Τυμπάκι, Γούβες, Πάνορμο, Βάϊ, Καστέλι, Αρκαλοχώρι, Πισκοπιανό, Πλακιάς).

Νησιά Ιονίου (Λευκάδα, Ζάκυνθος, Κεφαλονιά, Κέρκυρα, Παξούς).

Παράκτιες τουριστικές περιοχές Πελοποννήσου, Ηπείρου, Θεσσαλίας (παραλιακή ζώνη Λάρισας και Μαγνησίας), Κ. Μακεδονίας (Χαλκιδική, Πιερία,) και Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης (Καβάλα).

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, στο πλαίσιο της σύσκεψης, έγινε μία πρώτη αποτίμηση των αποτελεσμάτων της εντατικοποίησης των επιτόπιων ελέγχων, που έδωσε ο υπουργός Εργασίας, με την ανάληψη των καθηκόντων τον Ιούλιο και διαπιστώθηκε η ενεργοποίηση του ελεγκτικού μηχανισμού των Περιφερειακών Ελεγκτικών Κέντρων Ασφάλισης (ΠΕΚΑ) του ΕΦΚΑ, μετά τη σχετική χαλάρωση που παρατηρήθηκε κατά την προεκλογική περίοδο.

«Τόσο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, όσο και η διοίκηση του ΕΦΚΑ, παρακολουθούν συνεχώς και στηρίζουν το έργο των Επιθεωρητών των ΠΕΚΑ. Σε κάθε περίπτωση, ούτε οι κοινωνικά ανεύθυνες πρακτικές μερικών επιχειρήσεων ούτε ακόμη και τα απαράδεκτα περιστατικά συμπεριφορών εκ μέρους ασυνείδητων εργοδοτών, ιδιαίτερα σε τουριστικές περιοχές, μπορούν να κάμψουν την αποφασιστικότητα της σημερινής πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου και των ελεγκτών για την προστασία των εργαζομένων, του ασφαλιστικού συστήματος και των ίδιων των συνεπών επιχειρήσεων, από συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού.

Τα πορίσματα των παραπάνω ελέγχων, όπως και αυτών της Επιθεώρησης Εργασίας, πέραν της επιβολής αυστηρών κυρώσεων σε περιπτώσεις παραβάσεων, θα αξιοποιηθούν ιδιαιτέρως και προς μία διαφορετική, θετική αυτή τη φορά, κατεύθυνση. Οι υποδειγματικοί εργοδότες θα αποτελέσουν τη "μαγιά" για τη συγκρότηση του Λευκού Μητρώου Επιχειρήσεων, προκειμένου να επιβραβευθεί η άσκηση μίας κοινωνικά υπεύθυνης και υγιούς επιχειρηματικότητας, με επίκεντρο το σεβασμό στην ποιοτική και αξιοπρεπή εργασία, στον εργαζόμενο και τα δικαιώματά του», όπως επισημαίνει το υπουργείο Εργασίας στην ανακοίνωσή του.

Κρήτη

Ηράκλειο

Αθλητικά

Παρουσιάστηκε το Κέντρο Εναλλακτικού Αθλητισμού Μαλεβιζίου (Βίντεο)

Το αμφιθέατρο του Κέντρου Εναλλακτικού Αθλητισμού Μαλεβιζίου.

Από κοινού παρουσίασαν σήμερα ο Υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης και ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας τη μελέτη του Κέντρου Εναλλακτικού Αθλητισμού & Αναψυχής, που πρόκειται να κατασκευαστεί σε ιδιόκτητη έκταση του Δήμου στο οροπέδιο Στρούμπουλα στη δημοτική ενότητα Τυλίσου. Η χρηματοδότηση του έργου προϋπολογισμού 1.245.000 ευρώ γίνεται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού – Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης υπογράμμισε την ικανοποίησή του για το έργο, καθώς «αφενός δεν υπάρχει αντίστοιχος οργανωμένος χώρος στην Κρήτη και αφετέρου στόχος του Υπουργείου είναι η καινοτομία». Όπως ανέφερε, η δημιουργία του Κέντρου Εναλλακτικού Αθλητισμού & Αναψυχής στο Μαλεβίζι, «θα οδηγεί τον αθλητικό τουρισμό στις μοναδικές πιστοποιημένες πίστες εναλλακτικού αθλητισμού και όλα αυτά θα είναι πρώτα από όλα προσβάσιμα στην τοπική κοινωνία, αλλά παράλληλα θα διασυνδέονται με τον τουρισμό, προσελκύοντας νέους επισκέπτες στην Κρήτη και ενδυναμώνοντας ταυτόχρονα την τοπική οικονομία.Στόχος μας η Κρήτη να αποτελέσει, εκτός από τουριστικό και αθλητικό προορισμό πολλαπλασιάζοντας τα οφέλη. Έχει σημαντικά στρατηγικά πλεονεκτήματα, τα οποία προσδίδουν στον τόπο μας τεράστια προστιθέμενη αξία, στην όποια προσπάθεια για διοργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων: είναι ένα διεθνές αναγνωρισμένο brand name, που φημίζεται για τις φυσικές ομορφιές, το κλίμα, τη φιλοξενία, την κρητική διατροφή, την κουλτούρα, τις παραδόσεις και τα έθιμα μας, την κρητική λεβεντιά».  

Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας ανέφερε: «1.245.000,00€ από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού στο Δήμο Μαλεβιζίου για την κατασκευή Κέντρου Εναλλακτικού Αθλητισμού & Αναψυχής! Το πρώτο Κέντρο σε ολόκληρη την Κρήτη. Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως τον συντοπίτη μας Υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη για αυτή τη χρηματοδότηση. Παρουσιάσαμε σήμερα μαζί τη μελέτη του έργου στην Τύλισο. Εκεί όπου ο δημόσιος χώρος θα συναντήσει τον αθλητισμό, τον τουρισμό, το φυσικό πλούτο, την παιδεία και την αναψυχή.

Μια έκταση 22 στρεμμάτων με υπαίθριο γυμναστήριο, χώρους ελεύθερης εκγύμνασης, γήπεδα τένις, προπονητήριο γκολφ, χώρο τοξοβολίας, ποδηλατόδρομο, πίστα ιππασίας, πίστα mountain bike, στίβο, παιδική χαρά, πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής, τοίχο αναρρίχησης, περιπατητική διαδρομή, πάρκο με υδάτινο στοιχείο, αναψυκτήριο, χώρους στάθμευσης και φωτοβολταϊκό πάρκο. Ευχαριστώ από καρδιάς τον συντοπίτη μας Υφυπουργό για αυτή τη σπουδαία χρηματοδότηση και για την παρουσία του σήμερα στην παρουσίαση της μελέτης.

 Συγχαρητήρια σε όλους όσοι εργάστηκαν για να γίνει πραγματικότητα: τον Αντιδήμαρχο Γιώργο Πετούση, την Κρίστυ Σαρρή και το Νίκο Πατραμάνη. Πράξεις που περιλαμβάνουν μελέτη, σχέδιο, κοστολόγηση, και τη συνεννόηση όλων μας. Όχι ευχές, όχι εξαγγελίες αλλά μόνο έργο. Συνεχίζουμε»!

Η χωροθέτηση του Κέντρου στην περιοχή του Στρούμπουλα συνδέει την ενδοχώρα του Δήμου Μαλεβιζίου με τον τουρισμό, καθώς πρόκειται για περιοχή εύκολα προσβάσιμη στους επισκέπτες, με μοναδική πολιτισμική και γεωλογική αξία, αφού συνορεύει με το Γεωπάρκο Ψηλορείτη Unesco. Η περιοχή του Στρούμπουλα βρίσκεται σε στρατηγική θέση έχοντας μόλις 15 λεπττά απόσταση οδικώς από το Ηράκλειο και μόλις 10 λεπτά απόσταση οδικώς από το κέντρο του Δήμου Μαλεβιζίου, το Γάζι. Ήδη, παρά την απουσία υποδομών, πολλοί είναι οι πολίτες που επιλέγουν την περιοχή για περίπατο και αναψυχή, αλλά και οι αθλητές που την επιλέγουν για δρομικές προπονήσεις.

Το Κέντρο Εναλλακτικού Αθλητισμού & Αναψυχής του Δήμου Μαλεβιζίου θα περιλαμβάνει υπαίθριο γυμναστήριο, χώρους ελεύθερης εκγύμνασης, 3 υπαίθρια γήπεδα τένις, γήπεδο γκολφ, τοξοβολία, ιππασία, ποδηλατόδρομο – mountain bike, στίβο και περιπατική διαδρομή, πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής, παιδική χαρά και τοίχο αναρρίχησης.

Παρακολουθήστε βίντεο με εικονική περιήγηση στο Κέντρο Εναλλακτικού Αθλητισμού & Αναψυχής εδώ:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κάθοδος Πέτσα στην Κρήτη - Συνάντηση Κουράκη με Αυγενάκη για αυτοδιοίκηση και αθλητισμό

ΕΑΚΗ: 12,5 εκ ευρω δέσμευσε ο Αυγενάκης για νέες αθλητικές εγκαταστάσεις-Αναμένονται μελέτες