Κρήτη

Σκληρή ανακοίνωση της ΕΣΗΕΠΗΝ για την εκδήλωση για την "Τόλμη"

εσηεπην

Με ανακοίνωσή της η ΕΣΗΕΠΗΝ τάσσεται κατά της τιμής στο πρόσωπο του τελευταίου εκδότη της εφημερίδας "Η Τόλμη", το αρχείο της οποίας ως γνωστόν, δωρήθηκε, από τον ίδιο, στον Δήμο Μαλεβιζίου. Οπως αναφέρεται μεταξύ άλλων ο τελευταίος εκδότης της εφημερίδας διέκοψε την έκδοσή της, εγκατέλειψε τους εργαζόμενους στην μοίρα τους και καταχρώμενος την εμπιστοσύνη τους, διαγράφοντας τις προσπάθειές τους, προσβάλλοντας το επαγγελματικό τους κύρος και αδιαφορώντας για τις κοινωνικές συνέπειες".

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΠΗΝ:

Η απόδοση των αρχείων μιας εφημερίδας που έχει πάψει να εκδίδεται, στην τοπική κοινωνία αποτελεί μια οφειλόμενη πράξη ανταπόδοσης προς το κοινωνικό σύνολο και ως εκ τούτου αυτονόητη παροχή προς τους πολίτες που επιθυμούν να μελετήσουν την ιστορία μιας πόλης ή μιας περιοχής.
Στην περίπτωση της ημερήσιας εφημερίδας «Η Τόλμη» του Ηρακλείου το αρχείο της οποίας διατέθηκε στον Δήμο Μαλεβιζίου ισχύουν τα παραπάνω, ωστόσο η απόφαση της Δημοτικής αρχής να τιμήσει αμέσως ή εμμέσως τον δωρητή, τελευταίο και μοιραίο, όπως αποδείχθηκε, εκδότη της, βρίσκει αντίθετο το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών.
Και τούτο, διότι ο εν λόγω εκδότης (μεταξύ των άλλων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του) συνέδεσε την παρουσία του στην εφημερίδα με τις τραγικότερες στιγμές αυτής.
Όχι μόνον γιατί αποφάσισε να διακόψει την έκδοσή της, όσο διότι το έπραξε με τρόπο που δεν συνάδει με τα χρηστά ήθη. Εγκατέλειψε τους εργαζόμενους στην μοίρα τους και καταχρώμενος την εμπιστοσύνη τους, διαγράφοντας τις προσπάθειές τους, προσβάλλοντας το επαγγελματικό τους κύρος και αδιαφορώντας για τις κοινωνικές συνέπειες που τους επέφερε, τους πέταξε στο δρόμο χωρίς να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του προς αυτούς, αρνούμενος να καταβάλει τα οφειλόμενα.
Η αδιαφορία δεν ήταν στιγμιαία αλλά διαχρονική αφού έως και σήμερα οι συνάδελφοι διεκδικούν μετά από χρόνια τα αυτονόητα για όλους -πλην του εκδότη- δικαιώματά τους.
Δεν μπορεί συνεπώς η τιμητική εκδήλωση για την διάθεση του αρχείου της εφημερίδας, να λειτουργήσει άμεσα ή έμμεσα ως κοινωνικός καθαρτήρας, αποσβεστήρας μνήμης και μέθοδος λήθης και προς όφελος συγκεκριμένων προσώπων με πολύ συγκεκριμένες και απαράγραπτες ευθύνες.

Τα παραπάνω αποτελούν πάγια και αταλάντευτη θέση της Ένωσης Συντακτών και ισχύουν προφανέστατα για όσες ανάλογες περιπτώσεις ήθελε προκύψουν στο εγγύς ή απώτερο μέλλον.

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Το "ευχαριστώ" των γονιών της Μάγιας σε όσους τους στήριξαν

γονείς Μάγιας

Ένα μεγάλο ευχαριστώ απευθύνουν οι γονείς της 17χρονης Μάγιας Παπαδοπούλου, η οποία αγνοείτο, και βρέθηκε τελικά χθες το πρωί, μετά από 8 ημέρες αγωνίας. Ο Γιώργος και η Παπάτυα Παπαδοπούλου ευχαριστούν όλους όσοι βοήθησαν και τους στήριξαν όλες αυτές τις ημέρες.

Το μήνυμά τους:

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε από καρδιάς όσους βοήθησαν στην ανεύρεση της Μάγιας. Συγκεκριμένα ευχαριστούμε το τμήμα Ανηλίκων της Ασφάλειας Ηρακλείου για την άμεση επικοινωνία μαζί μας αλλά και τις ενέργειες που έκανε. Ευχαριστώ τον ιδιωτικό ερευνητή Βαγγέλη Κοκολογιάννη για την πολύτιμη προσφορά του. Τα ΜΜΕ που με σοβαρότητα κάλυψαν το ζήτημα. Την κ. Πέγκυ Αποστολάκη για τον σχεδιασμό της έγχρωμης αφίσας. Τις επιχειρήσεις SpGraphics και Vision Group για τις αφίσες που εκτυπώσανε. Το Σωματείο Επαγγελματιών Ξεναγών Κρήτης - Σαντορίνης για την έμπρακτή του αλληλεγγύη. Τους γνωστούς και άγνωστους που μας έστειλαν κρίσιμες πληροφορίες. Τον λαό της Κρήτης και κυρίως του Ηρακλείου για την ανιδιοτελή στήριξή του. Σε προσωπικό επίπεδο, ο αγώνας που κάναμε ως οικογένεια δεν θα ήταν ο ίδιος αν δεν είχαμε τις οικογένειες που φρόντισαν τον γιο μας σαν δικό τους παιδί αυτές τι μέρες. Πάνω απ’ όλα όμως η δοκιμασία αυτή απέδειξε ότι η αληθινή φιλία είναι ανεκτίμητη αξία. Φίλοι, σας αγαπάμε πραγματικά.

Οι γονείς της Μάγιας,

Παπάτυα & Γιώργος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορωνοϊός: Ανοίγουν οι εκκλησίες - Τι αποφάσισε η κυβέρνηση (Βίντεο)